Lupta cu umbrele

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

AGENŢI Cu totul altfel de eroi decât cei din seria „Misiune imposibilă“ ne sunt prezentaţi de filmul „Vânătoarea de spioni“, ultimul rol important al regretatului actor american Philip Seymour Hoffman.

Filmul acesta ajunge pe marile ecrane având o tristă etichetă care era mai bine să-i lipsească. Este ultimul rol important al regretatului actor newyorkez Philip Seymour Hoffman, decedat anul acesta la vârsta de 46 de ani în urma unei supradoze de droguri. Desigur, vor mai urma şi cele două noi filme ale seriei „Jocurile foamei“, programate pentru anul acesta şi anul viitor. Pentru multă vreme, însă, actorul american va avea imaginea bizarului şi greoiului personaj din acest thriller de spionaj inspirat dintr-un roman al reputatului John le Carré, specialist al literaturii de gen.

Nu ştim dacă scenaristul de origine australiană Andrew Bovell a scris scenariul cu gândul la distribuirea în rolul principal a lui Seymour Hoffman, actor premiat cu Oscar pentru rolul titular din „Capote“ (2005), dar aşa ai impresia pe măsură ce vizionezi filmul. Este posibil, însă, şi ca actorul să fi avut suficientă personalitate astfel încât, pe parcursul turnării, să mai intervină în scenariu sau să improvizeze, suplinind astfel din munca regizorului Anton Corbijn.

Omenesc, prea omenesc

Filmul spune povestea agenţilor de spionaj care, din umbră, depun toate eforturile pentru ca lumea să fie un loc într-adevăr sigur şi cel puţin Europa să fie ferită de o nouă repetare a pericolului terorist. Romanul lui John le Carré şi scenariul filmului (tradus neinspirat prin „Vânătoarea de spioni“, pentru că nu despre aşa ceva este vorba) ni-i arată însă, pe cât posibil, aşa cum sunt ei în realitate, ni-i descriu „pe bune“, nu aşa cum ne-au obişnuit numeroasele clişee din filmele de gen.

Nu avem de-a face nici cu „supermani“ de genul personajului interpretat de Tom Cruise în seria „Misiune imposibilă“, nici de ofiţeri nepătaţi, „fără teamă şi prihană“, precum cei din romanele româneşti de spionaj de dinainte de 1989, ci de oameni ca oricare alţii, cu slăbiciuni şi cu defecte, dar cu devotament faţă de profesia şi misiunea lor.

Spionii Nordului

De multă vreme, Hamburgul este un port-cheie, veritabilă poartă a Europei, prin care se strecoară pe bătrânul continent tot ceea ce-ţi poate da prin minte. După 11 septembrie 2001, însă, străvechiul oraş hanseatic a căpătat o nouă importanţă, ca zonă de infiltrare a extremiştilor şi a potenţialilor terorişti islamici (de altfel, aici s-a antrenat Mohamad Atta pentru teribila sa misiune).

De aceea, serviciul special de operaţiuni secrete pentru depistarea teroriştilor al SUA şi-a deplasat aici câţiva agenţi de nădejde, care trebuie să suporte frigul Nordului departe de casă. „Nu suntem poliţişti, suntem spioni“, ţine să reamintească personajul lui Philip Seymour Hoffman, care, alături de partenera sa (Robin Wright, într-o excelentă revenire), trebuie să suporte şi şicanele „specialiştilor“ locali, precum şi ale superiorilor de la centru.

Ameninţarea Islamului

Filmul a fost turnat mare parte chiar în Hamburg, oraşul în care însuşi autorul Le Carré a activat ca agent al serviciilor secrete britanice. Aici, sosirea unui potenţial terorist, un individ ciudat semi-rus, semi-cecen, va atrage atenţia mai multor ochi şi va avea, treptat, repercusiuni cu totul nebănuite. „Vânătoarea de spioni“ avertizează asupra pericolului terorismului islamic şi a habotnicismului comunităţilor de musulmani europene, dar nu se sfieşte nici să menţioneze torturile şi ilegalităţile din închisorile ruseşti.

Regizorul de origine olandeză Anton Corbijn – născut în 1955, reputat realizator de videoclipuri (Depeche Mode, U2, Metallica) – a fost lăudat pentru stilizarea şi ritmul lent al celor două filme anterioare ale sale, „Control“ (2007, despre viaţa şi moartea muzicianului Ian Curtis) şi thillerul „Americanul“ (2010, cu George Clooney). Aici pare însă a se opri la mijloc, dorind să-i menajeze atât pe spectatori cât şi pe esteţi. E probabil motivul pentru care filmul îşi va găsi greu publicul, nefiind nici un adevărat film de acţiune, nici un film de artă propriu-zis.

Info

Vânătoarea de spioni / A Most Wanted Man (Marea Britanie-SUA-Germania, 2014)
Regia: Anton Corbijn
Cu: Philip Seymour Hoffman, Rachel McAdams, Willem Dafoe, Robin Wright

3 stele

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite