CNA, aviz favorabil pentru OUG privind Fondul Audiovizual din banii cabliştilor. Orange, Telekom şi RCS&RDS, reacţii dure: „E o altă taxă impusă peste noapte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii Telekom solicită Guvernului să respingă iniţiativa
Reprezentanţii Telekom solicită Guvernului să respingă iniţiativa

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a avizat favorabil un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG), care prevede crearea unui Fond Audiovizual din bani de la cablişti. Decizia, însă, a fost criticată de principalii jucători de pe piaţa serviciilor de televiziune prin cablu şi satelit, Orange, Telekom şi RCS&RDS, după cum scrie Mediafax.

Proiectul de OUG a fost avizat favorabil, cu observaţii, în şedinţa de marţi, 9 iunie, a CNA, votul Consiliului fiind însă unul consultativ.

Şapte membri ai CNA (Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) au votat „pentru“ avizarea favorabilă a acestui proiect de OUG care este asumat de Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI), în timp ce trei membri ai CNA (Florin Gabrea, Radu Herjeu şi Dorina Rusu) au votat „împotrivă“, iar Laura Georgescu, preşedintele CNA, nu a fost prezentă la întrunire, potrivit Mediafax.

Acest nou proiect de OUG reuneşte alte două pe care CNA le-a avizat deja favorabil: un proiect de OUG pentru completarea Legii audiovizualului, care prevede constituirea unui Fond Audiovizual, şi un proiect de lege care prevede că emisia terestră a serviciilor publice şi private de televiziune în sistem analogic poate continua, temporar, până pe 31 decembrie 2016.

Guvernul, însă, a făcut un pas înapoi, ministrul Comunicaţiilor anunţând că Guvernul renunţă pe moment la ideea de a impune industriei de telecomunicaţii o taxă de 5% pe venituri, la pachet cu reducerea TVA pentru serviciile TV, scrie Digi24.

Ordonanţa de Urgenţă prin care urma să fie introdusă noua taxă ar fi trebuit să intre în dezbaterea Guvernului la şedinta de astăzi. De altfel, şedinţa de Guvern, programată iniţial pentru miercuri, 10 iunie, de la ora 12.00, a fost amânată cu două ore, reprezentanţii Guvernului spunând că amânarea este cauzată de probleme tehnice legislative.

Surse oficiale afirmă că problema tehnică legislativă este generată de lipsa unui aviz la ordonanţa de urgenţă care va reglementa, printre altele, emisia terestră a serviciilor publice şi private de televiziune în sistem analogic, stabilind că aceasta poate continua, temporar, până la 31 decembrie 2016. Aceleaşi surse mai susţin că este posibil ca ordonanţa să fie discutată de Guvern doar în această formă, iar prevederile legate de constituirea unui fond pentru televiziuni să fie abordate într-o altă şedinţă.

Scopul şi sursa Fondului Audiovizual

Din Fondul Audiovizual se finanţează acţiuni şi programe care asigură libertatea de informare, diversitatea de opinie şi pluralismul în domeniul serviciilor de televiziune şi radio, precum şi susţinerea programelor cultural-educative şi informative, cu excepţia celor privind campaniile electorale.

Veniturile Fondului Audiovizual se constituie din sumele încasate de Consiliul Naţional al Audiovizualului, din colectarea unui procent de 5% din totalul veniturilor realizate de distribuitorii de servicii care retransmit programe de televiziune prin reţele de comunicaţii electronice.

Proiectul, însă, a stârnit reacţii negative din partea unor companii importante. Astfel, reprezentanţii Orange s-au declarat surprinşi de modul grăbit prin care se doreşte adoptarea acestei Ordonanţe de urgenţă, în timp ce RCS&RDS a catalogat Fondul Audiovizual drept „o altă taxă impusă peste noapte.“ Într-o notă mai dură a reacţionat şi Telekom, care a cerut Guvernului să respingă iniţiativa. 

Poziţia Orange: „Suntem îngrijoraţi de modul în care vor fi folosiţi banii“

„Suntem surprinşi de modul grăbit prin care se doreşte adoptarea acestei Ordonanţe de Urgenţă şi considerăm necesară realizarea unui studiu de impact asupra pieţei, precum şi trimiterea spre consultare publică a proiectului. De asemenea, suntem îngrijoraţi de modul în care vor fi folosite fondurile colectate şi de modul în care piaţa va fi afectată în urma acestui proiect. De aceea, considerăm a fi o prioritate consultarea publică a tuturor celor implicaţi înainte de a trece Ordonanţa de Urgenţă“, au declarat, pentru Mediafax, reprezentanţii Orange.

Orange este brandul sub care France Telecom furnizează servicii de comunicaţii mobile, internet şi televiziune. Orange este liderul pieţei româneşti de telefonie mobilă, după numărul de clienţi şi cifra de afaceri. Totodată, la 31 martie 2015, serviciul Orange TV disponibil pentru toate tipurile de ecrane înregistra peste 190.000 de clienţi, în creştere cu 21% faţă de perioada similară a anului trecut.

Poziţia RCS&RDS: „Este o altă taxă impusă peste noapte, la fel ca taxa pe stâlp“

„Noi nu o considerăm oportună, ci, din contră, este o altă taxă care este impusă industriei şi aşa împovărate şi care vine peste noapte, la fel ca taxa pe stâlp. Se împovărează atât utilizatorii finali, cât şi companiile care furnizează servicii audio-vizuale în favoarea unor producători de radio sau televiziune, această subvenţionare intrând cumva la ajutor de stat. Această taxă de 5% va colecta pentru aceste companii private 160 de milioane de euro anual“, a declarat Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS&RDS, într-un punct de vedere publicat pe site-ul televiziunii Digi 24, care este deţinută de RCS.

„O reducere a TVA-ului (de la 24% la 9% pentru retransmiterea programelor TV - n.red.) o considerăm oportună, în general, în condiţiile în care ar putea să lase mai mulţi bani operatorilor şi consumatorilor, însă şi reducerea de TVA trebuie întâi analizată şi toate măsurile pentru aplicarea ei corelate cu Codul fiscal, întrucât sunt chestiuni tehnice care ar putea duce la dificultăţi în aplicare“, a adăugat Valentin Popoviciu.

RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piaţa serviciilor de televiziune prin cablu şi satelit din România. RCS&RDS are în prezent peste trei milioane de abonaţi (pe cablu şi satelit/ Digi), după cum au declarat, pentru Mediafax, surse din industria de telecomunicaţii. În ultimii ani, RCS&RDS şi-a dezvoltat propriile televiziuni, deţinând în prezent televiziunea de ştiri Digi 24 (cu staţiile aferente din teritoriu), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar şi televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life şi Digi World (cu variantele „secundare“ Animal World Channel, Life Channel şi World Channel). De asemenea, RCS&RDS este acţionar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel şi UTV.

Poziţia Telekom: „Solicităm Guvernului să respingă această iniţiativă“

„Grupul de companii Telekom Romania îşi exprimă îngrijorarea faţă de proiectul Ordonanţei de Urgenţă prin care este propusă înfiinţarea unui Fond Audiovizual (prin plata unei taxe de 5% către CNA şi reducerea TVA la 9% pentru serviciile TV) şi solicită o evaluare mai riguroasă a impactului acesteia, înainte de a impune noi reglementări pe acest segment“, spun oficialii grupului de companii Telekom Romania. În plus, propunerea este vagă şi lasă loc de interpretări: spre exemplu, nu este clar dacă taxa de 5% este aplicabilă doar veniturilor realizate din furnizarea servicilor TV sau veniturilor totale. De asemenea, distorsionează grav competiţia pe piaţă, forţând companiile private să sprijine alte companii private şi promovând un comportament discriminatoriu faţă de anumiţi furnizori de servicii Radio-TV, în baza unor criterii necunoscute la acest moment. Acesta este un alt semnal negativ pentru investitorii străini, demonstrând, încă o dată, lipsa predictibilităţii şi a stabilităţii în mediul legislativ din România“, mai spun oficialii grupului de companii Telekom Romania. 

În ceea ce priveşte TVA de 9% pentru serviciile TV, susţinem de principiu scăderea TVA-ului, însă Telekom consideră că o astfel de măsură trebuie să fie implementată corelând prevederile Codului Fiscal existent şi într-un interval de timp realist, pentru a permite operatorilor să analizeze impactul operaţional şi să planifice costurile pentru implementare. În plus, considerăm că nu este înţelept din punct de vedere macro-economic să existe TVA diferenţiat numai pentru serviciile TV, mai ales luând în considerare gradul de colectare a TVA din prezent. Totodată, măsura este împotriva tendinţelor din industrie, care evoluează către pachete de servicii integrate: fix, mobil şi TV. Această măsură adiţională, dacă este aplicabilă numai pentru un anumit serviciu, va prezenta un obstacol serios pentru dezvoltarea serviciilor integrate şi, în mod indirect, pentru industrie. În plus, măsura ar presupune tratament preferenţial nejustificat pentru un anumit sector.

Propunerea nu are la bază o evaluare a impactului corelat a celor două măsuri fiscale. Aşadar, considerăm că această măsură este în detrimentul dezvoltării industriei şi al clienţilor. Prin urmare, solicităm Guvernului să respingă această iniţiativă", mai afirmă oficialii grupului de companii Telekom Romania“, au explicat oficialii Telekom România pentru Mediafax

Telekom Romania este un brand care aparţine Deutsche Telekom, unul dintre cei mai mari jucători de profil la nivel mondial. Numărul de clienţi TV al companiei a crescut cu 3,2% în primul trimestru al acestui an, la 1,414 milioane. În luna septembrie a anului trecut, Telekom Romania Communications, divizia care acoperă operaţiunile fixe, şi Telekom Romania Mobile Communications, divizia mobilă, au devenit noile denumiri ale operatorilor Romtelecom şi Cosmote România, schimbarea fiind parte a procesului de adoptare a brandului "Telekom" al grupului german Deutsche Telekom. Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) este unul dintre cei mai mari operatori locali de telecomunicaţii. Acţionari sunt grupul elen OTE - 54,01% şi Ministerul pentru Societatea Informaţională - 44,99%. Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote România) are ca acţionari Cosmote Group, parte a OTE Group - 70% şi Romtelecom - 30%.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite