INTERVIU Rareş Năstase, despre primarii din România: „Nu putem vorbi de edili integri, fără schelete în dulap“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rareş Năstase, corespondent special al Ştirilor Pro TV, a vorbit pentru „Adevărul“ despre noua campanie de care se ocupă, „Căutăm primar, model european“, detaliind felul în care a perceput edili din afara României, subliind aspectele nefaste ale meseriei de primar din ţara noastră şi dând sfaturi despre cum ar trebui să arate un primar în 2016.

„Căutăm primar, model european“ - o nouă campanie marca Ştirile Pro TV

Pe 5 mai, în cadrul jurnalului de la ora 19:00, Ştirile Pro TV lansează o nouă campanie, „Căutăm primar, model european“, realizată de Rareş Năstase, corespondent special Ştirile Pro TV. Materialele vor fi difuzate în perioada campaniei electorale ce precede alegerile locale din iunie şi vor aduce în prim-plan modelele de urmat în ceea ce priveşte conducerea şi administrarea unei comunităţi. Campania Ştirilor Pro TV este un demers jurnalistic care a presupus zeci de ore de filmare şi mii de kilometri parcurşi între localităţi şi şantiere.

Rareş Năstase a trecut graniţa şi a filmat în mai multe orăşele din Europa, pentru a arăta românilor demonstraţii de bun simţ şi spirit de gospodar, pe care nişte oameni fără interese ascunse le-au pus în slujba comunităţii. Vom vedea ce se poate realiza din resurse locale, dacă interesul celor care conduc îl depăşeşte pe cel propriu.

Campania îşi propune să atragă atenţia asupra genului de personaj pe care românii ar trebui să-l voteze când ajung în faţa urnelor pentru a-şi alege primarul, prin exemple de cum poate arăta un oraş, ce ar trebui să realizeze un primar care nu este condus de interese financiare, exemple de idei ce pot transforma viaţa unei comunităţi când îţi pui mintea şi resursele în folosul oamenilor.

Începând cu 5 mai, telespectatorii vor avea la dispoziţie şi o platformă online, cautamprimar.stirileprotv.ro, unde îşi pot spune părerea şi unde pot scrie ce îşi doresc de la noii primari. Toate mesajele vor fi integrate într-o hartă, care va arăta la final de câte schimbări are nevoie România şi care sunt judeţele cu cele mai multe mesaje, respectiv cei mai mulţi cetăţeni care ştiu ce să ceară de la un primar.

Despre întreaga experienţă, despre noua campanie a Ştirilor Pro TV, dar şi despre sfaturi de bun simţ, aspecte deja cunoscute şi previziuni cu privire la ce înseamnă să fii primar în România, Rareş Nastase a vorbit pentru „Adevărul“. 

Interviu Rareş Năstase 

„Adevărul“: Ce te-a determinat să porneşti această campanie?

Rareş Năstase: Am călătorit în multe ţări, pentru mai multe campanii anterioare, la Ştirile Pro TV. Am întâlnit mulţi români şi aproape toţi mi-au vorbit despre condiţiile de viaţă din străinătate. Şi am vrut să aflu în detaliu cum e organizată viaţa oamenilor în comunităţile ţărilor din Vest. Am vrut să văd care e rolul primarului, ce face concret pentru comunitate, cât de importantă e vocea localnicilor, cât se ţine cont de voinţă lor, ce înseamnă viziune şi planuri pe termen lung, cum e dezvoltat un cartier, un oraş, o comună.

Cum vedere Rareş Năstare un primar ideal

Care ar fi, din punctul tău de vedere, al unui jurnalist cu experienţă, imaginea corectă a unui primar ales în România?

Din start trebuie vorbit de un om corect. Care să nu vină cu un bagaj de interese şi obligaţii în spate faţă de oamenii care l-au susţinut, sponsorizat, ridicat în viaţă politică, oameni care acum îi cer să facă din primărie o vacă de muls. Pentru că asta se întâmplă la noi în administraţia locală. Unde nu ar trebui să existe interese personale, influenţă, compromis murdar. Edilul trebuie să fie corect şi transparent, şi la dispoziţia cetăţenilor, nu invers. Şi în fapte nu în vorbe, adică  să fie un om al cetăţii, să tragă pentru comunitea lui şi alegătorii să simtă că le face un oraş sau o comună mai primitoare, că le asigură an de an un spor de calitate a vieţii.

Datoria primarilor români faţă de „prieteni“

Cine e de vină pentru lipsa de viziune şi mentalitatea învechită de care dau dovadă primarii din România?

Primarul din România îşi vede de cele mai multe ori de interesul personal, al „familiei“, al celor care l-au trimis să candideze, vorbim de corupţie şi trafic de inflenţă, chestiuni care nu pot duce la viziuni pe termen lung. Nu ştiu dacă există oameni cu viziuni învechite, dar cu siguranţă am întâlnit edili care nu văd în viitor, fac sporadnic, segmentat, pentru acum... „Şi mai vedem noi după“. Şi când face, face să îşi ajute un prieten cu firma de construcţii, să îşi pună o rudă în nu ştiu ce funcţie. Şi asta contează, ce echipa îţi formezi pe lângă ţine. Cu ei mergi patru ani şi dacă toţi în jurul tău sunt puşi pe jaf şi tu treci cu vederea, cum mai poţi vorbi despre viziune şi strategii coerente pentru comunitate?  Ne lipseşte de multe ori continuitatea în proiectele locale. Ce începe un primar nu mai termină următorul. Şi amândoi probabil îşi trag bani frumoşi de pe urmă investiţiei, apoi strigă unul la celălalt că au făcut risipă. 

image

FOTO Pro TV 

Când crezi că o să putem vorbi de primarii din România asemenea celor cu care ai avut ocazia să vorbeşti?

Putem vorbi doar în cazul unui edil integru, fără schelete în dulap. Şi nu prea avem aşa ceva. Mulţi nu reuşesc să-şi ţină dulapul curat, pe durata mandatului. Contează enorm modul în care e construită de multe ori caieră unui candidat, bagajul din spate de obligaţii şi interese, acestea sunt aspecte care pun frână dezvoltărilor ulterioare, sau viziunilor constructive. În străinătate sunt modele care pot fi preluate la noi, mai ales că românii se adaptează rapid, cum ajung acolo unde sunt reguli, sancţiuni, idei bune. Ne comparăm lejer cu alte localităţi, la capitolul bani pentru investiţii. Doar că la ei fondurile cheltuite se văd, la noi vorbim de cele mai multe ori de risipă, contracte cu dedicaţie, management defectuos, idei fantasmagorice.

Românii încep să îşi taxeze primarii

Românii par a suferi de „sindromul Stockholm“ când vine vorba de ales edilii. De ce crezi că nu pot ieşi din acest cerc vicios?

Să ştii că am văzut în ultimii ani o schimbare de mentalitate. Alegătorul începe să taxeze. Nu peste tot, din păcate. Pentru că în România prind în continuare pachetele din campanie, căruţă cu lemne şi alte favoruri. Încă la nivel naţional avem o resemnare, mergem pe principiul „merge şi aşa“. Am văzut cazuri în care sătui să mai ceară de la primar drum, localnicii l-au construit singuri. Nu asta trebuie făcut, dar e şi asta o palmă dată primarului, care ar trebui tras de urechi şi taxat ori de câte ori nu face ce trebuie pentru oameni. 

image

FOTO Pro TV 

Eticheta de a fi primar în România 

Banii, problemele cu legea, dorinţa de a nu renuţa la scaunul „călduţ“ sunt o parte din etichetele primarilor din România. Viitoarele generaţii vor scăpa de ele?

Greu de spus. Mi-ar plăcea să pot face reportaje cu cea mai bună soluţie. Să existe promovare şi premii anuale, lunare pentru cel mai curat oraş, cel mai bun proiect, cea mai eficientă soluţie. Să îi încurajăm pe cei care fac, şi să continuăm intens să îi punem la zid pe cei care fac risipă, fură şi conduc defectuos primăria. Şi mai trebuie să arătăm oamenilor că se poate şi cu resurse limitate, în locuri fără dezvoltare. Nu găsesc nicio scuză unui primar care nu introduce utilităţi în localitatea pe care o conduce. Am văzut mulţi primari care într-un mandat reabilitează primăria, fac stadioane în pantă, drumuri către nicăieri şi în al doilea repara ce s-a stricat, la aceleaşi lucrări. Iar oamenii au WC în fundul curţii şi cară apă cu cobiliţa, ca acum sute de ani. 

Soluţiile lui Rareş Năstase pentru un primar român mai bun 

Care ar fi soluţia ta pentru ca primarii din România să se ridice la nivelul celor din afară?

Primarul trebuie să conştientizeze că le este dator oamenilor pentru funcţia deţinută! Trebuie să vadă că locuitorii se maniftesta şi taxează un abuz, pe care edilul îl face. Primarul trebuie să vadă că societatea reacţionează când el are derapaje. Că oamenii ştiu ce şi cum să îi ceară. Că sesizează imediat şi depun plângeri pentru furt din banul public.

În străinătate oamenii îşi pot da în judecată edilul dacă nu le face asfaltare şi asta se poate întâmplă şi la noi. O fi decizia la primar, dar acesta trebuie să ţină cont mereu de voinţa şi nevoile alegătorilor. Nu avem dezbatere, nu avem discuţii cu oamenii, ar trebui să aibă loc discuţii aşa cum se întâmplă în campania electorală, când candidaţii aleargă după voturi. Aşa ar trebui să alerge prin comună sau oraş şi pentru găsirea de soluţii. Primarul trebuie să „tragă“ pentru comunitate, nu pentru interesul personal. În reportajele mele veţi vedea primari voluntari, care fac meseria asta pro bono. Nu ştiu câţi edili de la noi ar face asta sau dacă fără salariu nu şi-ar intensifica şi mai mult activitatea din spatele contractelor cu dedicaţie, a comisioanelor ascunse. Trebuie să ai vocaţie şi drag pentru meseria asta şi pentru comunitatea ta, în loc să vezi interese obscure. 

image

FOTO Pro TV 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite