VIDEO Ovidiu Kempes, la Adevărul Live: „În curând, România va fi ţara de reşedinţă, iar în Australia mă voi duce în vacanţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ovidiu Kempes Ioncu (ex Cargo), una dintre cele mai bune voci din rockul românesc, şi chitaristul Tavi Iepan au venit astăzi în studioul Adevărul Live. Cei doi artişti au vorbit despre actualul lor proiect muzical, trupa Rezident Ex, şi despre turneul pe care îl susţin în ţară. Plecat în Australia de zece ani, Ovidiu Kempes a mărturisit că vrea să revină definitiv în România.

Trupa va susţine un concert pentru publicul bucureştean mâinea seară, în clubul Silver Church.

„Noi aşteptăm cu mare nerăbdare, este o chestie deosebită şi extraordinară să revenim în Bucureşti, este o sărbătoare de fiecare dată şi avem emoţii. Sunt emoţii pozitive până la intrarea în scenă de mâine. Vor fi piese de pe albumul «Alpha», dar şi unele compuse recent, în primă audiţie“, spune Tavi Iepan, chitaristul trupei Rezident Ex.

„Primirea a fost bună în toate oraşele, peste tot sunt oameni care apreciază muzica pe care o facem. Avem un protocol, după concert ne întâlnim cu publicul să discutăm. Ei ne ţin, în continuare, cu picioarele pe pământ. Concertul de anul trecut de la Arenele Romane a fost pentru toţi, presă, fani, experţi, o confirmare că Rezident Ex are un loc în rock-ul românesc de astăzi. Media asta a fost ca la Jocurile Olimpice“, mai spune el.

Ovidiu Kempes despre revenirea în rock, trupa Rezident X şi viaţa în Australia

Telefonul norocos

„La un concert la care cântam cu Adi Popescu (şi el membru al trupei Rezident Ex - n.r.), se afla în public şi soţia lui Kempes să ne vadă. Cineva ne-a făcut cunoştinţă, am schimbat câteva impresii şi aşa ne-am gândit să facem o trupă. L-am sunat pe Kempes şi el a spus Da imediat, a acceptat pe loc, la telefon. Noi ne cunoşteam dinainte, dar nu am cântat împreună în Cargo, pentru că eu am plecat din ţară în 1989. Apoi am început să lucrăm la albumul «Alpha», în primăvara lui 2011, dar imprimările s-au făcut în toate oraşele în care locuiesc membrii trupei: Paris, Hamburg etc. S-au întâmplat atât de multe că am impresia că suntem de ani de zile împreună“, povesteşte Tavi Iepan.

image

Tavi Iepan FOTO Sever Gheorghe

Regretele trecutului

„N-am plecat de bine din România, m-am dus în Australia că aşa a trebuit. Nu am fost deranjat să fac altă meserie, să fiu zugrav. Dar în timp mi-am dat seama că trebuie să fiu pe scenă şi că trebuie să cânt. Când am plecat eram foarte supărat, dar am plecat să scap de ce a fost înainte. Apoi am fost doar decepţionat. Sufletul mi-a rămas legat de scenă“, spune Kempes.

Artistul a expus şi principalul motiv pentru care a decist să se retragă din muzică şi, mai mult, să părăsească România. 

Trupa Cargo, în sine, a fost problema, dar rufele se spală în familie. Relaţia lor (n.r. - a foştilor componenţi ai trupei Cargo) vizvi de mine s-a schimbat, iar eu nu puteam să schimb nimic“, spune Kempes.

Tavi Iepan a făcut şi el parte din trupa Cargo pentru o perioadă, în anii de început ai formaţiei.

„Eu am fost membru fondator în Cargo. Amintirile frumoase rămân. Altele erau greutăţile atunci, ca să răzbim. Eu, personal, rămân legat de trupa asta. Lumea încă ştie piese, o parte îmi aparţine şi mie ca sentiment. Când am fost în Cargo am dat tot ce ştiam mai bine. Poate că viaţa te poartă în alte direcţii, dar eu am mare respect faţă de ce fac ei în continuare. Mă bucură dacă se realizează ceva de valoare“, completează Tavi.

„Noi încă suntem ancoraţi la ce se întâmplă în România, chiar dacă am plecat. În perioada asta, din păcate, foarte mulţi oameni sunt striviţi de ce se întâmplă, erau obişnuiţi cu un anumit stil de viaţă. Sunt lucruri pozitive, dar şi negative. Perioada comunistă a unit oamenii împotriva unui adversar comun, nu împotriva unui duşman“, crede Tavi.

„Trupa de care nu ştia nimeni, dar pe care toţi o aşteptau“

„Dacă bombardezi populaţia cu anumite exemple fără valoare, iar la un anumit nivel se deformează percepţia. Dacă media ar încep o revoluţie, o autocenzură, etapele pierdute ar putea fi recuperate. Eu sunt un tip optimist, alta variantă nu există, pentru a reaşeza o societate plină de talente“, spune Tavi.

„Nu e treaba mea să schimb percepţii, mentalităţi, depinde de ei să vadă diferenţa dintre cultură, incultură şi subcultură. Eu de-aia m-am făcut solist, nu am vrut să mă gândesc la asta“, spune Kempes despre „revoluţia“ muzicii rock.

image

Ovidiu Kempes Ioncu FOTO Sever Gheorghe

„Avem şi public tânăr, care a auzit de Kempes şi de plecarea lui din ţară, mulţi ne-au mărturisit că noi eram trupa de care nu ştia nimeni, dar pe care toţi o aşteptau“, arată Tavi.

Butonul care opreşte rock-ul

„Tot ce vezi la radio şi televizor are un nivel foarte scăzut. Toate trupele româneşti care ar avea ceva de spus nu au şansa de a fi promovate nici la TV, nici la radio, mă refer la genul rock. Grilele de programe sunt împotriva oricărui fel de muzică altfel, care nu s eîncadrează în tipare“, spune Kempes.

„Noi am avut o şansă, pentru că am mai făcut ceva înainte şi ne ştia lumea. O trupă nouă, care o ia de la zero, în maşinăria asta, nu are nicio şansă. Parcă se opreşte de la un buton totul. Noi am cântat la festivaluri unde intrarea era liberă, lumea nu plătea biletul, din păcate. Cei care lucrează în showbiz ar trebui să găsească o soluţie. Numele mari care au venit în România nu au cântat pe gratis“, povesteşte Tavi.

Deşi sunt de acord că rockul trece printr-o perioadă grea, artiştii cred că acest gen muzical va avea parte de o revigorare. „Rockul a fost declarat de mai multe ori mort, dar, de fiecare dată a revenit. Nu se întâmplă o explozie de artişti tineri la câţiva ani, este foarte greu să reinventezi roata, ai impresia că totul s-a făcut deja. Pink Floyd şi alte trupe rezistă din inerţie, pentru că au avut un succes imens odinioară, iar oamenii care îi ascultau merg şi acum la concerte“, mai spune el.

Matthias Lange, germanul trupei

„Cel mai dificil lucru pentru mine este limba română. Uneori mă simt ca şi cum aş fi izolat. Am mai cântat cu doi americani. Mai sunt şi mentalităţile diferite, felul în care faceţi lucrurile este destul de diferit. Nu sunt un german tipic“, mărturiseşte Matthias Lange, un german prieten cu Tavi, cooptat în trupa Rezident Ex.

„În turneu a fost bine, am cântat marţea şi miercurea, în cluburi pline, am spart regula concertelor de la sfârşit de săptămână, iar fanii erau bucuroşi“, mai spune acesta.

„Vom veni de fiecare dată dacă există disponibilitate pentru ceea ce facem noi, lucrăm intens pentru a defini repertoriul trupei Rezident Ex“, a mai spus Tavi.

„Momentan, ţara de reşedinţă e Australia. Dar cât de curând România va fi ţara de reşedinţă, iar acolo mă voi duce în vacanţă“, a încheiat Kempes. 


Trupa Rezident Ex este formată din Adrian Popescu (chitară, trăieşte la Paris), Christian Podratzky (bass – Berlin), Florin Cvasa (percuţie - Timişoara), Ovidiu Ioncu Kempes (voce - Brisbane, Australia), Tavi Iepan (chitară – Hamburg). Lor li se adaugă chitaristul german Matthias Lange, pe care Tavi Iepan l-a convins să vină să cânte în România. În primăvara acestui an au lansat albumul „Alpha“.

Ovidiu Ioncu Kempes a fost vocalul trupei Cargo în perioada de glorie a formaţiei, din 1989 până în 2003, când a plecat în Australia.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite