FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Minionii“, o animaţie ce are câteva idei bune şi câteva oportunităţi ratate
0Animaţia „Minionii/ Minions“ are astăzi, 10 iulie, premiera în cinematografele din România. După succesul celor două pelicule „Sunt un mic ticălos/ Despicable Me“, Universal lansează şi un film dedicat minionilor, creaturile galbene care încearcă să îşi găsească, de la începutul timpului, un maestru malefic.
În spinoff-ul celor două filme din seria „Despicable Me/Sunt un mic ticălos“, trei minioni, Stuart, Kevin şi Bob, se află, încă de pe vremea dinozaurilor şi până în prezent, în căutarea unui stăpân malefic. Astfel, aceştia ajung în New York-ul anilor 1968, după ce au servit un faraon egiptean, pe Dracula, pe Napoleon şi o cretură preistorică, contribuind involuntar la dispariţia fiecăruia. „A găsi un stăpân este un lucru uşor de făcut. Păstrarea lui este un lucru complicat“, se specifică în trailer.
Evoluând din organisme unicelulare galbene, minionii au rezistat timpului, fiind mereu la dispoziţia celor mai răi maeştrii cu putinţă. Fiind mereu neatenţi în servirea stăpânilor, de la T-Rex la Napoleon, minionii se găsesc în poziţia de a nu a avea cui să stea la dispoziţie şi cad într-o depresie profundă. Dar unul dintre minioni, Kevin, alături de rebelul Stuart şi adorabilul Bob, se aventurează prin lume pentru a găsi un nou stăpân. Trioul porneşte într-o călătorie care îi duce în cele din urmă la potenţialul lor şef, Scarlet Overkill (Sandra Bullock), prima răufăcătoare din lume. Ei călătoresc din Antarctica până în New York, ajungând şi în Londra, acolo unde trebuie să facă faţă uneia dintre cele mai importante provocări: salvarea rasei minionilor de la anihilare.
„Minionii“ sunt aduşi la viaţă cu ajutorul vocilor unor actori de renume precum Sandra Bullock, Jon Hamm, Allison Janney şi Steve Coogan. Universal colaborează din nou cu Illumination Entertainment pentru realizarea peliculei, Chris Meledandri şi Janet Healy fiind producători, în timp ce Pierre Coffin şi Kyle Balda vor regiza scenariul scris de Brian Lynch. Iniţial, filmul trebuia să fie lansat pe 19 decembrie 2014, însă studiourile Universal au preferat perioada de vară pentru a-l lansa dat fiind succesul precendei producţii „Despicable Me 2“, care a adus încasări de peste 840 de milioane de dolari la nivel mondial.
Sandra Bullock asigură vocea maleficei Scarlet Overkill FOTO Universal Pictures
Universal Pictures şi Illumination Entertainment au încântat publicul din întreaga lume, în 2010, cu primul film din seria „Despicable Me“, pentru a cărui vizionare s-au vândut bilete în valoare de peste 540 de milioane de dolari, devenind, astfel, al zecelea film de animaţie din istoria Statelor Unite ale Americii prin prisma încasărilor. În 2010, primul film al francizei a fost interzis în China continentală, la fel ca şi partea a doua, într-o încercare a oficialilor din această ţară de a diminua entuziasmul populaţiei pentru animaţiile de import.
Lungmetrajul a primit recenzii mixte din partea criticilor de specialitate, mulţi dezaprobând alegerea creatorilor de a face un film în care minionii să fie perosnajele centrale. Site-ul Rotten Tomatoes, pe baza a 115 cronicI, a concluzionat: „Minionii au colorat strălucitor brandul nebunesc clădit de «Despicable Me», cu rezultate inegale, dar de multe ori ilare.“
Kenneth Turan, de la „Los Angeles Times“, scrie în recenzia sa că „Minionii, imbecilii filosofi, vor pune un zâmbet pe feţele spectatorilor, un zâmbet care va rămâne pentru multă vreme acolo, ca o băutură acidulată într-o după-amiază fierbinte.“
Nell Minow, de la Beliefnet, crede că „Minionii“ distrează într-un mod rezonabil, are efecte vizuale grozave, câteva melodii clasice, câteva idei bune şi unele oportunităţi ratate.
De asemenea, criticul Bill Gibron crede că este un film „plăcut, dar limitat“, în timp ce Steve Tilley consideră că un lungmetraj doar despre minioni este ca şi cum ai mânca un bol plin cu zahăr: „Ceea ce înseamnă că cei mici îl vor iubi, iar adulţii vor fi puţin ameţiţi la sfârşit.“
Deşi există momente pline de creativitate, spirituale şi amuzante, efortul global nu este la fel de distractiv precum seria din care personajele au fost „răpite“, este de părere şi Jim Judy.