Afganistan: o nouă lege interzice rudelor să depună mărturie în cazurile de violenţă şi tortură asupra femeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile din Afganistan, discriminate în fiecare aspect al vieţii cotidiene
Femeile din Afganistan, discriminate în fiecare aspect al vieţii cotidiene

O nouă lege promulgată de legislativul afgan va permite bărbaţilor să îşi atace soţiile, copiii sau surorile, fără teama de a fi incriminaţi, anunţă publicaţia britanică The Guardian. După ce în ultimii ani s-au implementat reforme pentru a reduce abuzurile la care sunt supuse femeile din Afganistan, această nouă lege prefigurează un viitor sumbru pentru acestea, în ajunul retragerii trupelor americane.

Noul proiect de lege le interzice rudelor persoanei acuzate să depună mărturie împotriva sa, fapt ce face practic imposibilă condamnarea acestora. Violenţele asupra femeilor se petrec aproape exclusiv în interiorul familiei, de obicei de către tată şi fraţi, ulterior de către soţ. Femeile şi fetele din Afganistan sunt profund discriminate, fiind supuse la violenţă, crime de onoare, moarte prin lapidare şi mariaje forţate.

„Tot ce se întâmplă este o mascaradă“, a declarat Manizha Naderi, directoarea unui grup de caritate pentru femeile afgane. „Va fi imposibil să condamni cazurile de violenţă împotriva femeilor…cele mai vulnerabile persoane nu vor avea parte de niciun fel de justiţie de acum înainte“.

Sub noua lege, procurorii nu vor putea aduce niciodată în faţa instanţei cazuri precum cel a lui Sahar Gul, mireasa-fetiţă ai căror socri au legat-o cu lanţuri într-o pivniţă, au înfometat-o, au ars-o şi au biciuit-o când a refuzat să lucreze ca prostituată pentru ei.

Femei precum Sitara, în vârstă de 31 de ani, căreia soţul i-a tăiat buzele şi nasul la sfârşitul anului trecut, nu vor putea niciodată să se revolte împotriva atacatorilor lor.

Human Rights Watch a declarat că legea a fost creată pentru a-I lăsa liberi pe „bătăuşii“ femeilor.

Modificarea legislativă se intitulează „Interzicerea interogării unui individ ca martor“ şi include în afara rudelor, şi copiii, doctorii şi avocaţii apărării.

Iniţial, senatorii au vrut o versiune mai uşoară a legii, care ar fi impiedicat rudele să fie obligate legal să depună mărturie într-un caz. Dar ambele camere ale parlamentului au promulgat în final varianta care interzice toate mărturiile rudelor. Legea a fost trimisă preşedintelui Karzai care va decide dacă o va semna sau nu. Activiştii pentru drepturile omului vor să îi ceară şefului statului, aflat în ultimele sale luni de mandat, să nu semneze acest act normativ.

„Îi vom cere preşedintelui să nu semneze legea până articolul privind interzicerea mărturiilor nu este eliminat. Vom face mari presiuni asupra lui“, a declarat Selay Ghaffar, directoarea grupului pentru asistenţă umanitară pentru femeile şi copiii din Afganistan. Ea a mai declarat că speră să repete succesul campaniei din 2009, când activiştii au reuşit să îl forţeze pe Karzai să scoată din codul familiei articolul care prevedea că violul marital este un drept al soţului.

În ultimul an, parlamentul a blocat mai multe legi care incriminau violenţa împotriva femeilor, în timp ce Ministerul de Justiţie evaluează propunerea de a reintroduce lapidarea drept pedeapsă legală pentru adulter. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite