Star Wars, o afacere de miliarde: povestea de succes pornită de la un pariu între prieteni INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mark Hamill, Carrie Fisher şi Harrison Ford au interpretat personaje principale din seria originală, dar vor apărea şi în „Războiul stelelor VII“ FOTO Lucasfilm
Mark Hamill, Carrie Fisher şi Harrison Ford au interpretat personaje principale din seria originală, dar vor apărea şi în „Războiul stelelor VII“ FOTO Lucasfilm

Cu mulţi, mulţi ani în urmă, pe un platou de filmare îndepărtat, doi regizori tineri au făcut un pariu ca între amici cu privire la succesul unui film SF numit „Star Wars“. Aceşti doi regizori se numesc Steven Spielberg şi George Lucas. Primul dintre ei avea să câştige pariul şi să îi ia celuilalt milioane de dolari de-a lungul timpului. Iată cum a fost pus acest pariu parcă de pe altă lume.

La mijlocul anilor '70, filmele SF nu erau foarte populare. Astfel, atunci când tânărul Lucas a încercat să vândă un scenariu numit „Star Wars“, bazat pe serialul „Flash Gordon“, nu foarte multe studiouri s-au arătat dornice să îl transforme într-un film.

Regizorul şi-a vizitat în acea perioadă un prieten care îşi realiza propriul film. Acesta era nimeni altul decât Steven Spielberg, iar filmul era deja clasicul „Close Encounters of the Third Kind“, din 1977, arată „Bussines Insider“.

După câteva zile petrecute la filmări, Lucas a realizat că filmul amicului său va avea mai mult succes decât al lui, aşa că a simţit nevoia să facă un pariu. „El spunea: «Doamne, filmul tău va avea un succes sporit faţă de «Star Wars». Va fi cel mai bun film din toate timpurile. O să-ţi spun cum o să facem. O să facem schimb de procente. Vrei să faci schimb de câştiguri cu mine? O să-ţi dau 2,5% din câştigurile «Star Wars», iar tu o să-mi dai 2,5% din câştigurile din «Close Encounters»“.

Star Wars: Miză de 40 milioane dolari

Într-adevăr, filmul semnat de Spielberg avea să devină unul dintre cele mai bune din punct de vedere al încasărilor, cu 303 milioane de dolari, însă „Star Wars“ avea să devina unul dintre filmele cu cele mai mari încasări din istorie.

Lansat pe 25 mai 1977, cu un buget de 11 milioane de dolari, „Star Wars: Episode IV: A New Hope“ a reuşit să strângă, doar în SUA şi Canada, 1,4 miliarde de dolari, devenind astfel al doilea cel mai profitabil film din istorie, în topul nord-american, după „Gone With The Wind/Pe aripile vântului“. După calculele celor de la „Bussines Insider“, cele 2,5 procente care ar fi revenit lui Spielberg ar fi însumat 40 de milioane de dolari.

„«Close Encounters» a fost o poveste cu un succes insuficient. «Star Wars» a fost un adevărat fenomen. Bineînţeles că am fost beneficiarul fericit din pariul pe acele procente, din care mai văd bani şi astăzi“, spunea Spielberg în urmă cu câţiva ani.

Steven Spielberg şi George Lucas au făcut un pariu de milioane în vremea ieşirii la rampă a genului SF FOTO AFP

image

Star Wars: Mark Hamill a prezis al şaptelea film, cu 30 de ani în urmă

Dacă anunţul din 2012 prin care Lucasfilm anunţa realizarea celui de-al şaptelea film din seria „Star Wars/Războiul stelelor“ a venit ca o mare surpriză pentru lumea cinematografică şi pentru fanii înfocaţi, în schimb pentru o singură persoană vestea nu a fost deloc surprinzătoare. Pentru Mark Hamill, cel care l-a jucat pe Luke Skywalker, filmul reprezenta un pas pe care îl aştepta de aproape 30 de ani de la acel moment, acesta ştiind că „Întoarcerea lui Jedi“ va avea o continuare, scrie „The Hollywood Reporter“.

Într-un interviu video realizat în 1983, în timpul promovării filmului „Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi/Întoarcearea lui Jedi“, Mark Hamill povestea cum regizorul George Lucas, creatorul seriei „Războiul stelelor“, se gândea încă din acea clipă la viitorul galaxiei sale îndepărtate. „Sunt loial lui George (n.r. - Lucas), îi datorez atât de multe. M-a întrebat la acea vreme «ai vrea să joci un personaj-tip Obi-Wan care să predea sabia Excalibur generaţiei următoare»? L-am întrebat când va avea loc schimbul, iar el mi-a răspuns «În jurul anului 2011»“, mărturisea Hamill care aproape că a prezis data începerii producţiei.

Gândindu-se că în noul mileniu va avea o vârstă mult prea înaintată, Mark Hamill s-a arătat reticent cu privire la proiect. „M-am gândit, oricât de mult aş vrea să am un loc de muncă la începutul secolului, aş fi mult prea bătrân în acel punct şi nu am ştiut ce să zic“, a completat el.

Declaraţiile lui Hamill s-au dovedit a fi destul de profetice, indicând faptul că George Lucas a avut întotdeauna un plan pe termen lung pentru franciza sa. Pe de altă parte, este destul de neclar ce mai pregăteşte acesta pentru personajele sale sau dacă planurile originale sunt puse în aplicare de J.J. Abrams.

Star Wars 7, un succes garantat

Cel de-al şaptelea film din franciză, „Star Wars: The Force Awaken/ Războiul stelelor: Trezirea Forţei“, care va avea premiera în România vineri, 18 decembrie, are succesul garantat, după cum preconizează experţii în domeniu. Barton Crockett, analist la banca de investiţii FBR Capital Markets, estimează că noul lungmetraj al seriei va avea un profit total de 2,7 miliarde de dolari, din care un miliard de dolari va proveni din încasările obţinute în SUA, iar 2,5 miliarde de dolari din încasările internaţionale. Noul film este primul din franciză realizat sub bagheta conglomeratului media Disney, după preluarea studiourilor LucasFilm, din anul 2012, contra sumei de 4,05 miliarde de dolari. 

star wars
star wars

În plus, producţia ar depăşi recordul de 3,08 miliarde de dolari, stabilit de primul film din serie, lansat în anul 1977. Suma pentru aceasta a fost calculată prin ajustarea cu inflaţia. Într-un raport citat de „The Hollywood Reporter“, Crocket scrie că noul „Star Wars“ este pe cale să aibă încasări de 200 de milioane de dolari la box office-ul nord-american, doar în weekend-ul de debut, de 2,5 ori mai mulţi bani decât a făcut „Avatar“ în 2009.  Totodată, Disney ar mai putea face 300 de milioane de dolari din jucăriile şi produsele „Star Wars“. 

Star Wars a dat naştere unui nou gen cinematografic

Născută din imaginaţia lui George Lucas, franciza „Războiul stelelor“ a marcat, în 1977, naşterea unui nou gen în cinema-ul comercial, popular, destinat publicului larg, în care s-a remarcat şi Steven Spielberg. Cei doi cineaşti, care au făcut parte din acelaşi grup de tineri regizori cu referinţe mai degrabă televizuale decât cinematografice, urmau să colaboreze, de altfel, apoi, la o altă saga de succes mondial, formată din cele patru filme „Indiana Jones“.

infografie razboiul stelelor

Lansat pe 25 mai 1977, cu un buget de 11 milioane de dolari, „Star Wars“, redenumit mai târziu „Star Wars: Episode IV: A New Hope“, a reuşit să strângă, numai în Statele Unite ale Americii, peste 460 de milione de dolari. Continuări ale peliculei, „The Empire Strikes Back“ şi „Retern of the Jedi“, au fost, de asemenea, primite foarte bine de public şi au înregistrat încasări considerabile, ceea ce a făcut din franciza „Star Wars“ una dintre cele mai bune de la Hollywood, cu peste 30 de miliarde de dolari în cont. Pe lângă încasări, cele şapte premii Oscar au demonstrat că aceasta este una dintre cele mai durabile şi populare poveşti, mai ales pentru că abordează mai multe genuri: SF, acţiune, western, romantism şi dramă.

După succesul filmului „Războiul stelelor“, care a contribuit la lansarea carierei actorului Harrison Ford, George Lucas a decis să încredinţeze regia următoarelor filme din serie altor cineaşti. Astfel, „Star Wars: The Empire Strikes Back/ Războiul stelelor: Imperiul Contraatacă“ (1980) a fost regizat de Irvin Kershner şi „Star Wars: Return of the Jedi/ Războiul stelelor: Întoarcerea lui Jedi“ (1983) a fost regizat de britanicul Richard Marquand.

La sfârşitul anilor ’90, cineastul a adăugat francizei sale alte trei filme noi, ale căror acţiuni se desfăşoară din punct de vedere cronologic înainte de primul film din 1977 - „prequels“, în jargonul hollywoodian. Acea nouă trilogie - „Star Wars: Episode I - The Phantom Menace/ Războiul stelelor: Episodul I - Ameninţarea fantomei“ (1999), „Star Wars: Episode II - Attack of the Clones/ Războiul stelelor: Episodul II - Atacul clonelor“ (2002) şi „Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith/ Războiul stelelor: Episodul III - Răzbunarea Sith“ (2005) - a fost în întregime regizată de George Lucas şi i-a avut în distribuţie pe Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman şi Hayden Christensen.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite