CNA nu a putut lua o decizie asupra propunerii legislative privind intrarea în insolvenţă a TVR
0CNA nu a reuşit să cadă de acord asupra unui aviz, la solicitarea Guvernului, de susţinere sau respingere a iniţiativei legislative a lui Călin Popescu Tăriceanu de modificare a Legii de funcţionare a SRR/ SRTv (Legea 41/1994) privind posibilitatea CA de a decide intrarea în insolvenţă.
Guvernul României a solicitat CNA, prin Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul, opinia motivată a Consiliului "privind susţinerea sau respingerea iniţiativei legislative" a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de modificarea a Legeii 41/ 1994 referitoare la organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTv), astfel încât Consiliul de Administraţie (CA) să poată decidă intrarea în insolvenţă a societăţii.
Adresa a fost discutată în cadrul şedinţei publice de marţi, 5 aprilie. La această şedinţă au fost prezenţi nouă din cei 11 membri: Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea.
Serviciul Juridic şi Reglementări al CNA a formulat un punct de vedere potrivit căruia, Consiliul nu are nicio responsabilitate directă privind organizarea şi funcţionarea a SRR sau a SRTv.
De asemenea, Dorina Rusu a spus în cadrul şedinţei că nu se simte competentă a se exprima în legătură cu acest subiect (procedura de insolvenţă, n.r.).
Şi vicepreşedintele CNA, Răsvan Popescu, a susţinut că administrarea financiară a Societăţii Publice de Radio/ TV "nu intră în competenţa CNA", Consiliul Audiovizualului având competenţe doar în ceea ce priveşte partea editorială, iar acest lucru doar în cazul unui program deja difuzat.
Valentin Jucan a fost şi-a exprimat părerea împotriva acestei iniţiative legislative, considerând că aprobarea acesteia ar putea duce la ingerinţe editoariale din partea CA.
După lungi discuţii, Consiliul a supus la vot trei variante: trimiterea punctul de vedere de la Serviciul Juridic al instituţiei – care a obţinut în primul şi al doilea tur de vot câte patru voturi (Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu) şi în turul trei, cinci voturi (Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu), trimiterea unui aviz favorabil - două voturi (Călin Cristea, Viorel Vasile Buda) şi trimiterea unui aviz negativ, care a obţinut trei (Valetin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat) şi apoi, în turul II de vot, patru voturi (Valetin Jucan, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat).
Astfel, cele mai multe voturi au fost obţinute în turul III de vot, de propunerea de a răspunde solicitării cu punctul de vedere formulat de Serviciul Juridic al CNA.
Însă, fiindcă (în cele trei tururi de vot) niciuna dintre variante nu a întrunit un minimul de şase voturi, astfel încât să fie validată, potrivit regulamentului instituţiei, votul va fi reluat într-o şedinţă viitoare.
Conform solicitării, avizul CNA trebuie comunicat până la 30 martie.
Pe de altă parte, în cadrul şedinţei membrii au afirmat că răspunsul CNA nu va conta, întrucât solicitarea de aviz consultativ este o procedură obligatorie, dar de a cărui calitate (pozitiv sau negativ) nu se ţine cont în mod obligatoriu.
Propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu de modificare a Legii 41/ 1994 prevede completarea articolului 27 din această lege cu cinci noi alineate care să prevadă atribuţii noi Consiliului de Administraţie al TVR în procedura insolvenţei, prin derogarea de la Legea 85/ 2014 (privind procedurile de prevenire a insolvenţei), iar acestea sunt: CA decide intrarea în procedura insolvenţei cu votul majorităţii membrilor săi şi formulează cererea de deschidere a acesteia; această cerere de deschidere va fi semnată de preşedintele-director general; CA desemnează preşedintele-director general în calitate de administrator special; CA are atribuţii privitoare la strategia şi structura programelor şi supraveghează respectarea obligaţiilor editoriale asumate în schema de programe şi în licenţa eliberată de CNA; SRR şi SRTv nu pot face obiectul falimentului.
În expunerea de motive a acestei iniţiative de modificare a Legii 41 se afirmă, printre altele, că: SRTv a încheiat anul 2015 cu o pierdere de 689 de milioane de lei; datoriile SRTv depăşesc, în prezent, suma de 770 de milione de lei; datoriile comerciale ale SRTv depăşesc 230 de milioane de lei; în anul 2015, pentru cei aproximativ 2.500 de salariaţi, SRTv a înregistrat o cheltuială de 160 de milioane de lei; SRTv este executată silit de către o parte din salariaţi.
Pe de altă parte, Valentin Jucan a transmis luni, 4 aprilie, un comunicat de presă în care şi-a exprimat opinia despre această iniţiativă: "Constat faptul că se doreşte cu orice preţ intrarea în insolvenţă a Televiziunii publice, în lipsa unui proiect clar, obligatoriu, care să arate cum se doreşte a fi TVR după ieşirea din insolvenţă: câte posturi de televiziune vor mai rămâne şi în ce formă, care este numărul de angajaţi care vor rămâne, în ce măsură patrimoniul televiziunii va fi afectat de plata datoriilor, care sunt garanţiile pentru protejarea libertăţii de exprimare şi a emisiei, ce se întâmplă cu studiourile teritoriale etc. Lipsa unui astfel de proiect, inclusiv la nivelul comisiilor pentru cultură din Senat şi Camera deputaţilor, anunţă această insolvenţă ca fiind, din start, un dezastru, pe bani publici. Aşadar, Televiziunea Română se îndreaptă, nu doar spre faliment, ci şi spre dezmembrare, mulţumită actualei majorităţi politice din Parlament care s-a impus şi în consiliul de administraţie al televiziunii".
"Intrarea în insolvenţă a Televiziunii publice, cu ajutorul iniţiativei legislative semnată de parlamentarii PSD şi ALDE, cu sprijinul condamnatului penal Remus Borza, echivalează cu legalizarea cenzurii şi a destructurării TVR, inclusiv vinderea bucată cu bucată a patrimoniului televiziunii publice", a mai declarat Jucan în comunicatul de presă.