Oscar 2015. Cel mai bun actor: cine este Eddie Redmayne, interpretul astrofizicianului Stephen Hawking
0Oscar 2015. Cel mai bun actor. Britanicul Eddie Redmayne, în vârstă de 33 de ani, a reuşit să traducă prima nominalizare din carieră într-o victorie, câştigând premiul Oscar pentru Cel mai bun actor în rol principal. Artistul i-a convins pe membrii Academiei Americane de Film cu prestaţia din drama biografică „The Theory of Everythinf/ Teoria întregului“, în care îl interpretează pe astrofizicianul Stephen Hawking.
Eddie Redmayne a câştigat Oscarul 2015 la categoria Cel mai bun actor în rol principal, unde a avut drept rivali nume grele ale Hollywoodului – Benedict Cumberbatch („The Imitation Game/ Jocul codurilor“), Michael Keaton („Birdman/ Omul pasăre“), Bradley Cooper („American Sniper/ Lunetistul american“) şi Steve Carell („Foxcatcher“).
„Nu cred că sunt capabil să exprim în cuvinte ce simt, dar vreau să ştiţi că sunt perfect conştient că sunt cel mai norocos bărbat din lume. Acest Oscar aparţine tuturor celor care se luptă cu scleroza laterală amiotrofică, aparţine familiei excepţionale a lui Stephen Hawking. Vă promit că voi avea mare grijă de acest trofeu, dar nu aş fi aici fără ajutorul unor oameni extraordinari“, a declarat Redmayne, mulţumindu-le tuturor celor implicaţi în realizarea filmului, dar şi soţiei sale, Hannah Bagshawe.
Oscar 2015. Cel mai bun actor: Eddie Redmayne, interpretul lui Stephen Hawking
Eddie Redmayne a impresionat cineaştii şi cinefilii, dar mai ales criticii de specialitate cu rolul celebrului astrofizician englez Stephen Hawking, omul care şi-a lăsat o amprentă adâncă asupra lumii, în ciuda unui handicap fizic. În filmul „The Theory of Everything/ Teoria întregului“, regizat de James Marsh după cartea de memorii „Travelling to Infinity: My Life with Stephen“, semnată de Jane Wilde Hawking, este detaliată relaţia fostei soţii cu Hawking şi este prezentat momentul diagnosticării acestuia cu scleroză laterală amiotrofică, dar şi succesul său în domeniul fizicii.
Stephen Hawking şi Jane Wilde Hawking, interpretată în film de actriţa britanică Felicity Jones, s-au cunoscut pe când erau studenţi la Cambridge, în anii 1960, exact în vremea în care viitorul mare om de ştiinţă începea să sufere consecinţele afecţiunii care l-a paralizat, forţându-l să trăiască într-un scaun cu rotile şi să se exprime cu ajutorul unui computer sofisticat, conceput special pentru el de către un prieten.
Actorii Eddie Redmayne şi Felicity Jones, în filmul „The Theory of Everything“ FOTO Universal Pictures
Oscar 2015. Cel mai bun actor: Eddie Redmayne, deasupra tuturor
Pentru transformarea spectaculoasă, dar şi pentru interpretarea uimitoare, Eddie Redmayne a triumfat la multe dintre galele premergătoare Oscarului, printre care BAFTA şi Globul de Aur. Mai mult decât atât, jocul actoricesc a fost îndelung apreciat de criticii de film, Catherine Shoard, de la „The Guardian“, notând: „Redmayne se înalţă deasupra tuturor: este o reprezentaţie uimitoare care poate să fie comparată cu cea a lui Daniel Day-Lewis, din «My Left Foot»“.
Dar, poate mai importantă decât toate comentariil laudative din partea oamenilor din breaslă a fost aprobarea adevăratului Stephen Hawking. Cei doi s-au întâlnit înainte de premiera producţiei, moment despre care actorul şi-a reamintit, pentru revista „Variety“: „I-a luat ceva timp pentru a-mi scrie, apoi l-am auzit: «Îţi voi spune ce cred – dacă e bun sau nu», iar eu i-am răspuns: «Stephen, dacă nu este bun, nu trebuie să intri în detalii».“
Oscar 2015. Cel mai bun actor: Stephen Hawking din film l-a făcut pe adevăratul Stephen Hawking să plângă
După ce luminile din sala de cinema s-au aprins, o asistentă a şters lacrimile de pe obrajii celebrului astrofizician. A numit filmul „adevărat în linii mari“, ba chiar a dorit să sărbătorească alături de regizorul James Marsh şi scenaristul Anthony McCarten într-un bar, unde a sorbit şampanie dintr-o linguriţă. „Ne-a trimis un email în care ne-a spus că au fost anumite momente în care a simţit că se priveşte“, a mai dezvăluit Redmayne pentru „Variety“.
Eddie Redmayne s-a născut în Londra şi a studiat istoria artei la Universitatea Cambridge, unde a absolvit în 2003. Debutul profesional şi l-a făcut, în 2002, pe scena teatrului Shakespeare’s Globe Theatre, jucând în piesa „Twelfth Night“. Ulterior, a jucat în „Red“, rol pentru care a câştigat râvnitul premiu Olivier pentru Cel mai bun actor în rol secundar, precum şi premiul Tony.
În industria cinematografică a fost remarcat în 2011 pentru drama „My Week With Marilyn/ O săptămână cu Marilyn“, unde l-a jucat pe cineastul Colin Clark. Printre lungmetrajele în care a mai jucat se numără thrillerul „The Good Shepherd/ Agenţia secretă“ (2006), drama istorică „The Other Boleyn Girl/ Cealaltă moştenitoare Boleyn“ (2008), musicalul „Les Miserables/ Mizerabilii“ (2012) şi SF-ul „Jupiter Ascending/ Ascensiunea lui Jupiter“ (2015). Iată că, în 2015, Eddie Redmayne câştigă Oscarul pentru Cel mai bun actor în rol principal.
Drama cu accente comice „Birdman/ Omul pasăre“ a fost desemnat Cel mai bun film. Actorii Julianne Moore şi Eddie Redmayne au triumfat datorită rolurilor principale din „Still Alice“, respectiv „The Theory of Everything/ Teoria întregului“. Actorul J.K. Simmons a câştigat pentru rolul secundar din filmul „Whiplash“, în timp ce Patricia Arquette a triumfat datorită interpretării din „Boyhood/ 12 ani de copilărie“.
VIDEO Câştigători Oscar 2015. Cel mai bun film: Birdman - Omul Pasăre
Cel mai bun film la Oscar 2015 a fost desemnat „Birdman / Omul Pasăre”, drama cu accente comice a regizorului mexican Alejandro González Iñárritu. Cineastul a mai fost premiat şi cu premiul Oscar 2015 pentru Cel mai bun regizor, dar şi cu Cel mai bun scenariu original.
Câştigători Oscar 2015. Lista completă
Oscar 2015. Drama cu accente comice „Birdman/ Omul pasăre“ a fost marele câştigător al galei Oscar 2015, fiind desemnat Cel mai bun film, în timp ce comedia „The Grand Budapest Hotel/ Hotelul Grand Budapest“ a reuşit să traducă în victorii cele mai multe nominalizări, patru din totalul de nouă.
FOTO Oscar 2015. Cel mai bine îmbrăcate vedete de pe covorul roşu
Gala premiilor Academiei Americane de Film este un eveniment recunoscut pentru eleganţă, stil şi extravaganţă, cele mai cunoscute nume ale industriei de divertisment etalându-şi ţinutele pe covorul roşu.