Levente Molnár, despre nominalizarea la Oscar a „Son of Saul“: Sper să ne bucurăm cu toţii
0Actorul de origine română Levente Molnár, care deţine un rol secundar în pelicula „Son of Saul“, nominalizată la premiile Oscar, la categoria cel mai bun film într-o limbă străină, a declarat, pentru Mediafax, că este fericit pentru această nominalizare.
„Sper să ne avem bine, să fim sănătoşi şi să ne bucurăm toţi de această nominalizare“, a declarat actorul Levente Molnár, aflat în prezent la Londra.
Levente Molnár a participat, duminică, la ediţia din 2016 a Globurilor de Aur, care a avut loc la Los Angeles şi la care lungmetrajul „Son of Saul“ a fost desemnat cel mai bun film străin.
„Înainte de Oscaruri mergem acasă, ne întâlnim cu cei dragi, mai muncim puţin, apoi ne vom întoarce în State“, a mai spus acesta.
Gala premiilor Oscar 2016 va avea loc pe 28 februarie, la Los Angeles.
Potrivit screendaily.com, „Son of Saul“ este considerat marele favorit la câştigarea premiului Oscar din 2016 la categoria „cel mai bun film străin“.
Nominalizările pentru cea de-a 88-a ediţie a premiilor Oscar au fost anunţate joi, într-o conferinţă de presă, organizată la Los Angeles. Conferinţa a fost difuzată în direct pe site-ul Academiei de film americane, instituţia care decernează premiile Oscar.
„Saul Fia/ Son of Saul“, propunerea Ungariei pentru o nominalizare la categoria cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza la premiile Oscar 2016, reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes şi a fost distins cu marele premiu al juriului la gala de anul trecut a Festivalului de la Cannes.
În luna decembrie, „Son of Saul“ a fost inclus pe lista scurtă a celor nouă pelicule eligibile pentru nominalizarea la premiul Oscar pe 2016 la categoria „cel mai bun film străin“. Pe lista scurtă nu a fost inclusă însă propunerea României la această categorie a premiilor Oscar din 2016, respectiv filmul „Aferim“, de Radu Jude.
Filmul „Son of Saul“ este o coproducţie Ungaria-Franţa şi a fost extrem de apreciat de critica de specialitate, fiind în topul preferinţelor acesteia. Subiectul filmului este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.
Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.
Născut pe 10 martie 1976, la Baia Mare, Levente Molnár a studiat actoria la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, iar, din anul 2002, este actor la Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. A colaborat cu regizori ca Silviu Purcărete, Gábor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgoţiu, László Bocsárdi, Mihai Mănuţiu, Olga Barabás, György Selmeczi, David Zinder, Mona Marian, potrivit informaţiilor de pe site-ul său personal.
Printre filmele în care a jucat se numără „The Fixer“ (regia Adrian Sitaru), „Chuck Norris vs Communism“ (regia Ilinca Calugăreanu) „Ferry“ (regia Daniel Nickson) „Fragment viu“ (regia Bántó Csaba, Iszlai József), „Blutsbrüder teilen alles“ (regia Wolfram Paulus), „Radio“ (regia Pünkösti Laura), „Un alt Crăciun“ (regia Tudor Giurgiu), „Morgen“ (regia Marian Crişan), „Any Given Father“ (regia Cristan Cîrcu), „Biliard“ (regia Mészáros Péter), „Tetemrehívás“ (regia Hatházi András).