Dispută în interiorul BBC: Femeile îi cer lui Tony Hall eliminarea discriminării salariale bazate pe gen. Ce răspuns le-a dat directorul companiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
logo bbc

Tony Hall, directorul general al BBC, a răspuns scrisorii deschise pe care i-au adresat-o peste 40 de angajate cerându-i să acţioneze imediat pentru eliminarea discriminării salariale bazate pe gen. El a spus că în ultimii patru ani a făcut soluţionarea acestei probleme o prioritate personală şi că va accelera demersurile în acest sens, informează variety.com.

Prezentatoarele Clare Balding, Victoria Derbyshire, Angela Rippon şi celelalte semnatare ale scrisorii îi cer lui Tony Hall să „corecteze diferenţa salarială bazată pe gen“, despre care angajatele spun că este cunoscută în interiorul companiei de mulţi ani.

Angajatele BBC au făcut acest apel după publicarea raportului anual al companiei, care a dezvăluit pentru prima dată salariile angajaţilor ce depăşesc pragul de 150.000 de lire sterline. Raportul a demonstrat existenţa unei diferenţe salariale considerabile între femeile şi bărbaţii care se numără printre cei mai cunoscuţi prezentatori şi actori ai BBC.

Chris Evans a condus topul, după ce a câştigat o sumă aflată între 2,2 de milioane şi 2,25 de milioane de lire sterline în anul financiar 2016/2017, în timp ce Claudia Winkleman, cea mai bine plătită femeie de la BBC, a avut un salariu cuprins între 450.000 şi 500.000 de lire sterline.

În scrisoarea deschisă, semnatarele spun că sunt pregătite să se întâlnnească cu Tony Hall pentru a discuta posibile soluţii, astfel încât viitoarele generaţii de femei să nu se confrunte cu aceeaşi discriminare.

Între semnatare se numără Sue Barker, care a prezentat Wimbledon, Mishal Husain şi Sarah Montague, jurnaliste la programul „Today“, dar şi corespondentele Katya Adler şi Lyse Doucet.

De celalată parte, un purtător de cuvânt al BBC a declarat că au fost făcute schimbări considerabile în ultimii trei ani, iar Tony Hall a promis că această companie va continua în acest sens.

„La BBC, salariul mediu pentru bărbaţi este cu 10% mai mare decât cel pentru femei. La nivel naţional, procentul este de 18%. Noi ne-am propus să facem ca această diferenţă să dispară, până în anul 2020 – ceea ce nu a promis nicio altă organizaţie“, a spus purtătorul de cuvânt.

BBC s-a opus dezvăluirii cifrelor, argumentând că acest lucru ar forţa creşterea salariilor în industria media, dar compania a fost obligată să publice cifrele în raport, prin cea de-a 11-a Cartă Regală.

Şi directorul general al BBC le-a răspuns angajatelor tot printr-o scrisoare, recunoscând că organizaţia trebuie să facă mai mult efort pentru a rezolva problema şi precizând că cifrele vor arăta „foarte diferit“ în raportul pentru anul viitor.

„Demersurile au început de ceva vreme în organizaţie pentru a elimina diferenţa salarială bazată pe gen. Vor avea loc întâlniri mai ample în următoarele două luni, astfel încât să putem accelera realizarea acestei schimbări în toamnă“, a spus Tony Hall.

Directorul general al BBC le-a spus femeilor angajate că le va preţui contribuţia în acest proces, fără să specifice dacă este de acord cu sugestia lor de a se întâlni pentru a discuta posibile soluţii.

În scrisoarea sa, Tony Hall şi-a susţinut promisiunea amintind schimbări pe care le-a promis anterior şi pe care a reuşit să le realizeze în cadrul BBC.

„Când m-am întors la BBC, am spus că trebuie să creştem procentul femeilor la programe matinale de radio local de la 14% la 50%. Am reuşit acest lucru într-o perioadă de doi ani. Am mai spus că trebuie ca toate funcţiile de prezentator să fie ocupate în mod egal de femei şi bărbaţi. Trebuie doar să vă uitaţi la programele noastre de dramă şi de divertisment pentru a vedea ce putem realiza“, a scris Tony Hall.

„Însă, trebuie să facem mai mult efort în privinţa diferenţei salariale bazate pe gen. În BBC, cifrele noastre provizorii arată că diferenţa este de 10%, în timp ce procentul la nivel naţional este de 18%. Am promis că BBC va elimina această diferenţă până în 2020 şi dacă vom putea să îndeplinim acest obiectiv mai devreme o vom face“, a adăugat el.

Tony Hall a mai spus că este încrezător că cifrele vor arăta foarte diferit anul viitor, deşi, potrivit Variety, comparaţii exacte nu vor putea fi făcute între acel raport şi cel publicat recent, pentru că mai multe show-uri la care lucrează BBC momentan vor începe să fie realizate de o nouă ramură de producţie, BBC Studios, care nu va trebui să dezvăluie salariile.

El a mai precizat că vrea ca în următorii trei ani oamenii să perceapă BBC drept un exemplu în privinţa egalităţii de gen şi a diversităţii.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite