Japonia răspunde cu vehemenţă faţă de iniţiativa Chinei de a trasa teritorii pe Marea Chinei de Est: „Nu vom accepta niciodată zona creată de China”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre insulele ce formează arhipelagul Senkaku, revendicat atât de China, cât şi de Japonia
Una dintre insulele ce formează arhipelagul Senkaku, revendicat atât de China, cât şi de Japonia

Japonia a protestat dur faţă de anunţul Chinei, care a publicat sâmbătă harta unei „zone de identificare şi apărare aeriană” din Marea Chinei de Est, ce include grupul de insule Senkaku, controlate de puterea de la Tokyo. Arhipelagul este revendicat de China, ceea ce a deteriorat extrem de mult relaţia între cele două ţări asiatice.

Tokyo a anunţat că Junichi Ihara, un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului japonez de Externe, însărcinat cu zona Asia-Pacific, l-a sunat pe Han Zhiqiang, ministrul în post la Ambasada Chinei în Japonia, şi i-a transmis că decizia Beijingului este „complet inacceptabilă”.

Ihara i-a semnalat că această iniţiativă va provoca „o escaladare” a tensiunilor dintre cele două ţări care au diferend faţă de apartenenţa arhipelagului Senkaku. Oficialul japonez a avertizat că agravarea situaţiei va deveni „foarte periculoasă”, potrivit unui comunicat emis de ministerul japonez.

Potrivit agenţiei de ştiri Kyodo, adjunctul ministrului japonez de Externe Akitaka Saiki intenţionează să-l convoace luni dimineaţa pe ambasadorul chinez la Tokyo, Cheng Yonghua.

Forţele armate chineze adoptă măsuri defensive de urgenţă ca reacţie faţă de aeronavele care nu vor coopera în cadrul procedurilor de identificare sau care vor refuza să dea curs instrucţiunilor”, a avertizat Ministerul chinez al Apărării.

Noua delimitare a intrat în vigoare sâmbătă, la ora 2:00 GMT (4:00, ora României), iar forţele aeriene din cadrul Armatei Populare de Eliberare din China a efectuat sâmbătă după-amiaza prima misiune de patrulare regulată.

Justificarea Chinei

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Yang Yujun, a oferit asigurări că instituirea acestei zone corespunde unor „practici internaţionale obişnuite”, este menită să „protejeze suveranitatea statului”  chinez şi să „menţină securitatea teritoriilor şi a apelor teritoriale”.

Acest tip de zonă, stabilită în afara limitelor spaţiului aerian teritorial, permite unei ţări să identifice, supravegheze, controleze şi preia în sarcină avioane” înainte ca acestea să pătrundă în spaţiul aerian naţional, a subliniat el, notând că „anumite ţări” au creat o asemenea zonă încă din 1969, referindu-se la Japonia.

Agenţia oficială China Nouă a citat precedentul creat de Statele Unite ale Americii, care a înfiinţat în 1950 prima zonă de identificare şi apărare aeriană. De atunci şi până în prezent, aproximativ 20 de ţări i-au urmat exemplul, notează mass-media din China.

Este o măsură necesară în exercitarea de către China a drepturilor sale legitime de a se apăra. (Această zonă) nu vizează pe nimeni în particular şi nu va afecta libertatea de circulaţie în spaţiul aerian respectiv”, susţine Yang într-un interviu publicat pe site-ul ministerului.

Relaţia chino-japoneză, în pericol

China a realizat periodic incursiuni pe apele din jurul Insulelor Senkaku, avertizând autorităţile de la Tokyo împotriva oricărei eventuale acţiuni împotriva navelor şi avioanelor sale.

Ministrul japonez al Apărării Itsunori Onodera a declarat că aceste incursiuni repetate ameninţă pacea şi crează incertitudine între „perioade de pace şi situaţii de urgenţă”.

De peste un an, relaţiile chino-japoneze se află la cel mai scăzut nivel, din cauza acestui diferend teritorial.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite