VIDEO Neill Blomkamp, regizorul filmului „Elysium“: Prăpastia dintre săraci şi bogaţi ar dispărea doar dacă schimbăm genomul uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu acordat publicaţiei britanice „The Guardian“, regizorul filmului Elysium, Neill Blomkamp, povesteşte cum s-a născut ideea lungmetrajului, greutăţile pe care le-a întâmpinat şi vorbeşte despre viitorul său proiect.

Neill Blomkamp are o viziune aparte în ceea ce priveşte viitorul. Lumea, aşa cum o ştim, devine un soi de „lume a treia“, iar cei mai bogaţi oameni abandonează planeta răvăşită pentru Elysium, o staţie spaţială luxoasă. Pământul devine, astfel, o mahala gigant, un coşmar în care oamenii obişnuiţi trăiesc în condiţii greu de imaginat, iar Elysium străluceşte deasupra lor ca un „Bel Air în spaţiu“, spune Blomkamp.

Pentru a reflecta cât mai fidel discrepanţa dintre cei cu bani şi cei săraci, Blomkamp a decis că singurul loc în care ar putea să filmeze este a doua cea mai mare groapă de gunoi din lume, care se găseşte în Mexico City. „A fost teribil. Mulţi dintre colegi au încercat să mă oprească şi au întocmit chiar şi rapoarte toxicologice, fiind preocupaţi de siguranţă. La prima zi de filmări, în timp ce conduceam maşina, în zorii zilei, am simţit un miros foarte puternic“, spune Blomkamp despre pericolul la care se supunea. Tocmai un astfel de scenariu în care este prezentată o lume imperfectă pare să fi fost pe placul regizorului. „Chiar şi aşa îmi plăcea. Peisajul dădea o notă de realism, iar eu asta urmăresc“, completează acesta.

Un portofoliu cu doar două lungmetraje

Elysium este doar al doilea film realizat de regizorul cu origine sud-africană, după filmul District 9, dar, chair şi aşa, ambele pelicule au la bază aceeaşi temă. În lumea lui Blomkamp, roboţii şi extratereştrii trăiesc laolaltă, tehnologia încorporată în oameni este o caracteristică definitorie, iar societatea este pe cale de dispariţie.

Seminţele acestei viziuni au fost semănate în tinereţe, în mintea regizorului, cu ajutorul unor filme precum „Alien“. La vârsta de 14 ani devenise un mic vrăjitor al graficelor pe calculator, iar la 17 ani, după ce a imigrat cu familia în Canada, a devenit artist de efecte vizuale. A atras atenţia cineaştilor prin scurtmetrajul „Alive In Joburg“, ca mai apoi să fie solicitat să realizeze o adaptare a filmului pentru jocul video „Halo“, dar care nu a mai fost lansat. Imediat după aceast eveniment, Peter Jackson, cunoscutul regizor al seriei „Stăpânul Inelelor“, l-a sfătuit să înceapă munca pentru lungmetrajul „District 9“, o poveste despre ghetoul extratereştrilor de pe Terra.

„District 9 a fost un film dificil de realizat, dar am ştiu că va fi unul la care să te uiţi cu plăcere, m-am ţinut cu dinţii de acest sentiment. La un moment dat, începusem să-mi aduc aminte ce se întâmplase cu Halo, atunci când cei din staff îmi spunea că unele părţii ale poveştii nu pot să fie folosite pentru că sunt considerate proprietate intelectuală“, povesteşte regizorul despre dificultăţile prin care a trecut în încercarea de a realiza primul său film.

image

Jodie Foster, Matt Damon şi Neill Bloomkamp FOTO AFP

Copilăria din Johannesburg, sursa imaginaţiei regizorului

Poate că Elysium vizează un scenariu din viitor, însă filmul este doar o amplificare a unei probleme mai vechi, diferenţele dintre cei bogaţi şi cei săraci. „Problema evidenţiată de Elysium a existat odată cu începutul omenirii. Pur şi simplu, ar trebui să schimbi genomul uman pentru a opri discrepanţa de avere. Acum, însă, are loc la un nivel global. Suntem literalmente codificaţi genetic să conservăm viaţa, să procreem şi să obţinem hrană. Întrebarea este dacă poţi să învingi instinctul imprimat de ADN şi să oferi o parte din banii tăi celor care se mai află pe planetă“, afirmă regizorul.

În ciuda acestor spuse, Blomkamp crede că există o cale de scăpare. „Singurul mod prin care lucrurile se vor schimba va fi dezvoltarea de tehnologii care să poată să gândească în locul nostru“, crede el.

În mare pare, munca lui Blomkamp a fost influenţată de copilăria din Johannesburg. El crede că scăderea resurselor şi creşterea populaţiei la nivel mondial poate să transforme Terra într-un uriaş Johannesburg, în care comunităţile bogate se despart de mahalale.

Ideile pentru ambele filme, District 9 şi Elysium, au izvorât din imaginea oraşului Johannesburg, în care extratereştrii i-au conferit alt unghi de abordare. Mai mult, modelul staţiei spatiale Elysium a fost inspirat după conceptul staţiei Stanford Torus, realizat de Syd Mead şi prezentat într-un număr al revistei National Geographic.

Următorul film al lui Neill Blomkamp se va numi „Chappie“, o comedie sci-fi, cu Ninja şi Yo-Landi, membrii formaţiei Die Antwoord, care joacă rolurile unor criminali care se implică în diverse infracţiuni după ce cariera muzicală le este pusă în pericol.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite