VIDEO Topul primelor 10 filme din 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Iron Man 3" are încasări de 1,2 miliarde dolari  FOTO Forum Film
"Iron Man 3" are încasări de 1,2 miliarde dolari  FOTO Forum Film

Cine nu are Iron Man, nu poate să-şi cumpere, pentru că el este marcă înregistrată de Marvel, care a fost cumpărat de Disney, iar Disney nu vinde nimic.

Disney Company, care are un portofoliu enorm din moştenirea desenelor animate create de celebrul Walt Disney, a făcut două achiziţii importante. A cumpărat Departamentul de grafică de la compania lui George Lucas şi l-a denumit Pixar, la care acţionar era şi Steve Jobs. Disney a mai cumpărat, în 2009, compania Marvel, pentru 4,3 miliarde dolari. Această achiziţie i-a adus încă 5000 de personaje, cu toate drepturile aferente. În condiţiile în care toţi eroii Marvel sunt admiraţi oriunde pe glob, nu e de mirare că din 6,4 miliarde de dolari, pe care oamenii i-au cheltuit pe biletele de cinema pentru a vedea primele 10 filme, 1,2 miliarde au fost pentru “Iron Man 3”.

“Iron Man 3”, campion de box office

Pe un câmp de luptă plin de fumigene ca “After Earth” şi “RIPD - Copoi pentru strigoi”, “Iron Man 3” şi-a luat zborul spre vârful muntelui box office. De curând, fool.com a publicat clasamentul primelor 10 filme, la jumătatea anului 2013.

“Iron Man 3”, regizat de Shane Black (“Kiss, Kiss, Bang, Bang”), care este al patrulea film cu Robert Downey Jr în rolul lui Tony Stark, a fost un adevărat hit, cu încasări rapide de peste un miliard de dolari. Acum este pe locul 5 în clasamentul încasărilor din toate timpurile, după “Avatar” şi “Titanic”, amândouă ale lui James Cameron, după “Avengers - Răzbunătorii” şi “Harry Potter şi Talismanele morţii 2”. La succesul acesta au contribuit mai multe elemente. Este continuarea unei poveşti cunoscute, a confirmat aşteptările, îl are pe Robert Downey Jr în rolul principal, care ştie când să fie zeflemitor şi când să lupte pe viaţă şi e moarte. “Iron Man 3” a avut un buget de 200 de milioane, dar investiţia a fost multiplicată de 6 ori. 

Pe locul 2, la mare distanţă, se clasează “Fast&Furious 6”, cu 713 milioane de dolari. Aici investiţia a fost de 160 de milioane, dar la cheltuieli a intrat armata de vedete - Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez, Dwayne The Rock Johnson, Jordana Brewster, Gina Carano, plus regizorul Justin Lin, care a intrat în franciză din 2006, cu “Tokio Drift”. Filmările în mai multe locaţii, din Spania până în Rusia, şi cascadoriile de mare risc au costat mai mult decât nişte efecte speciale, dar au contribuit la succesul filmului. Să adăugăm şi faptul că avem de-a face cu o serie care a avut mereu încasări foarte bune şi are fani pretutindeni.

În imediata apropiere s-a clasat “Man of Steel: Eroul”, cu 636 de milioane dolari. Noua imagine a lui Superman a convins. Zack Snyder a ştiut să conducă o echipă de actori de top - Russell Crowe, Michael Shannon, Diane Lane şi Kevin Costner, Amy Adams. Frumuşelul Henry Cavill cu muşchii de oţel şi-a pus mantia şi zboară către statutul de vedetă, mai ales că s-a anunţat deja continuarea, în care va face echipă cu Batman în “Justice League”, din 2017. Nu se ştie cine va fi Batman, pentru că actorul Christian Bale a renunţat la acest rol, pe care l-a interpretat în 3 filme, toate regizate de Christopher Nolan.

Desenele animate sunt favoritele publicului de orice vârstă

Sinceritatea lui “Despicable Me 2 - Sunt un mic ticălos 2” a fost de bun augur, pentru că desenul este pe locul 4, cu încasări de 596 milioane dolari.

După cum reiese din acest clasament intermediar, pe primele locuri sunt filme care fac parte dintr-o serie, care continuă o poveste cunoscută de spectatori. În general, marile studiouri iau decizia producerii unei serii când primul film a avut succes de public, ceea ce poate fi o garanţie pentru o continuare. Desenul animat produs de Universal, cu Gru (voce Steve Carrell), minionii şi cele trei fetiţe orfane, a avut cronici entuziaste de la început, pentru că are o poveste originală, umor şi acţiune. “Despicable Me 2” a avut premiera în acelaşi timp cu “Lone Ranger”, pe care l-a surclasat într-un mod neaşteptat.

Desenul animat de pe locul 5 nu este o continuare, ci prima poveste “Croods”, creată de DreamWorks, şi are încasări de 583 de milioane de dolari. “Croods” a costat 135 de milioane dolari şi are voci celebre - Nicolas Cage, Emma Stone şi Ryan Reynolds.

Al treilea desen din clasament este “Universitatea Monştrilor”, continuarea lui “Monsters Inc.”, şi este povestea unor monstruleţi care au aceleaşi probleme cu oamenii. Billy Crystal şi John Goodman sunt vocile personajelor principale, Mike şi Sullivan. “Universitatea Monştrilor” a avut un buget de 82 de milioane, aşa că profitul a fost mai mare pentru Disney.   

Tot de la Disney este şi “Oz The Great and Powerful”, cu James Franco în rolul magicianului Oz şi o tripletă de femei frumoase - Mila Kunis, Michelle Williams şi Rachel Weisz. Filmul a costat 215 milioane şi are încasări de 492 de milioane.

Zombie lui Brad Pitt sunt profitabili

Total neaşteptat este locul 8 pentru “World War Z - Ziua Z-Apocalipsa”, care a costat aproape 200 de milioane şi a avut tot felul de probleme cu producţia. Producătorul Brad Pitt şi-a pus speranţele în celebritatea actorului Brad Pitt şi nu s-a înşelat. Apocalipsa zombie are încasări de 459 de milioane dolari şi se vorbeşte despre o continuare.

Pe ultimele două locuri sunt două producţii Paramount - “Star Trek Into Darkness” şi “G.I.Joe : Retaliation”, care n-au impresionat, dar au încasări duble faţă de buget, aşa că sunt pe profit.

“Jocurile foamei” şi “Hobbit” vor mări potul

Clasamentul acesta se va schimba dramatic în ultima jumătate a anului, pentru că sunt aşteptate mai multe filme cu mare potenţial la box office. Trailerul de la "Thor: The Dark World" are deja 14 milioane de vizualizări pe net. 

Disney este un jucător important şi în a doua parte a anului. În august vom avea premiera cu “Planes”, un fel de continuare la “Cars”, dar cu avioane şi vocile lui Val Kilmer şi Teri Hetcher. 

În noiembrie va fi premiera unui film dintr-o altă franciză, “Hunger Games: Catching Fire”, cu Jennifer Lawrence şi Josh Hutcherson. Dacă prima parte din “Jocurile foamei” a avut încasări de 691 de milioane de dolari, partea a doua va sta mult mai bine ca profit.

După “Jocurile foamei”, în decembrie vom avea “Hobitt: The Desolation of Smaug”. Peter Jackson a creat o nouă serie, derivată din “Stăpânul Inelelor”, iar primul film “Hobbit: O călătorie neaşteptată” din 2012 a avut încasări mai mari de un miliard de dolari, aşa că Warner Bros îşi permite un buget generos pentru această poveste.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite