Nefirescul din TVR

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut, iată, aproape două luni de când dl. Stelian Tănase a fost concediat de la şefia Televiziunii Române, o şefie pe care nu a meritat-o niciodată şi pe care a dezonorat-o prin arbitrariul exercitării atribuţiilor. Fostului PDG nu îi merge deloc rău. Doar că se plictiseşte cam tare.

D-lui Tănase i-a apărut un roman defel rău la editura Trei, roman despre care am scris în urmă cu o săptămână. Fostul pdg scrie zilnic pe blogul personal, mult şi la fel de neglijent la capitolul ortografie şi punctuaţie ca în vremurile bune în care se făcea că are treabă în Carrefour. Între timp, dl. Tanase s-a mai făcut o dată de râs şi şi-a mai probat o dată micimea sufletească publicând ba pe blog, ba în Cotidianul amicului său Cornel Nistorescu, bine retribuit în continuare din banii TVR, fragmente dintr-un imund şi falsificat Jurnal personal. Cum –necum şi cum spuneam, d-lui Stelian Tănase, oficial îi merge bine. Parcă prea bine.

Nu acelaşi lucru s-ar putea spune despre TVR. Care, dacă e să îi dăm crezare directorului general interimar, d-na Irina Radu, e pe punctul de a-şi înceta activitatea. Din lipsă de bani. Din câte se pare, conturile Televiziunii publice sunt blocate, nu mai sunt lichidităţi pentru activitatea curentă, cum nu sunt bani nici pentru plata utilităţilor. D-na Radu a cerut sprijinul Parlamentului, dar, cel puţin la vedere, nimeni nu o bagă în seamă. Vreo doi parlamentari celebri datorită ridicolului lor congenital, Gigel Ştirbu, culturnicul PNL, şi Liliana Mincă, loterista de la UNPR, au pus placa obişnuită şi în loc să îşi recunoască vinovăţiile lor şi ale tovarăşilor lor întru dormitul pe bani publici, au cerut demisia Irinei Radu. Ca şi cum această demisie ar rezolva ceva. Nu că d-na Radu nu ar avea vreo vină în reacţia întârziată a instituţiei pe care o conduce în cazul sinistrului de la Colectiv. Care poate că ar fi fost alta dacă în vremea mandatului lui Stelian Tănase s-ar fi adoptat procedurile de intrare în Breaking news, dacă şefă la Ştiri nu ar fi fost catastrofala Raluca Stroe- Brumariu, promovată ilegal în funcţie pe criterii de servilism şi interes politic, dacă nu s-ar fi luat măsuri „tip FMI”, cum orgolios le califica într-o polemică cu supraiscălitul dl. Radu Carp, membru în CA din partea PNL (PDL), de închidere a Canalului TVR News. 

Vinerea trecută finanţele Televiziunii publice au mai primit o lovitură. Dl. Claudiu Lucaci a câştigat, în primă instanţă, decizia putând fi atacată, procesul deschis după ce, din cauza complotului urzit de troica Stelian Tănase- Romina Surugiu şi Radu Carp a fost înlocuit, justiţia spunând că abuziv, de la conducerea Ştirilor TVR. Spre a-i face loc omului PNL, jurnalista cu telefonul şi cu profesionalismul mereu pe silent, Raluca Stroe-Brumariu. Între timp, demisionară.  

Dl. Lucaci va trebui repus în funcţie, dar va trebui să primească şi despăgubiri. Nu din banii încasaţi ca membri desemnaţi eminamente politic în CA-ul TVR  de sus-menţionata tripletă tincturată politic, ci din cei ai Televiziunii. Aceasta fiindcă răspunderea individuală nu există la nivelul conducerii TVR, cum nu există nici contractul de management. 

Sigur, suma pe care ar urma să o încaseze după câştigarea procesului Claudiu Lucaci este nesemnificativă în ansamblului colosului de datorii pe care le are la ora actuală TVR. Nu ea contează. Ci modalitatea prin care instituţia din Calea Dorobanţi a ajuns să mai aibă de plătit o datorie. O modalitate fără doar şi poate cu repetiţie. Întru concretizarea căreia indiferenţa, prostia , implicarea politicului se amestecă cu interesele personale de supravieţuire în posturi bine plătite. 

De la demiterea ei, odată cu respingerea Raportului de activitate al CA al TVR, doamna Romina Surugiu tace. Are această doză de minim bun simţ. Cum spuneam, dl. Stelian Tănase e hiperactiv, ba chiar îşi mai permite să mai şi dea sfaturi TVR. Dl. Radu Carp scrie scrisori deschise, sperând probabil la un nou mandat. De membru în CA, dacă nu chiar ceva mai mult. Firesc ar fi ca celor odată demişi dintr-un CA al TVR să li se interzică prin lege să mai facă parte dintr-altul. Dar ce e firesc în TVR şi în legea sa de organizare şi funcţionare? Veche de mai bine de 20 de ani. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite