Candidatele-fantomă de la alegerile municipale din Arabia Saudită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sauditele care s-au încris pentru alegerile municipale vor fi reprezentate de un bărbat în faţa votanţilor de sex masculin FOTO AFP
Sauditele care s-au încris pentru alegerile municipale vor fi reprezentate de un bărbat în faţa votanţilor de sex masculin FOTO AFP

În Arabia Saudită, 366 de femei s-au înscris pentru a fi alese în cadrul alegerilor municipale care vor avea loc în decembrie. Cu toate că sauditele vor vota şi vor participa pentru prima dată în istorie la alegeri, mesajele lor nu vor ajunge în mod direct la votanţii de sex masculin. Şi asta deoarece legislaţia saudită prevede segregarea de gen.

Conform site-ului Arab News, citat de slate.fr, candidatele la alegerile municipale din Arabia Saudită trebuie să-şi desemneze agenţi care să le vorbească în numele lor votanţilor de sex masculin. În ceea ce priveşte sediile de campanie, acestea trebuie să aibă secţiuni separate pentru bărbaţi şi femei. Nerespectarea legislaţiei privind segregarea de gen ar putea fi sancţionată cu amenzi în valoare de aproximativ 2.350 de euro.

Mandatele de consilieri municipali pentru care s-au înscris cele 366 de saudite nu sunt prea importante. Acestea le-ar oferi drepturile de a vota bugete, de a-şi exprima părerile asupra problemelor de urbanism, precum şi asupra proiectelor de dezvoltare locală.

În opinia editorialistului Khalaf Al-Harbi, sauditele înscrise pentru alegerile municipale ar fi un fel de „candidate-fantomă“, care au dreptul de a se prezenta, dar nu şi pe cel de a se exprima.

„Femeile pot să desemneze bărbaţi pentru a se adresa alegătorilor în locul lor. Aceşti reprezentanţi vor merge să-i vadă pe alegători şi le vor spune: «candidata noastră vă spune bună ziua şi promite să facă asta şi asta pentru localitate», scrie el pe site-ul cotidianului Saudi Gazette. Aţi văzut cât de simplu este? Am reuşit să facem astfel încât femeile să participe la municipale dar le interzicem în schimb să vorbească. Susţinem prezenţa femeilor dar, în realitate, ele sunt absente“.

Totodată, Al-Harbi atrage atenţia asupra problemelor care ar putea apărea într-o ţară în care femeile nu au dreptul să urce la volan sau să iasă în public fără a fi însoţite de un bărbat. Dacă va fi aleasă, femeia nu va putea să asiste la şedinţe din cauza prezenţei bărbaţilor. Imaginaţi-vă o aleasă locală care participă la şedinţe prin mesaje sau e-mailuri: „Ea va trebui să participe la discuţii de acasă, în timp ce găteşte pentru soţ şi copii“, notează editorialistul arab.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite