Undă verde pentru Eurovision 2014. TVR a confirmat participarea la concurs

Undă verde pentru
Eurovision 2014. TVR a confirmat participarea la concurs

Ediţia din acest an a concursului Eurovision va avea loc în Danemarca, şară care a câştigat competiţia de anul trecut

După mai multe luni de incertitudine, TVR a confirmat participarea la concursul Eurovision, „considerând că România şi românii merită eforturile financiare necesare pentru a lua parte la acest eveniment important“, după cum se arată înntr-un comunicat al Televiziunii Române. Decizia participării la Eurovision a fost comunicată EBU, organizatorul concursului.

Ştiri pe aceeaşi temă

În condiţiile în care ţări cu tradiţie si-au desemnat reprezentantul încă de la finalul anului trecut, Selecţia Naţională din acest a fost pusă sub semnul întrebării din cauza situaţiei financiare dificile a Televiziunii Române. Însă, după cum a declarat pentru „Adevărul“ o sursă din interiorul instituţiei „nimeni nu ar fi avut curajul să retragă România de la Eurovision“, mai ales că artişti cunoscuţi precum Paula Seling, Ovi şi Ştefan Stan s-au arătat interesaţi să participe.

Paula şi Ovi, „miracolul“ de la Eurovision

„M-aş bucura foarte mult să ştiu că lumea care ne-a votat în 2010 ne iubeşte în continuare şi ne va vota şi în acest an. Le mulţumim tuturor celor care doresc să reprezentăm România. Suntem foarte încrezători, pentru că piesa «Miracle» este foarte bună“, spune Paula Seling, care face din nou echipă cu Ovidiu Cernăuţeanu. În 2010, cei doi au reprezentat România la Eurovision şi au obţinut locul 3.

Etapele Selecţiei Naţionale Eurovision 2014 sunt următoarele.

  • Între 15 ianuarie şi 14 februarie vor avea loc înscrierile (depunerea sau trimiterea pieselor şi a documentelor prevăzute de Regulament la TVR sau prin e-mail pe adresa eurovision@tvr.ro).
  • Între 19 şi 20 februarie va avea loc preselecţia (un juriu de specialitate va audia piesele înscrise în concurs).
  • Pe 20 februarie vor fi anunţate melodiile finaliste (maximum 12 melodii).
  • Pe 1 martie va avea loc finala Selecţiei Naţionale şi desemnarea artistului care va reprezenta România la Eurovision.

Cei care doresc să participe la selecţie pot trimite pe adresa TVR – Calea Dorobanţilor, nr. 191, sector 1, Bucureşti sau pot depune la Registratura TVR un plic închis cu următoarele documente: un CD conţinând varianta finală a piesei şi o versiune negativ în format WAV. Plicul trebuie să conţină următoarele informaţii legate de piesă: titlul, numele compozitorului (compozitorilor), numele autorului (autorilor) versurilor, numele interpreţilor şi al producătorului (publisher-ului), dacă există. În acest an, înscrierile se pot face şi prin e-mail la adresa eurovision@tvr.ro, iar doritorii pot trimite piesa în format MP3, cu aceleaşi detalii despre melodie enunţate anterior.

În această situaţie, vor fi consideraţi înscrişi cei care au primit confirmarea de la adresa de e-mail eurovision@tvr.ro. În ambele cazuri, piesele vor fi însoţite de documentele anexe Regulamentului oficial, descărcabile de pe site-ul eurovision.tvr.ro, semnate de toţi cei implicaţi în realizarea şi interpretarea melodiilor, precum şi dovada achitării taxei de înscriere (copie OP).

Melodia înscrisă nu trebuie sa fi fost lansată comercial şi/sau interpretată public (integral sau parţial) înainte de 1 septembrie 2013. Depunerea pieselor la Registratura TVR (intrarea din strada Ermil Pangrati) se poate face în intervalul orar 8.00 – 20.00, iar expedierea prin poştă trebuie realizată până la data de 14 februarie 2014 (data poştei).

Piesele înscrise în concurs nu trebuie să depăşească trei minute, iar vârsta minimă a interpreţilor trebuie să fie de 16 ani împliniţi la data finalei internaţionale, conform Regulamentului EBU. Informaţii suplimentare pot fi găsite pe eurovision.tvr.ro, secţiunea Regulament, începând cu 12 ianuarie.

Concursul cântecului european se va desfăşura, în 2014, la Copenhaga, Danemarca, în 6, 8 şi 10 mai. Pe 20 ianuarie va avea loc tragerea la sorţi a ţărilor participante pentru intrarea într-una dintre cele două semifinale ale concursului.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

citeste totul despre: