Alertă în Marea Chinei de Sud: Îngrijorări în Taiwan şi proteste în Malaysia după ce China a recurs la demonstraţii de forţă cu avioane şi nave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avionul chinez Shaanxi KJ-500 în zona de apărare aeriană a Taiwanului FOTO EPA-EFE
Avionul chinez Shaanxi KJ-500 în zona de apărare aeriană a Taiwanului FOTO EPA-EFE

Taiwanul a condamnat incursiunea a 56 de avioane militare chineze în zona sa de apărare aeriană, în timp ce Malaysia l-a convocat pe ambasadorul chinez pentru a protesta faţă de pătrunderea unor nave chineze în zona sa economică exclusivă maritimă, una dintre nave fiind de cartografie marină.

Taipeiul a condamnat marţi o incursiune de amploare a armatei chineze în zona sa de apărare aeriană, avertizând că acţiunile de acest tip subminează pacea în regiune.

„Taiwanul trebuie să fie în alertă câtă vreme China merge prea departe”, a declarat premierul Su Tseng-chang referitor la intrarea, luni, a 56 de avioane militare chineze în zona de apărare a insulei.

Este un nou record de avioane militare trimise de China într-o singură zi în apropierea Taiwanului, în condiţiile în care rapoartele în acest sens sunt făcute din septembrie 2020.

Consiliul Afacerilor Continentale, agenţia guvernamentală a Taiwanului care se ocupă de relaţiile cu China, a cerut luni seara Beijingului să oprească imediat aceste acţiuni, calificându-le drept „provocatoare, non-paşnice şi iresponsabile”.

Această demonstraţie de forţă armatei chineze a avut loc la o zi după ce Washingtonul a condamnat activitatea militară „provocatoare” a Beijingului lângă Taiwan. Reacţia Washingtonului a venit după ce China a trimis vineri 38 de avioane militare în zona de apărare a Taiwanului.

„Îi cerem Beijingului să înceteze presiunile militare, diplomatice, economice şi coerciţia sa împotriva Taiwanului”, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, reafirmând totodată angajamentul ferm al ţării sale pentru Taiwan.

Taiwanul este, din 1949, o democraţie cu un guvern independent, dar China, condusă de un regim comunist, consideră că insula încă îi aparţine. În prezent, Beijingul insistă pentru reunificarea completă a celor două teritorii, ameninţând inclusiv cu recurgerea la forţă în caz de necesitate.

Pe de altă parte, Malaysia l-a convocat luni pe ambasadorul chinez pentru a protesta după intrarea unor nave chineze în zona sa economică exclusivă din Marea Chinei de Sud.

China este acuzată că a încălcat dreptul internaţional trimiţându-şi navele în largul statelor Sabah şi Sarawak de pe insula Borneo.

Este pentru a doua oară în acest an când Malaysia îl convoacă pe ambasadorul Ouyang Yujing pentru a protesta în legătură cu o incursiune a Beijingului în apele contestate din Marea Chinei de Sud.

China revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud. Prin urmare, a construit acolo avanposturi militare pe mici insule şi atoli, ceea ce a stârnit furia celorlalte ţări riverane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite