Economia,victimă colaterală a virusului misterios din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transporturile ;i turismul, cele mai afectate sectoare de epidemia coronavirusului din China
Transporturile ;i turismul, cele mai afectate sectoare de epidemia coronavirusului din China

Epidemia determinată de coronavirus ar putea avea efecte negative semnificative asupra economiilor, mai ales din regiunea est-asiatică, efectele făcându-se deja simţite în domeniul transporturilor, al petrolului şi pieţelor bursiere şi turismului.

Decizia Beijingului de a suspenda călătoriile organizate în străinătate, în încercarea de a stopa răspândirea virusului care a erupt din oraşul Wuhan ar putea afecta în mod semnificativ turismul global, începând cu unele ţări din Asia, care depind în special de vizitatorii chinezi. Noua epidemie va afecta PIB-ul mai multor ţări asiatice, în special Cambodgia, Thailanda, Hong Kong, Singapore. 

În 2003, epidemia SARS în Asia a gonit o treime din numărul de turişti din ţările menţionate. Dacă o diminuare similară se va produce în acest an, aceasta va tăia între 1,5 şi 2 procente din PIB al ţărilor cele mai vulnerabile, potrivit Capital Economics. La Tokyo, scăderea turismului chinez se face deja resimţită în Asakusa, un cartier turistic al capitalei, renumit pentru comerţ, restaurante şi temple. „Avem, clar, mai puţini turişti”, a declarat, luni, Yoshie Yoneyama, proprietara unui restaurant cu mâncăruri şi băuturi tradiţionale.

 „Vedem din ce în ce mai puţini turişti chinezi, jumătate faţă de anul trecut”, a adăugat ea. 8,4 milioane de chinezi au vizitat Japonia în 2018, adică 27% din totalul străinilor care au vizitat această ţără. În ciuda JO din Tokyo din această vară, va fi foarte dificil pentru Japonia să atingă în acest an obiectivul de 40 de milioane de vizitatori străini, din cauza noului virus, a avertizat Yuki Takashima, economist la cabinetul Nomura Securieties. 

Un declin puternic al turiştilor chinezi în Japonia va avea consecinţe dincolo de sectorul de profil, pentru că aceşti turişti sunt mari cumpărători de produse electrocasnice şi cosmetice japoneze, a adăugat Takashima, notează AFP. În Japonia, 90% din achiziţiile de produse cosmetice de către turişti străini provin din buzunarele clienţilor chinezi, au informat analiştii Mitsubishi UFJ Morgan Stanley. 

Plajele din Thailanda, pustii

Cu toate acestea, economia japoneză va absorbi şocul mai bine decât alte ţări asiatice, care sunt mult mai dependente de turism, cum ar fi Thailanda, potrivit lui Stephen Innes, strateg la AxiCorp. Turismul reprezintă aproximativ 18% din PIB al Thailandei, iar chinezii reprezintă mai mult de un sfert din vizitatorii străini ai ţării. 

Vidul lăsat de chinezi a fost deja simţit în staţiunea de pe litoralul Phuket, în sudul ţării. „Suntem foarte îngrijoraţi. De două zile, străzile, magazinele şi plajele au fost pustii”, a declarat luni Claude de Crissey, hotelier şi consul onorific al Franţei la Phuket. „Dacă situaţia continuă, poate fi dramatic”, a adăugat el.

Transporturi

„Principalul efect se poate observa asupra sectorului de transport. Sâmbătă, în prima zi a Noului An Lunar, numărul călătoriilor la nivel agregat din China a scăzut cu 28,8% faţă de anul trecut", semnalează reprezentanţii XTB. Potrivit acestora, perspectivele sumbre asupra transportului au pus presiune descendentă şi asupra preţului petrolului, ca urmare a îngrijorărilor legate de o posibilă reducere a cererii de combustibil. Astfel, petrolul a pierdut peste 10% de la primele rapoarte legate de virus şi până în prezent. 

Bursele, afectate serios

„Teama legată de o posibilă epidemie globală a dus la accentuarea aversiunii faţă de risc a investitorilor. Astfel, pieţele de capital au înregistrat corecţii majore începând din a doua parte a sesiunii de vineri. Deschiderea bursieră de luni în pieţele europene a fost serios afectată de temerile asociate răspândirii virusului. Aurul, yenul şi titlurile de stat americane erau în creştere în timp ce petrolul continua tendinţa de scădere a ultimelor sesiuni. Investitorii au reacţionat cvasi-automat, vânzând active precum acţiunile, în special cele din sectorul cazinourilor care au prezenţă în Macao, al liniilor aeriene şi companiilor de turism.

Epidemia va dura cel puţin câteva luni

Epidemia declanşată de noul tip de coronavirus apărut în China, 2019-nCoV, va cauza cel puţin câteva zeci de mii de îmbolnăviri şi va dura mai multe luni în cel mai bun caz, au estimat anumiţi experţi în epidemiologie, bazându-se pe primele date disponibile, informează AFP.„Cel mai bun dintre scenarii ar fi ca ea să continue primăvara, vara, şi apoi să înceteze“, a declarat David Fisman, profesor la Universitatea din Toronto, autorul unui buletin publicat de Societatea internaţională pentru boli infecţioase. 

Bilanţul official de ieri al epidemiei de coronavirus  era de peste 4.500 în China (peste 100 de morţi) şi aproximativ 50 în afara ţării. Numărul real de cazuri chineze, inclusiv cele nedetectate, potrivit grupului internaţional coordonat la Universitatea Northeastern, este fără îndoială de peste 25.000, a spus Alessandro Vespignani. Cercetătorii de la Universitatea Hong Kong (HKU) estimează la rândul lor că acest număr depăşeşte 40.000 în prezent. China, angajată în lupta sa împotriva epidemiei ucigaşe de coronavirus, a amânat pe termen nelimitat începerea semestrului de primăvară în şcoli, colegii, licee, universităţi şi instituţii de învăţământ superior din ţară, a informat marţi Ministerul chinez al Educaţiei, notează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite