10.000 de copii ale filmului „Interviul“ vor fi trimise în Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activiştii sud-coreeni trimit frecvent baloane cu materiale propagandistice împotriva Phenianului FOTO mirror.co.uk
Activiştii sud-coreeni trimit frecvent baloane cu materiale propagandistice împotriva Phenianului FOTO mirror.co.uk

Activiştii sud-coreeni au jurat marţi să transmită copii ale satirei hollywoodiene „Interviul“ în Coreea de Nord, cu ajutorul baloanelor. Ei vor astfel să sfideze ameninţările repetate ale ţării vecine.

Aproape 10.000 de copii ale filmului „Interviul“, o comedie despre un complot fictiv al CIA de a-l asasina pe liderul nord-coreean Kim Jong-un, dar şi 500.000 de broşuri sunt programate de a fi lansate în Coreea de Nord. Acţiunea activiştilor sud-coreeni ar trebui să aibă loc pe 26 martie, notează „The Guardian“.

Potrivit unui plan anterior al activiştilor şi al Fundaţiei pentru Drepturile Omului din SUA, trebuiau trimise 100.000 de copii ale filmului, în luna ianuarie, însă s-a renunţat la el. Totuşi, în cadrul noului plan, s-a păstrat ideea de a transmite şi 100.000 de broşuri împotriva guvernului de la Phenian.

Lansarea celor 10.000 de copii ale filmului „Interviul“ şi a broşurilor va marca cea de-a cincea comemorare a scufundării navei de război sud-coreene, tragedie în care şi-au pierdut viaţa 46 de marinari. Sudul a dat vina pe Nord şi a îngheţat comerţul şi orice fel de investiţie în ţara vecină.

Seulul insistă că activiştii au dreptul democratic de a trimite broşurile, însă a făcut apel la reţinere pentru a evita provocarea Nordului. „Vom stabili data exactă şi locul operaţiunii după ce vom lua în considerare condiţiile meteorologice, şi oricum nu vom face publice datele“, a declarat Park Sang-hak, un dizident din Coreea de Nord care a condus o serie de alte lansări de baloane cu materiale de propagandă împotriva ţării natale.

Nordul l-a avertizat deja pe Park că „va plăti pentru crimele sale cu sânge“, dacă filmul „Interviul“ va trece graniţa.

Pe 2 martie, site-ul de stat nord-coreean „Uriminzokkiri“ a avertizat că Phenianul va răspunde oricărei lansări de baloane „nu doar cu câteva gloanţe, ci cu rachete şi ghiulele de tun“.

Nimeni nu poate opri asta. Voi continua să trimit broşuri în Coreea de Nord cu riscul vieţii mele“, a adăugat Park, spunând că a fost dintotdeauna pregătit să confrunte ameninţările Nordului.

În octombrie 2014, grănicerii nord-coreeni au încercat să doboare câteva baloane, declanşând un scurt schimb de focuri cu ţara vecină. Localnicii din apropierea graniţei s-au plâns că activiştii sud-coreeni le riscă vieţile, transformându-i în ţinte ale răzbunării guvernului, conchide „The Guardian“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite