66 de oficiali sovietici, acuzaţi de crime de război în  Lituania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lituania a pus sub acuzare 66 de cetăţeni ai Rusiei, Belarusului şi Ucrainei pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii în legătură cu moartea a 13 civili în timpul unei represiuni a autorităţilor sovietice împotriva mişcării proindependenţă a acestui stat baltic în 1991, au anunţat luni procurori.

Procurorul General a pus sub acuzare foşti oficiali ai Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, ai ministerelor Apărării şi de Interne şi ai serviciului de securitate KGB, notează Reuters, citată de agerpres.ro.

Decizia vine într-un moment în care relaţiile dintre Lituania şi Rusia sunt deja tensionate din cauza conflictului din Ucraina, care a stârnit teamă în statele baltice că Moscova ar putea încerca să-şi recâştige influenţa pierdută în regiune.

Gorbaciov nu a fost inculpat

Procurorii au respins, totuşi, apelurile de a-l inculpa şi pe fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, invocând lipsa de dovezi. Ei au încercat să-l chestioneze ca martor, însă Rusia a refuzat să ofere asistenţă juridică.

Decizia de a nu-l pune sub acuzare pe Gorbaciov a stârnit nemulţumirea lui Vitautas Landsbergis, liderul mişcării proindependenţă la momentul represiunii ruse.

În afara celor 13 morţi, alte peste 1.000 de persoane au fost rănite în momentul în care trupele sovietice au luat cu asalt turnul televiziunii din Vilnius la 13 ianuarie 1991. 

Doar un rus este reţinut

A fost cea mai sângeroasă acţiune a armatei sovietice în încercarea de distrugere a mişcărilor secesioniste în statele baltice — Lituania, Letonia şi Estonia. Toate trei şi-au câştigat totuşi independenţa în 1991 când Uniunea Sovietică s-a prăbuşit şi au devenit membre ale NATO şi UE în 2004.
 

În timp ce Gorbaciov este salutat în Occident pentru contribuţia la unificarea Germaniei şi pentru iniţierea de reforme liberale în Uniunea Sovietică, în Lituania mulţi îl acuză că nu a împiedicat vărsarea de sânge.

Singura persoană reţinută şi care aşteaptă să fie judecată în legătură cu respectivele crime este cetăţeanul rus Iuri Mel, un fost ofiţer pe tanc care a fost arestat în martie 2014 la punctul de trecere al frontierei între Lituania şi enclava rusă Kaliningrad.
 

Rusia reacţionează

Despre acţiunile unora dintre fostele state sovietice , secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, fost director FSB (ex-KGB), spune că acestea crează focare de tensiune militară prin aducerea la putere a unor „regimuri antiruseşti“.

„La frontierele noastre sunt create focare de tensiune militară. Încercările de a aduce la putere regimuri politice antiruseşti în statele din fosta URSS nu se mai termină“, a denunţat Patruşev, adăugând că, la ora actuală, cele mai multe dintre cele mai importante ţări occidentale îşi modernizează activ arsenalele.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite