O peliculă din franciza „Star Wars“, desemnată cel mai bun film din toate timpurile. Ce producţii completează topul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea criticilor consideră
„Imperiul Contraatacă“ drept cel mai bun film din seria „Star
Wars“. în mare parte datorită faptului că personajele principale
par incredibil de umane
Majoritatea criticilor consideră „Imperiul Contraatacă“ drept cel mai bun film din seria „Star Wars“. în mare parte datorită faptului că personajele principale par incredibil de umane

„Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back/Imperiul Contraatacă“ a fost desemnat cel mai bun film din toate timpurile de către fanii devotaţi producţiilor cinematografice de succes, într-un sondaj realizat de revista „Empire“. Acestei pelicule îi urmează în ordine producţiile „Naşul“ şi „Cavalerul Negru“.

Pelicula, câştigătoare a două premii Oscar, continuă odiseea războinicilor din spaţiul extraterestru împotriva maleficului Imperiu începută în filmul realizat de George Lucas în 1977. Mai experimentaţi şi mai bine dotaţi tehnic, Luke Skywalker (Mark Hamill), Han Solo (Harrison Ford) şi prinţesa Leia (Carrie Fisher) trebuie să apere Universul de furia lui Darth Vader care, după ce a fost învins într-o primă fază, pregăteşte o strategie pentru a-şi redobândi supremaţia. Telespectatorul este purtat pe cele mai exotice şi înfricoşătoare planete din galaxie, printre care planeta arctică Hoth şi cea tropicală Dagobah, unde Luke îl caută şi îl găseşte pe Yoda, faimosul maestru Jedi, cel care îi va pava drumul în marea luptă cu Vader, arată cinemagia.ro povestea de la baza filmului.

Majoritatea criticilor consideră „Imperiul Contraatacă“ drept cel mai bun film din seria „Star Wars“. în mare parte datorită faptului că personajele principale par incredibil de umane, in ciuda unei adevărate cascade a efectelor speciale. Excelenta realizare a acestora, jocul actorilor şi structura narativă a filmului au adus acestei producţii încasări de peste 315 milioane de dolari, poziţionând-o astfel şi în top 20 al celor mai bune filme la box-office.

Sub bagheta regizorală a lui Irvin Kershner, al doilea film din seria „Star Wars“ a avut în distribuţie nume precum Mark Hamill, Harrison Ford sau Carrie Fisher, actori ce în prezent au fost reuniţi de J.J. Abram pentru a realiza „Star Wars: Episodul VII“, ce urmează să aibă premiera la sfârşitul anului 2015.

George Lucas, creatorul francizei „Star Wars“, a declarat pentru „Empire“ că este un adevărat „privilegiu“ ca producţia sa din 1980 să fie fruntaşa topului. „Pelicula este sentimentală, dar într-un mod diferit faţă de «Episodul IV», e pentru un public adult, deşi la început «Star Wars» înclina spre copiii de 12 ani, în viziunea mea, a unui regizor uşor nătărău. Kershner era o persoană mult mai serioasă. I-a plăcut aspectul religios al filmului, Luke învăţând tainele Forţei“, a spus Lucas pentru „Empire“.

Mark Dinning, redactorul-şef al publicaţiei spune că a fost „încântat“ că „Star Wars“ a luat medalia de aur în maratonul desemnării celor mai bune filme, adăugând că pelicula şi-a „păstrat toată puterea, spiritul şi spectacolul“ chiar şi după atâta vreme. „Amintind de actuala încercare a lui J.J. Abrams de a realiza «Episodul VII», «Star Wars» este un memento a puterii sale de a capta imaginaţia fanilor din întreaga lume. Poate că se petrece într-o galaxie îndepărtată, dar această serie de filme va fi întotdeauna aproape de inimile noastre. Şi, cel puţin pentru moment, «Imperiul Contraatacă» menţine ştacheta ridicată în acest joc“, a mărturisit Dinning.

În cadrul sondajului din 2014, revista „Empire“ a primit răspunsuri din partea a peste 250.000 de cinefili în încercarea de a stabili care sunt cele mai bune 301 filme din toate timpurile. Astfel, „Star Wars: Imperiul Contraatacă“ s-a clasat deasupra capodoperei lui Francis Ford Coppola, „The Godfather/Naşul“, iar pe locul al treilea situându-se thrillerul din seria Batman, „The Dark Knight/Cavalerul Negru“. Topul cinci este completat de producţiile „The Shawshank Redemption“ şi „Pulp Fiction“.

În 2008, la sondajul anterior realizat de „Empire“, „The Godfather/Naşul“ fusese desemnat cel mai bun film în opinia fanilor. Inspirat de romanul lui Mario Puzo, filmul prezintă povestea grandioasă a lui Don Vito Corleone, un mafiot din Sicilia, ajuns cap al unei importante reţele mafiote în Statele Unite ale Americii. Filmul prezintă o viziune extrem de realistică a acestei lumi mai puţin accesibile, unde cuvântul dat şi promisiunile făcute au o valoare capitală, iar onoarea este la mare preţ. Din păcate pentru Corleone, în momentul în care viaţa îi este pusă în pericol, copii săi nu mai pot sa stea departe de pericole, fiind antrenaţi şi ei în acest joc extrem de riscant al luptelor între clanurile mafiote din Statele Unite ale Americii. Respect, crimă, bani şi, mai presus de toate, putere: acestea sunt caracteriticile care definesc cel mai bine acest film şi actiunea sa care a făcut lumea cinematografiei să vuiască.

Locul al treilea a fost adjudecat de producţia din 2008 a lui Christopher Nolan, „The Dark Knight/Cavalerul Negru“, care are în palmares două premii şi şase nominalizări la premiile Oscar, un Glob de Aur şi un premiu BAFTA. Cu Christian Bale în rolul lui Bruce Wayne/Batman şi Heath Ledger întruchipând arhetipul răului, Jokerul, filmul este o continuare a acţiunii din „Batman Begins“. Cu ajutorul locotenentului Jim Gordon şi a hotărâtului procuror districtual, Harvey Dent, Batman începe lupta împotriva crimei organizate din Gotham City pentru a o strârpi definitiv. Iniţial, triumviratul se dovedeşte a fi eficient, dar în curând cei trei devin ţinta unui geniu al răului, cunoscut sub numele de Joker, care aruncă oraşul în anarhie, forţându-l pe Cavalerul negru să încalce fragila graniţă dintre erou şi răzbunător.

Pe locul patru, în mod surprinzător, şi-a făcut apariţia „The Shawshank Redemption/Închisoarea îngerilor“, cu Morgan Freeman şi Tim Robbins. Cel din urmă joacă rolul luiAndy Dufresne, un tânăr bancher, care, în 1947, este condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea soţiei şi a amantului acesteia. Ajuns în închisoare, el îl întâlneşte pe Red, un bărbat de culoare închis de 20 de ani, cu autorul căruia pune la cale un plan de evadare. Pe lângă meritul de a fi pe deplin educativ şi plin de pilde, filmul reuşeşte să fie şi spectaculos. Închisoarea ajunge să fie prezentată ca un loc oarecare, cu oameni buni şi răi, un loc cu care te obişnuieşti, locul care devine „acasă“ pentru unii din ei.

Top cinci este completat de „unul dintre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor“, anume drama lui Quentin Tarantino, „Pulp Fiction“. „Un cocktail ameţitor de violenţă şi umor“, filmul lui Tarantino este construit eliptic şi nonlinear pe câteva poveşti principale ale unor personaje care, sub o formă sau alta, interacţionează. Doi găinari care vor să jefuiască un magazin întâlnesc doi asasini care au de recuperat un obiect miraculos pentru şeful lor, pentru a respecta o înţelegere cu un boxer. Există, desigur, o seamă de poveşti „secundare“, care le susţin şi le întregesc pe cele principale, într-o perfectă sferă „tarantinească“.

Pe restul locurilor până la numărul zece şi-a mai făcut loc un alt film din seria „Star Wars“, „A New Hope“, iar apoi urmează „Stăpânul Inelelor: Frăţia Inelului“, „Jaws/Fălci“, „Riders Of The Lost Ark“ şi „Inception“. Pentru restul locurilor până la numărul 301 puteţi vizita pagina revistei „Empire“.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite