Documentar despre drama bătrânilor, în debutul „România, te iubesc!“ Bătrâneţea în România vs. Germania. Paula Herlo: „Concluziile sunt dezastruoase“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emisiunea „România, te iubesc!“ revine cu un nou sezon, iar în prima ediţie Paula Herlo va prezenta un documentar cutremurător despre situaţia bătrânilor din ţara noastră.

Duminică, 17 septembrie, de la ora 18.00, Pro TV va difuza prima ediţie a celui de-al 19-lea sezon „România, te iubesc!“.

Noul sezon debutează cu „România căruntă“, un documentar cutremurător, realizat de Paula Herlo, corespondent special Ştirile Pro TV, despre situaţia bătrânilor din ţara noastră pentru care nu există un sistem de îngrijire sau o strategie pe termen lung de ajutorare. Uniunea Europeană a dat, însă, un termen fix pentru ca România să implementeze conceptul de îmbătrânire activă – 2020.

Mai sunt trei ani până la termenul Uniunii, timp în care România ar trebui să implementeze conceptul de îmbătrânire activă şi să integreze pe piaţa muncii persoanele de peste 55 de ani. 

Bătrâneţea în România vs. bătrâneţea în Germania 

Paula Herlo a străbătut România şi Germania pentru a realiza acest material şi pentru a le arăta telespectatorilor care este diferenţa între un sistem integrat de stat pentru îngrijirea bătrânilor şi cum se prezintă situaţia în România. 

Statul român nu are sisteme de îngrijire pentru vârstnici, ba chiar taie fonduri şi închide din azile, oricum insuficiente, iar strategia pe termen lung lipseşte cu desăvârşire.

„Citisem un raport care spune că în 2060, în România, 35% din populaţie va avea peste 65 de ani, în vreme ce forţa de muncă scade cu 30%. Uitându-mă la ce se întâmplă azi, când cifrele sunt mult mai mici, şi văzând cât de dramatic sfârşesc bătrânii singuri, am plecat pe teren cu gândul la anii bătrâneţii mele. Voiam să înţeleg cum va fi generaţia noastră îngrijită, dacă râmânem singuri, şi, mai ales, voiam să văd dacă există vreo strategie gândită de politicieni, dacă au vreun plan ca nu să trăim şi noi drama vârstnicilor de azi. Concluziile sunt dezastruoase, iar duminică veţi vedea ce ar trebui să facă statul român luând drept model alte ţări europene în care bătrânii îşi trăiesc pensia fericiţi“, a declarat Paula Herlo.

Modelul german al sistemului de îngrijire al bătrânilor este foarte bine pus la punct, iar lucrul acesta se reflectă şi în calitatea vieţii vârstnicilor. În acest moment, în Germania, cei mai mulţi bătrâni au un îngrijitor în propria casa, iar restul primesc îngrijiri în locuinţe protejate aflate permanent sub supravegherea unor specialişti. Numai în cazul în care nu se pot îngriji singuri ajung în azil. În România, e fix invers.

Duminică, de la ora 18.00, telespectatorii vor vedea de ce în România îmbătrânirea activă despre care vorbeşte Uniunea Europeană este doar un concept aşezat pe hârtie, dar şi în ce condiţii trăiesc bătrânii din azilele româneşti, spre deosebire de cei din azilele nemţeşti. Ce diferenţe de mentalitate există, dar şi ce au de spus reprezentanţii autorităţilor, rămâne de văzut în prima ediţie „România, te iubesc!“.  

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite