Tensiuni în creştere între Coreea de Nord şi Coreea de Sud

Tensiuni în creştere între Coreea de Nord şi Coreea de Sud

Kaesong Foto: AFP

Coreea de Nord le-a ordonat, joi, tuturor sud-coreenilor să părăsească imediat zona industrială intercoreeană Kaesong şi a anunţat confiscarea tuturor echipamentelor sud-coreene, a informat agenţia de ştiri oficială KCNA, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anunţul Comisiei pentru reunificare paşnică a Coreei, care se ocupă de problemele intercoreene, are loc după decizia unilaterală a Seulului de a închide zona ca ripostă la testul nuclear şi lansarea de rachetă efectuate de Coreea de Nord.
 
Într-un comunicat publicat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, Comisia a anunţat că închide Kaesong, declarată zonă militară.
 
Toate căile de comunicaţii militare cu Coreea de Sud, inclusiv prin satul de frontieră Panmunjom, principalul canal de comunicare între cele două state rivale, sunt întrerupte, se adaugă în comunicat, fără a se preciza însă cât timp va fi instituită această măsură.
 
„Forţele inamice sud-coreene vor simţi preţul mare şi dureros pe care trebuie să îl plătească pentru închiderea complexului industrial Kaesong“, se arată în comunicat.
 
Toţi sud-coreenii ar fi fost nevoiţi să părăsească zona până la ora locală 17.00, având asupra lor doar bunurile personale.
 
„Vom confisca toate bunurile companiilor sud-coreene şi societăţilor partenere, inclusiv maşini, materii prime şi produse“, se afirmă în comunicat.
 
Deschisă în 2004 ca simbol al „reconcilierii“ între cele două Corei, zona industrială Kaesong este situată la circa zece kilometri de frontieră, de partea nord-coreeană, notează Agerpres în pagina sa electronică.
 
La Kaesong sunt angajaţi în jur de 53.000 de nord-coreeni, în 124 de întreprinderi manufacturiere sud-coreene.
 
Guvernul şi întreprinderile sud-coreene au investit aici, în peste 10 ani, mai mult de o mie miliarde de woni (742 milioane de euro), unele dintre aceste sume fiind utilizate de Phenian pentru a-şi finanţa programele nuclear şi balistic. 
 
Coreea de Nord a lansat duminică o rachetă, care, potrivit televiziunii oficiale nord-coreene, transporta un satelit de observaţie.
 
Prezentată de Phenian drept „misiune spaţială“, această lansare a fost condamnată ca fiind un „test balistic deghizat“, care ar avea drept scop punerea în funcţiune de arme capabile să lovească teritoriul american.
citeste totul despre: