VIDEO Milewski, despre diferenţele dintre România şi Polonia: „Bucureştiul spune multe, emite comunicate, dar nu face nimic”
0România ar fi putut juca un rol mai important în asigurarea securităţii regionale în contextul crizei din Ucraina, însă lipsa de coordonare cu ceilalţi aliaţi NATO din flancul estic al Europei, precum şi problemele interne ne-au forţat să acceptăm să fim vioara a doua, explică politologul Octavian Milewski.
Mizele vizitei lui Barack Obama în Polonia şi cât contează promisiunile de securitate pe care le-a făcut Europei de Est, marţi la Varşovia, au fost discutate în ediţia de astăzi, ora 11.00, a emisiunii Adevărul Live. Analistul Adrian Marius Dobre, politologul Octavian Milewski, în direct din Polonia, şi Cristian Unteanu, de la Bruxelles, au dezbătut semnificaţia mini-turneului european al preşedintelui SUA.
Octavian Milewski: Nu va fi ceva special în întâlnirea lui Obama cu Poroşenko, Obama este în Polonia, nu în Ucraina, iar Poroşenko este preşedinte ales, dar nu a fost încă învestit.
Este o întâlnire esenţială dintre cele pe care le are Obama la Varşovia.
Este clar că - aţi menţionat acel miliard. Este un gest mai mult decât simbolic, dar nu cred că este suficient. Este nevoie de mai mult pentru a schimba ceva în Europa de Est.
N-aş spune că aşteptările Poloniei sunt satisfăcute 100%. Polonia vrea prezenţă consistentă a trupelor NATO pe teritoriul ei.
Încă nu s-a hotărât acest lucru, este vorba şi despre capacitatea sUA de a finanţa o astfel de mişcare.
Adrian Dobre: Credeţi că putem considera această vizită drept un start sau un restart al discuţiilor privind securitatea în zonă?
Octavian Milewski: Ar putea fi aşa dacă toate părţile ar fi interesate de asta. Există speranţe, dar şi Polonia face lucruri concrete pentru a readuce SUA în partea est-europeană a continentului. Dacă ne uităm la bugetul pentru armată, ce face în spaţiul ex-sovietic - sumele ridicate pe care le investeşte în programe de ajutor - Polonia face lucruri considerabile.
Aş începe cu criza din vara anului 2012, când se vorbea despre perioada lungă în care România va trebui să-şi spele păcatele pentru ceea ce a făcut unor parteneri externi.
Polonia este un partener nu neapărat bine înţeles în România. În România există o problemă cu înţelegerea politicienilor.
SUA urmăresc ce face Polonia şi văd că se implică activ. România spune, vorbeşte mult, emite comunicate pe site-ul MAE, dar nu face nimic.
Diana Rusu: Trebuie să dăm credit României, Moldova va semna acordul cu UE, în timp ce Polonia nu a convins Ucraina să semneze la Vilnius.
Octavian Milewski: Nu sunt de acord cu această afirmaţie. Trebuie să înţelegem că Ucraina n-a fost un eşec din cauza Parteneriatului Estic, ci a unor mari capitale din Vest care au pus carul înaintea boilor şi din cauza Rusiei, care a vrut imperiu. Cu totul altele sunt cauzele evenimentelor din Ucraina, în niciun caz Parteneriatul Estic. Să ne uităm la cazul Georgiei: Ucraina ar fi fost şi ea un succes dacă nu era cazul unei intervenţii militare directe din partea Rusiei.

Adrian Dobre (foto dreapta):
Dacă stăm şi analizăm cu multă atenţie, vom vedea că nu este vorba despre un eşec al Poloniei, ci este un eşec de politică externă a UE. Au fost înregistrate nişte etape de succes, şi alegerea şi validarea noului preşedinte Poroşenko este un succes democratic. Ucraina avea nevoie de o conducere legitimă, aleasă democratic, nu de una stabilită în Euromaidan.
Octavian Milewski: Sâmbătă are loc inaugurarea lui Poroşenko. Pe lista preşedinţilor anunţaţi că vor participa nu apare numele preşedintelui Băsescu. Sper să fie o greşeală şi să meargă acolo, ar fi important. Apoi, ar trebui să colaborăm cu două alte state europene - Polonia şi Suedia - pentru a prelua din experienţa lor în ceea ce priveşte dezvoltarea, educaţia, programele pentru minorităţile etnice. Acolo, populaţia vede implicarea directă pe proiecte concrete.
Trebuie să renunţăm la ego în ceea ce priveşte Moldova, trebuie să renunţăm la ideea că orice ţară care vrea să facă ceva acolo trebuie să întrebe mai întâi Bucureştiul. Este greşit.
Adrian Dobre: Polonia şi-a asumat de mult statutul de lider regional, cumva şi-a făcut din asta un proiect de ţară. Nu este forţat ca Polonia să fie un model la nivel de responsabilităţi. O lecţie pe care ar trebui s-o învăţăm este că acest obiectiv de ţară adoptat de Polonia ar fi o cale pe care şi noi ar trebui să-l urmăm, ne-ar ajuta în dezvoltare, bunăstare, securitate.
Cristian Unteanu: Este un semnal politic pe câteva nivele care se suprapun, dar care formează un cerc concentric foarte interesant. Polonia este centrală în acest dispozitiv de apărare a flancului de est. Din Polonia vor fi organizate, dacă va fi nevoie, alimentările de forţe.
Adrian Dobre: Polonia şi-a asumat un rol de lider regional şi a primit confirmarea acestui rol. Sunt convins că şi România şi-a dorit acest rol, nu sunt convins că România a făcut destule pentru a primi acest rol. România va continua să aibă un rol important în aceste structuri de securitate. Să nu înţelegem că rolul României este diluat de strălucirea Poloniei. Avem un rol important în continuare. Ceea ce este crucial este ca toate aceste roluri să conveargă într-o singură direcţie: asigurarea securităţii.
Cristian Unteanu: Desemnarea Poloniei drept hub de securitate este evidentă şi esenţială. Este un mesaj către ţările din sud, România şi Bulgaria, prin includerea Mării Negre în această zonă de securitate.
Există o imagine de ansamblu, ceea ce lipseşte este viziunea României asupra modelului de securitate din zona Mării Negre. Cei care ar trebui să aducă o amprentă românească sunt alţii.
La nivelul NATO-UE se schimbă nişte mesaje ambigue. Pe de-o parte, dorinţa de relua business as usual, pe de altă parte avem mesajele pe care le-a dat ambasadorul rus la NATO că toată lumea trebuie să fie extrem de atentă.
Este evident că, peste toate acestea, mesajul va fi subliniat în aceste două zile.
Este o copilărie să ne imaginăm că această invitaţie a preşedintelui Poroşenko a fost doar pentru ca domnia sa să apară în fotografia de grup din Normandia. Este evident că se încearcă o reluare a relaţiilor diplomatice Ucraina-Rusia.

Diana Rusu, jurnalist Internaţional, de vorbă cu analistul Adrian Dobre, la Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Citeşte şi:
Obama, în Polonia: 1 miliard de dolari pentru securitatea Europei de Est
Preşedintele american Barack Obama a reafirmat încă de la sosirea sa, marţi, la Varşovia, că angajamentul american în Europa de Est, îngrijorată de criza ucraineană, este „sacrosanct“, relatează AFP.
Băsescu s-a întâlnit cu Obama în Polonia
Preşedintele Traian Băsescu a participat marţi şi miercuri la ceremoniile dedicate sărbătoririi a 25 de ani de libertate în Republica Polonă. Preşedintele american a sosit şi el astăzi în Polonia, fiind prima etapă a turneului său prin Europa.