Ambasadorul Germaniei a fost convocat la Ministerul de Externe al Turciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock / Achitat iniţial, Osman Kavala, acum subiect al unui scandal diplomatic, a fost condamnat în Turcia, pentru altă acuzaţie, la închisoare pe viaţă.
Foto: Shutterstock / Achitat iniţial, Osman Kavala, acum subiect al unui scandal diplomatic, a fost condamnat în Turcia, pentru altă acuzaţie, la închisoare pe viaţă.

Oficialii turci i-au reamintit ambasadorului german despre principiul neintervenţiei în afacerile interne, principiu consacrat în Convenţia de la Viena.

Ministerul turc de Externe l-a convocat vineri pe ambasadorul german Jurgen Schulz pentru a-i reaminti principiul neintervenţiei în afacerile interne, consacrat în Convenţia de la Viena.

„După ce Ministerul german de Externe l-a convocat astăzi pe ambasadorul nostru la Berlin cu privire la cazul [activistului pentru drepturile omului Osman] Kavala, ambasadorul Germaniei la Ankara Jürgen Schultz a fost convocat la Ministerul de Externe la ora 17:30 de către viceministrul şi directorul pentru Afacerile cu UE, Faruk Kaymakci. Ambasadorului Schultz i s-a spus că Turcia condamnă citarea ambasadorului nostru la Berlin la Ministerul Afacerilor Externe în acest caz. Ambasadorul Schultz ar trebui să reţină că o decizie de condamnare, pronunţată de o instanţă turcă independentă, nu poate fi contestată de nicio instituţie, autoritate sau ţară", a spus sursa. "Ambasadorului i s-a reamintit şi principiul neintervenţiei în afacerile interne, consacrat în Convenţia de la Viena".

În plus, diplomatul a fost informat că „Turcia este un stat de drept, conştient de obligaţiile sale internaţionale”. „Îi respingem pe cei care încearcă să se amestece în sistemul judiciar şi în politica turcă”, a adăugat sursa.

Vineri mai devreme, ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag, a acuzat Germania că se amestecă în afacerile interne ale ţării, după ce ambasadorul turc a fost chemat la Ministerul german de Externe din cauza sentinţei pronunţate în cazul activistului pentru drepturile omului, Osman Kavala.

Procesul Kavala
Kavala a fost judecat pentru încercarea de a schimba ordinea constituţională şi de a îndepărta guvernul Turciei de la conducerea ţării şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Autorităţile ţării îl consideră pe activistul pentru drepturile omului implicat în protestele din 2013. Ceilalţi şapte inculpaţi din acelaşi dosar au primit 18 ani de închisoare. În acelaşi timp, Kavala a fost achitat de acuzaţia de spionaj.

În octombrie anul trecut, ambasadorii Germaniei, Danemarcei, Canadei, Ţărilor de Jos, Noii Zeelande, Norvegiei, Statelor Unite, Finlandei, Franţei şi Suediei au cerut Turciei să-l elibereze Kavala. În urma acestei acţiuni, preşedintele Republicii, Tayyip Erdogan, a dat instrucţiuni Ministerului turc de Externe să-i declare pe aceşti diplomaţi persona non grata. Ulterior, misiunile diplomatice ale acestor ţări şi-au anunţat intenţia de a respecta legile şi deciziile conducerii turce, conflictul diplomatic fiind în acest fel stins.

În februarie, o instanţă din Istanbul a decis să-l achite şi să-l elibereze pe activist, dar procurorii au autorizat din nou reţinerea acestuia, mai târziu, în aceeaşi zi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite