Donald Trump pleacă într-un turneu dificil în Asia
0
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, se pregăteşte pentru un turneu lung şi delicat în Asia, care va fi dominat de ameninţarea reprezentată de Coreea de Nord, ţară care nu a ezitat să se angajeze într-un război al declaraţiilor cu Washingtonul.
Liderul Casei Albe, care se confruntă cu probleme acasă, generate în special de ancheta procurorului special Robert Mueller privind legăturile echipei sale de campanie cu Rusia, va merge săptămâna viitoare în Japonia, Coreea de Sud, China, Vietnam şi Filipine, acesta fiind primul său turneu în regiune de la alegerea sa la şefia Casei Albe, în urmă cu un an.
În programul său sunt prevăzute o serie de întâlniri regionale, dar şi numeroase întrevederi tête-à-tête, inclusiv cu puternicul său omolog chinez Xi Jinping, dar şi cu controversatul preşedinte filipinez Rodrigo Duterte, notează AFP.
Duminică, în Japonia, Donald Trump are prevăzută în program o partidă de golf cu premierul Shinzo Abe, iar luni - o reuniune la nivel înalt cu oficiali niponi. Tot luni, Trump se va întâlni cu împăratul Akihito al Japoniei, la Palatul Imperial din Tokyo.
Marţi va pleca spre Coreea de Sud, unde însă nu va merge, spre deosebire de mulţi dintre predecesorii săi, în zona demilitarizată dintre cele două Corei.
Seulul speră în reafirmarea forţei alianţei cu Washingtonul, într-un moment în care Phenianul avansează cu paşi repezi în programul său nuclear.
„Însă sud-coreeni vor şi să se asigure că Statele Unite nu le vor antrena ţara într-un conflict militar într-un mod prematur sau inutil“, a subliniat pentru agenţia de presă citată Scott Snyder de la centrul de reflecţie Council on Foreign relations (CFR) cu sediul la New York.
Casa Albă a anunţat, joi, că preşedintele american va chema toate ţările să „facă mai mult“ pentru a izola Coreea de Nord, al cărei program nuclear reprezintă o „ameninţare pentru lumea întreagă“. Un rol important în acest proces este jucat de China, principalul partener economic al Phenianului.
În acest timp, adjunctul ministrului chinez de Externe Zhen Zeguang a declarat că Beijingul a depus toate eforturile posibile pentru soluţionarea problemelor din Peninsula Coreea.
Iar subiectul va fi reluat în mod cert la Beijing, următoarea oprire a lui Donald Trump după Seul.
De cealaltă parte, Phenianul nu se lasă. Agenţia de presă nord-coreeană KCNA, preluată de Yonhap, a difuzat vineri o informaţie potrivit căreia bombardiere americane B-1B de la baza aeriană Anderson din Guam au survolat joi Coreea de Nord şi au desfăşurat exerciţii în vederea unei lovituri nucleare.
Forţele aeriene ale SUA au confirmat că a avut loc o misiune „de prezenţă bilaterală continuă a bombardierelor“, la care au participat două aparate B-1B, însoţite de avioane de vânătoare sud-coreene şi japoneze, însă au afirmat că a fost vorba despre un exerciţiu în vecinătatea Peninsulei Coreene, planificat din timp, potrivit news.com.au.
Este de aşteptat ca Trump să discute cu omologul său chinez şi pe teme economice, un subiect care a devenit sensibil încă din timpul campaniei pentru prezidenţialele din SUA, în care Trump a acuzat China în repetate rânduri că „fură“ locurile de muncă Statelor Unite şi a afirmat că „nu va închide ochii“ în faţa practicilor comerciale ale Beijingului.
Apoi, la Da Nang, în Vietnam, Trump va participa la summitul APEC (Cooperarea Economică Asia-Pacific), după care va fi prezent la un alt summit regional - ASEAN (Asociaţia naţiunilor din sud-estul Asiei) -, care va avea loc la Manilla, unde va avea o întâlnire cu preşedintele filipinez Rodrigo Duterte, o figură controversată ca urmare a războiului sângeros pe care îl duce împotriva traficului de droguri din arhipelag.