VIDEO Coreea de Nord anunţă că a testat o rachetă intercontinentală. Trump, pe Twitter: „E greu de crezut că Japonia şi Coreea de Sud vor mai tolera aşa ceva“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes, marţi, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), o etapă crucială în realizarea obiectivului său de a putea lovi ţinte din teritoriul american, relatează AFP.

Kim Jong-un a supravegheat testul „istoric“ al unei rachete de tip Hwasong-14, a anunţat o prezentatoare a televiziunii nord-coreene într-un buletin special.

Hwasong-14 a atins altitudinea de 2.802 kilometri şi şi-a lovit ţinta cu precizie după un zbor de exact 39 de minute, potrivit televiziunii regimului stalinist de la Phenian. Ea este capabilă să lovească oriunde în lume, avertizează sursa citată.

Potrivit armatei sud-coreene, Phenianul a lansat marţi o rachetă balistică, iar aceasta a căzut în Marea Japoniei.

Această „rachetă balistică neidentificată“ a fost lansată de la o instalaţie din apropiere de Banghyon, în Banghyonul de Nord, o provincie situată în vestul ţării, a anunţat armata sud-coreeană într-un comunicat.

Ea ar fi căzut în zona economică exclusivă niponă, adică la mai puţin de 370 de kilometri de coastele Japoniei, a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării pentru AFP.

Moscova şi Flota americană în Pacific evocă o rachetă cu rază medie de acţiune

Ulterior, Ministerul rus al Apărării a anunţat că a fost vorba de o rachetă cu rază medie de acţiune, care a căzut în mijlocul Mării Japoniei, după ce a zburat peste 500 de kilometri.

Potrivit Moscovei, racheta a fost trasă de Phenian în noaptea de luni spre marţi, la ora Moscovei 03.46 (şi 03.46, ora României). Ea a urcat la altitudinea de 535 de kilometri şi a zburat peste 510 kilometri după care a căzut în mijlocul Mării Japoniei.

„Parametrii zborului rachetei au caracteristicile unei rachete balistice cu rază medie de acţiune“, precizează comunicatul Ministerului rus al Apărării.

Comandamentul forţelor americane din Pacific a anunţat, la rândul său, că este vorba despre o rachetă cu rază de acţiune „intermediară“.

Acest test a avut loc de Ziua Naţională a Statelor Unite şi la câteva zile după întâlnirea, de vineri, dintre preşedintele american Donald Trump şi noul preşedinte sud-coreean Moon Jae-in, în care cei doi au evocat ameninţarea nord-coreeană.

În cursul discuţiilor sale, la Washington, cu preşedintele sud-coreean, Trump a îndemnat la „o reacţie hotărâtă“ în faţa regimului stalinist de la Phenian. „Perioada răbdării strategice faţă de regimul nord-coreean a eşuat. Sincer, răbdarea s-a terminat“, a afirmat Trump.

Trump, despre Kim Jong-un: „Omul ăsta nu are altceva mai bun de făcut?“

După ultimul test al Phenianului, Trump a reacţionat pe Twitter. Preşedintele american a apreciat că e „greu de crezut că Japonia şi Coreea de Sud vor mai suporta mult timp“.

„Coreea de Nord tocmai a lansat încă o rachetă. Omul ăsta n-are altceva mai bun de făcut cu viaţa lui? E greu de crezut că Japonia şi Coreea de Sud vor mai tolera multă vreme aşa ceva. Poate China va face o mişcare grea împotriva Coreei de Nord şi va pune capăt o dată pentru totdeauna acestei inepţii“, a scris liderul de la Casa Albă. 

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a întrunit de urgenţă  Consiliul Naţional de Securitate şi s-a declarat extrem de dezamăgit de faptul că Phenianul a lansat această rachetă, la doar câteva zile după ce el şi Donald Trump au făcut apel la reţinere.

Moon Jae-in a condamnat ferm ultimul test cu rachetă al Coreei de Nord, spunând că încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi ignoră avertismentele internaţionale.

El a spus că armata sud-coreeană încearcă să stabileacă dacă este vorba într-adevăr de o rachetă balistică intercontinentală.

Regimul de la Phenian a efectuat deja mai multe tiruri de rachete de la alegerea lui Moon Jae-in la Seul, în mai, în pofida faptului că noul preşedinte sud-coreean a spus în mai multe rânduri că intenţionează să reia dialogul cu vecinul său din nord.

Ultimul test de rachetă al Phenianului a avut loc pe 8 iunie, când a fost trasă o rachetă de croazieră de tip sol-mare. De la alegerea lui Moon Jae-in, regimul de la Phenian a efectuat, de asemenea, alte trei tiruri de rachete balistice şi un test de rachetă de tip sol-aer.

În jurul datei de 22 iunie, Coreea de Nord ar fi testat şi un mic motor de rachetă, potrivit „38 North“, un site de supraveghere a activităţilor nord-coreene. Un oficial american a sugerat atunci că ar putea să fie vorba despre o etapă în dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale.

Statele Unite au avertizat în repetate rânduri că nu vor tolera o Coree de Nord capabilă să lovească ţinte de pe teritoriul său cu rachete balistice intercontinentale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite