Winnie the Pooh, pe lista neagră a cenzorilor din China din cauza asemănării cu preşedintele Xi Jinping

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Personajul de desene animate Winnie the Pooh a devenit un subiect politic mult prea sensibil pentru a fi menţionat pe reţelele sociale din China.

Postările, ce includ numele chinez al ursuleţului de desene animate, au început să fie cenzurate pe Sina Weibo, o platformă de tipul Twitter din China, în ultimele zile, plus gif-urile cu acelaşi personaj au fost scoase din aplicaţia de mesagerie WeChat.

Deşi nu a fost oferită nicio explicaţie oficială pentru acest fapt, comentatorii sugerează că această reprimare are legătură cu comparaţiile anterioare, ce au ajuns virale, ale preşedintelui Xi Jinping cu ursuleţul animat creat de autorul britanic AA Milne. Aceştia consideră că această escaladare a cenzurii online vine în anticiparea congresului Partidului Comunist din toamnă.

„Istoric, două lucruri nu au fost permise: organizarea politică şi acţiunea politică. Dar anul acesta, un al treilea a apărut pe listă: a vorbi despre preşedinte”, a afirmat Qiao Mu, profesor asistent la Universitatea de Studii Străine din Beijing.

Acesta a adăugat că este la curent cu comentatori online ce au fost reţinuţi după ce au postat comentarii despre preşedintele Xi Jinping. „Cred că acest caz cu Winnie este parte din acest trend”, a adăugat acesta.

Încercările de a posta numele lui Winnie, în caractere chineze, pe platforma Weibo primeau mesajul „acest conţinut este ilegal”.

Reţelele sociale din China sunt pline de eufemisme şi glume folosite pentru a fenta cenzorii online. Comparaţiile dintre preşedintele Xi şi Winnie the Pooh au început să circule în anul 2013 în timpul vizitei din Statele Unite, la preşedintele Obama.

Atunci, o fotografie cu mult mai înaltul şi suplul Obama mergând alături de preşedintele Xi a fost alăturată cu o imagine în care Winnie the Pooh merge alături de prietenul său Tigger, comparaţia devenind virală.

În anul următor, comparaţia a fost extinsă după întâlnirea avută de Xi Jinping cu prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, care a fost întruchipat de Eeyore, măgarul cel trist, alături de ursuleţul Winnie.

image

În anul 2015 o imagine cu preşedintele Xi, stând prin capota maşinii prezidenţiale în timpul unei parade, alături de o imagine a lui Winnie the Pooh într-o maşină de jucărie, a fost desemnată „cea mai cenzurată imagine a anului” de către grupul de consultanţă Global Risk Insights.

 Într-un studiu al celor de la Harvard, ce a analizat milioane de astfel de micro-postări, se afirmă că principalul scop al cenzorilor este acela de a înnăbuşi „acţiunea colectivă prin eliminarea comentariilor ce reprezintă, susţin sau incită la mobilizare socială”.

Săptămâna trecută, după moartea în închisoare a dizidentului Liu Xiaobo, literele „RIP” au fost blocate pe platforma Weibo.

„Cea mai cenzurată imagine a anului 2015”

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite