Ce ar însemna un conflict militar cu Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tensiunea în Peninsula Coreeană rămâne la cote înalte în contextul în care regimul de la Phenian continuă să facă teste balistice şi nu este interesat deloc de denuclearizare, în pofida presiunilor comunităţii internaţionale. Şi nu numai vecinii Coreei de Nord sunt îngrijoraţi, ci şi SUA. Temerile sunt justificate, având în vedere că, potrivit estimărilor, un război în Peninsulă s-ar solda cu cel puţin un milion de morţi şi pagube enorme.

De altfel, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii a Statelor Unite (CIA), Mike Pompeo, a venit la sfârşitul săptămânii trecute într-o vizită neanunţată în Coreea de Sud pentru discuţii privind situaţia din Coreea de Nord, relatează agenţia Yonhap, citând surse locale. Vizita ar urma să se încheie marţi.

Potrivit cotidianului „Kookmin Ilbo“, şeful CIA a ajuns sâmbătă la baza aeriană Osan, situată la sud de Seul, la numai 12 ore după ce Coreea de Nord a efectuat un test cu rachetă.

Totodată, pe fondul creşterii tensiunilor din Peninsula Coreeană, Japonia a trimis un distrugător pentru a escorta nave militare americane desfăşurate în regiune.

În acest timp, în Statele Unite, preşedintele Donald Trump şi-a reafirmat dorinţa de a îndepărta ameninţarea nucleară reprezentată de Coreea de Nord.

Într-un interviu acordat postului CBS privind primele sale 100 de zile de mandat, şeful Casei Albe, care l-a catalogat pe liderul de la Phenian Kim Jong-un drept un „tip destul de isteţ“, a afirmat că sprijinul Chinei în rezolvarea problemei nord-coreene este foarte important. 

Deşi în timpul campaniei electorale Trump a acuzat China de manipulare de monedă, acum pare ceva mai rezervat în această privinţă, motivând că situaţia generată de Phenian este mai importantă. „Comerţul este foarte important. Dar un război masiv cu milioane de persoane ucise? Aş spune că asta trece peste comerţ“, a afirmat el.

Cel puţin un milion de morţi

De altfel, estimările privind un război cu Coreea de Nord sunt sumbre. Potrivit publicaţiei „Newsweek“, un astfel de conflict s-ar solda cu cel puţin un milion de morţi. Iar aceasta în cazul în care nu ar fi vorba de un război nuclear.

Bateriile artileriei nord-coreene se află nu departe de zona demilitarizată care desparte Coreea de Nord de Coreea de Sud. Sunt mii - unele ascunse, altele la vedere, scrie publicaţia citată. Şi deşi o parte din armament şi din muniţie este învechită, forţele americane staţionate în Coreea de Sud afirmă că echipamentul militar este eficient.

Chiar dacă la Seul nu se înghesuie nimeni să se ascundă în buncăre, oamenii sunt conştienţi că, în cazul izbucnirii unui război, bateriile artileriei nord-coreene ar viza în primul rând capitala Coreei de Sud. Şi ar fi nevoie de numai 45 de secunde pentru ca obuzele nord-coreene să lovească Seulul. 

Iar Washingtonul ştie acest lucru. Pe de altă parte, serviciile de informaţii estimează că într-un interval de 18 până la 36 de luni Phenianul ar putea fi capabil să plaseze un focos nuclear pe o rachetă cu rază lungă de acţiune care să poată atinge oraşul Los Angeles. Tocmai din această cauză s-a vorbit mult în ultima perioadă despre un potenţial atac preventiv al Statelor Unite asupra Coreei de Nord.

Numai că un astfel de atac ar însemna, cel mai probabil, declanşarea unui război intercoreean. Iar consecinţele ar fi dezastruoase.

Războiul din Coreea din perioada 1950-1953 s-a soldat cu moartea a 2,7 milioane de coreeni, a 33.000 de americani şi a 800.000 de chinezi, notează publicaţia anterior citată.

Chiar dacă în ultimii doi ani SUA şi Coreea de Sud au făcut exerciţii legate de atacuri preventive, iar Seulul şi-a pus la punct propriile planuri în acest sens, precum şi arme capabile să nimicească o parte din arsenalul nord-coreean de distrugere în masă, „nimeni nu vrea o bătălie“ în zonă, după cum a declarat un consilier al lui Trump care nu a fost autorizat să vorbească oficial despre această chestiune.

Kim Jong-un are propriul său plan

Detensionarea situaţiei va depinde însă foarte mare măsură de modul în care va reacţiona Kim Jong-un în faţa presiunilor la care este supus de comunitatea internaţională. Experţii americani au relativ puţine informaţii despre structura psihică a liderului de la Phenian, însă semnalele nu sunt încurajatoare.

În plus, se pare că acesta are propriul său plan de război: să invadeze Coreea de Sud în decurs de doar o săptămână făcând uz inclusiv de arme nucleare şi rachete.

Există informaţii potrivit cărora Kim Jong-un îşi doreşte, la fel cum îşi dorea şi defunctul său tată, reunificarea celor două Corei sub conducerea Phenianului. De altfel, spun observatorii, în discursurile sale, el face referire la reunificare mult mai des ca tatăl său. 

Potrivit unui dezertor din armata nord-coreeană, Nordul intenţionează să ocupe Sudul înainte ca trupele americane să ajungă să ajute Seulul.

Victor Cha, expert pe probleme nord-coreene, a scris în recenta sa carte „The Impossible State “ („Statul imposibil“, în trad.) că invazia ar putea să înceapă prin terorizarea populaţiei din Coreea de Sud prin intermediul armelor chimice. 

Potrivit lui, un arsenal de 600 de arme chimice ar urma să paralizeze aeroporturile, făcând „imposibilă orice tentativă de a scăpa de atacuri“.

Totodată, arsenalul nord-coreean de rachete cu rază medie de acţiune ar putea fi echipat cu focoase chimice. Ţinta ar fi Japonia. Iar obiectivul ar consta în întârzierea trupelor americane care ar veni din această zonă în ajutorul Seulului. Aceste întăriri ar fi esenţiale, având în vedere că Statele Unite au doar 28.000 de militari în Coreea de Sud, iar forţele armate ale Seulului numără în jur de 600.000 de militari, în timp ce cele ale Phenianului numără în jur de 1.000.000, potrivit estimărilor.

Pagube de miliarde de dolari

Strategii americani sunt de părere că regimul nord-coreean ar încerca să pună la pământ apărarea Coreei de Sud înainte ca SUA şi Seulul să răspundă cu o forţă covârşitoare.

Statele Unite ar desfăşura între patru şi şase divizii de luptă la sol de 20.000 de militari fiecare, 10 unităţi militare de luptă aeriană şi patru sau cinci portavioane.

În scenariul lui Cha, câmpul de luptă ar fi infestat de nord-coreeni cu 5.000 de tone de agenţi chimici.

Însă, în cele din urmă, Kim Jong-un nu ar avea câştig de cauză. Declanşarea unui război ar însemna sfârşitul regimului său. 

Totuşi, conflictul nu s-ar termina într-o săptămână. Potrivit „Newsweek“, Pentagonul estimează că o eventuală astfel de luptă ar dura între patru şi şase luni. Bătălia ar fi intensă, iar numărul victimelor ar fi ridicat.

În 1994, când preşedintele american Bill Clinton a luat în calcul utilizarea forţei pentru a pune capăt programului nuclear nord-coreean, comandantul de la acea vreme al forţelor SUA din Coreea de Sud, Gary Luck, a estimat că un război în Peninsulă s-ar solda cu un milion de morţi şi pagube de o mie de miliarde de dolari.

Acum însă, bilanţul ar putea fi mult mai grav, având în vedere că Statele Unite suspectează că Phenianul deţine între 10 şi 16 arme nucleare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite