VIDEO Misterul trenului nord-coreean: blindat, lent şi plin de soldaţi pentru Kim Jong-un. Bunicul dictatorului a venit în România cu o garnitură asemănătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un salută mulţimea de la bordul trenului care l-a adus la Beijing FOTO EPA-EFE
Kim Jong-un salută mulţimea de la bordul trenului care l-a adus la Beijing FOTO EPA-EFE

Indiciul primei călătorii în străinătate a dictatorului nord-coreean Kim Jong-un a fost apariţia unui tren blindat în Gara Centrală din Beijing. Bunicul şi tatăl său, primii doi lideri ai regimului comunist de la Phenian, au avut aceeaşi preferinţă în ceea ce priveşte deplasările în afara Coreei de Nord.

Deşi nu are frică de avion, Kim Jong-un a respectat tradiţia întemeiată de bunicul său, Kim Ir-sen, şi urmată fidel de tatăl său, Kim Jong-il, şi a efectuat prima călătorie în străinătate în calitate de lider al statului nord-coreean la bordul unui tren.

Ultima vizită a lui Kim Jong-un în China a fost în 2011. Atunci l-a însoţit pe tatăl său, care a evitat călătoriile cu avionul.

În 2011, cei doi Kim au mers aproximativ 6.000 de kilometri cu trenul prin China, poposind pe la Beijing, Nanjing şi Shanghai.

Recordul unei deplasări cu trenul în dinastia Kim îi aparţine fondatorului statului nord-coreean, Kim Ir-sen, care a efectuat un turneu în 1984 în Uniunea Sovietică, Polonia, Germania de Est, Cehia, Ungaria, fosta Iugoslavie, Bulgaria şi România.

Vagoanele aflate la dispoziţia lu Kim Ir-sen şi Kim Jong-il sunt expuse acum la Mausoleul Kumsusan din Phenian, alături de trupurile lor neînsufleţite.

Kim Jong-il în tren FOTO AFP 

Imagine indisponibilă

Ce se ştie despre trenurile dinastiei Kim

Majoritatea informaţiilor despre trenurile folosite de dinastia Kim provin din rapoarte ale serviciilor secrete, din amintiri ale unor oficiali şi din presă, notează New York Times (NYT), prezentând detalii mai puţin cunoscute.

Fiecare călătorie a unui lider de la Phenian are loc cu trei trenuri. Trenul liderului se află în mijloc, fiind încadrat de trenul de securitate, în faţă, şi trenul cu provizii, în spate.

Conform unui raport din 2009, trenul de securitate numără aproximativ 100 de bodyguarzi. Ei sunt responsabili de identificarea unor potenţiale ameninţări. Pe lângă provizii, trenul din spate transportă bodyguarzi de rezervă. Vagoanele trenurilor sunt blindate şi sunt mai grele decât cele obşinuite. În aceste condiţii, viteza maximă de deplasare ajunge la 60 de kilometri pe oră.

Potrivit presei sud-coreene, dinastia Kim dispune de câteva trenuri speciale aproape identice, produse de o fabrică din Phenian.

Aceste garnituri constau, de obicei, din două locomotive şi între 17 şi 21 de vagoane şi nu pot depăşi 60 de kilometri pe oră.

Trenul este blindat, dotat cu telefoane prin satelit şi ecrane de televiziune şi include săli de conferinţă, dormitoare şi zone de recepţie, informează cotidianul sud-coreean Chosun. Trenul transportă de asemenea vehicule blindate şi elicoptere mici, utilizabile în caz de urgenţă.

Din motive de securitate, au fost echipate trei trenuri identice pentru fiecare excursie efectuată de Kim Ir Sen, părintele fondator al Coreei de Nord, precum şi de fiul său, Kim Jong Il.

Trenul cu care a ajuns la Beijing Kim Jpng-un este foarte asemănător cu cel folosit de Kim Jong Il în 2010 pentru a ajunge în capitala chineză, scrie cotidianul Joongang.

Trenul liderului este echipat cu tehnologii moderne şi dotat cu tot ce trebuie pentru satisfacerea capriciilor, începând de la personal la mâncare şi asigurarea bunei dispoziţii.

„Puteai comanda mâncare rusească, chinezească, coreeană, japoneză şi franceză“, îşi aduce aminte Konstantin Pulikovski, un oficial rus care a călătorit în 2011 împreună cu Kim Jong-il.

Tatăl lui Kim Jong-un prefera homarii şi compania unor animatoare numite „conductoare“, care îi cântau serenade în coreeană şi rusă.

În schimb, Kim Jong-un preferă brânza elveţiană, şampania Cristal şi coniacul Hennessy, potrivit NYT.

Kim Jong-un s-a deplasat la Beijing împreună cu soţia sa, Ri Sol-ju.

Kim Jong-un (al doilea din stânga) şi soţia sa Ri Sol-ju (prima din stânga), alături de cuplul prezidenţial al Chinei FOTO Arhivă

Kim Jong Un şi Xi Jinping şi soţiile FOTO Afp / CCTV

Liderul regimului de la Phenian ar fi declarat că a vrut să îl informeze personal pe preşedintele chinez Xi Jinping despre situaţia din Peninsula Coreea datorită „camaraderiei şi responsabilităţii morale“ faţă de China.

Agenţia China Nouă relatează că dialogul între preşedintele Xi şi liderul nord-coreean a avut loc în Marea Sală a Poporului din Beijing. Xi şi soţia sa au oferit şi un banchet în onoarea oaspeţilor din Coreea de Nord.

Vizita vine înaintea discuţiilor extrem de aşteptate dintre Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump, care urmează să aibă loc în luna mai. Problema denuclearizării, un blocaj de lungă durată în relaţiile SUA-Coreea de Nord,  părea un obstacol de neclintit în calea unui progres.

În urma negocierilor cu Xi, Kim s-a declarat pregătit pentru compromis.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite