„Captain, oh Captain!“. Robin Williams: „De ce nu putem să tratăm moartea cu o anumită doză de umanitate şi poate chiar cu umor?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robin
Williams lasă în urmă o serie de roluri memorabile, îndemnuri la
viaţă şi o carieră care nu poate să fie atinsă de niciun alt
actor FOTO Reuters
Robin Williams lasă în urmă o serie de roluri memorabile, îndemnuri la viaţă şi o carieră care nu poate să fie atinsă de niciun alt actor FOTO Reuters

Moartea actorului Robin Williams aminteşte de geniul său creativ în materie de comedie, de versatilitatea sa şi de puterea de convingere de care dădea dovadă. Williams lasă în urmă o serie de roluri memorabile, îndemnuri la viaţă şi o carieră care nu poate fi egalată de mulţi.

Actorul şi comediantul Robin McLaurin Williams s-a născut pe 21 iulie 1951, în Chicago, Illinois. Unul dintre cei mai amuzanţi artişti ai Statelor Unite ale Americii, Williams şi-a construit renumele pe baza unui stil propriu de improvizaţie, de o intensitate nemaivăzută, după ce a urmat cursurile unuia dintre cele mai renumite institute de teatru, Juilliard School din New York. 

Înainte de a-şi dezvolta o carieră de succes în show-uri de stand-up comedy, în televiziune sau în producţii hollywoodiene, Robin Williams a crescut în sânul unei familii bogate, fiind educat, după cum înşuşi a dezvăluit, de o servitoare. A dezvoltat o veritabilă pasiune pentru comedie pentru a-i face pe plac mamei sale şi a debutat în acest domeniu imitându-l pe actorul Jonathan Winters.

După ce a terminat liceul la San Francisco şi a studiat ştiinţele politice la Claremont Men’s College, Robin Williams s-a înscris la College of Marin pentru a studia teatrul. Acesta a învăţat arta dramatică de la profesori de renume, precum John Houseman. 

Scopul lui era acela de a deveni actor dramatic, însă nu reuşea să obţină roluri care să îl satisfacă. S-a întors spre stand-up comedy, întreţinându-se singur, lucrând în baruri şi într-un magazin de îngheţată.

Palmaresul complet al rolurilor lui Robin Williams

Robin William a devenit cunoscut publicului american în rolul unui extraterestru caraghios pe nume Mork, venit de pe planeta Ork, din serialul de televiziune „Mork and Mindy“ (1978-1982). Serialul a fost extrem de popular şi a dus la lansarea pe piaţă a unei păpuşi vorbitoare Mork, care era capabilă să pronunţe fraze precum „nanu-nanu“, echivalentul pentru „Salut“ pronunţat în limba fictivă de pe planeta Ork. Pe marele ecran şi-a făcut debutul în rolul celebrului personaj marinarul Popeye (1981), dar reprezentaţia sa a fost dezamăgitoare. Începând cu al doilea rol, şi-a demonstrat încă o dată talentul, interpretând un tânăr scriitor în filmul „The World According to Garp“ (1982). De aici încolo calea i-a fost deschisă către alte roluri de succes din producţii recunoscute la nivel mondial precum „Good Will Hunting“ (1997) - premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar -, „Good Morning, Vietnam“ (1987) şi „Dead Poets Society“ (1989), ambele fiind nominalizate la premiile Oscar. De asemenea, actorul a câştigat şi patru Globuri de Aur, două premii Emmy, două premii Screen Actors Guild şi cinci premii Grammy.

Rolul personajului Genie, din filmul animat „Aladdin“ (1992), una dintre partiturile sale esenţiale, a stabilit importanţa puterii sale în ceea ce priveşte capacitatea de a improviza şi de a-şi schimba vocea, precum şi versatilitatea sa din punct de vedere comic. Talentul său vocal a mai fost folosit în alte producţii animate precum „Fern Gully“, „A.I. Artificial Intelligence“, „Robots“ sau „Happy Feet“. De asemenea, Williams şi-a împrumutat vocea personajului The Timekeeper, o fostă atracţie Walt Disney World Resort, un robot care putea să călătorească în timp şi să îl aducă pe Jules Verne în viitor.

Pe lângă aceste roluri, Robin Williams a încântat publicul cu prestaţiile din filme de referinţă, precum „Cercul poeţilor dispăruţi“ (1989), „Regele pescar“ (1991), „Mrs. Doubtfire“ (1993) şi „Cabaret în familie“ (1996). Totodată, a jucat roluri complexe şi în alte filme bine primite de public şi de critici, precum „Revenire la viaţă“, „Insomnia“, „One-Hour Photo“, „Hook“, „Patch Adams“, „Toys“ şi „Jumanji“.

Robin Williams a murit. Momente şi roluri memorabile ale actorului

Vulnerabilitatea succesului

Succesul de care s-a bucurat în perioada anilor 1980 l-a transformat nu doar într-un actor cunoscut, ci şi într-un tânăr vulnerabil care a început să abuzeze de cocaină şi de alcool. Alături de John Belushi, Williams obişnuia să petreacă la casa unui prieten. După moartea amicului său şi după naşterea fiului său cel mare, actorul a renunţat la droguri şi la alcool. „A fost un apel la trezire. O, da, şi la un nivel foarte mare“, mărturisea la acel moment acesta. În 2003, Williams a început iarăşi să bea alcool, în timp ce lucra într-un oraş mic din Alaska. Trei ani mai târziu se interna într-un centru de reabilitare, declarând deschis că este alcoolic. În martie 2009, Robin Williams a fost internat din cauza unor probleme cardiace.

„De ce nu putem să tratăm moartea cu o anumită doză de umanitate, demnitate, decenţă şi umor?“

Deşi în viaţa reală moartea reprezenta o frică constantă a acestuia, pe marele ecran, prin rolul doctorului Hunter „Patch“ Adams, din filmul „Patch Adams“ (1998), a oferit o scurtă prelegere prin care orice teamă de necunocut dispărea. „Ce e în neregulă cu moarte, domnule? De ce ne este atât de frică de moarte? De ce nu putem să tratăm moartea cu o anumită doză de umanitate, demnitate şi decenţă şi, Doamne fereşte, poate chiar cu umor? Nu moartea este inamicul, domnilor. Dacă vom lupta cu o boală anume, atunci să luptăm cu cea mai teribilă dintre ele, indiferenţa“.

O viaţă intimă tumultoasă

În viaţa intimă, pe lângă probleme legate de droguri şi lupta cu depresia, Williams a avut o serie de relaţii romantice tumultoase. În timp ce era căsătorit cu actriţa Valerie Velardi, a avut o relaţie extraconjugală cu o altă femeie, iar la scurt timp cei doi au divorţat (1988). Un an mai târziu, actorul se căsătorea cu bona fiului ei, Marsha Garces, care era deja însărcinată cu primul lor copil la acea vreme şi de care a divorţat în 2008. Robin Williams s-a mai căsătorit cu Susan Schneider, care este grafic designer, pe 23 octombrie 2011, la Meadowood Resort din Napa Valley. Acesta a fost cel de-al treilea mariaj al actorului, care are trei copii.

Robin Williams a fost descoperit fără suflare luni la domiciliul său din California. Poliţia din Marin County, din statul american California, a precizat într-un comunicat că un „individ de sex masculin, declarat mort la ora 12:02, a fost identificat drept Robin McLaurin Williams, în vârstă de 63 de ani, rezident în Tiburon, în California“ şi că o cauză probabilă a decesului ar fi „sinuciderea prin asfixiere“. Poliţia a anunţat deja iniţierea unei anchete „cu privire la cauzele şi circumstanţele decesului“.Williams a fost văzut ultima dată în viaţă de soţia sa, duminică seară, în jurul orei locale 10:00. O autopsie este programată pentru marţi, la biroul de medicină legală din Marin County.

Replici ale lui Robin Williams din filme cunoscute:

„... dacă asculţi foarte atent, îi poţi auzi cum şoptesc moştenirea lor către tine. Haide, pleacă urechea. Ascultă, poţi să auzi? Carpe... auzi? Carpe, carpe diem (n.r. - „Trăieşete clipa“), profitaţi de această zi, băieţi, faceţi-vă vieţile extraordinare“. (profesorul de limbă engleză John Keating, din „Dead Poets Society“)

„Ei, bine, El (n.r. - Dumnezeu) a crăpat matriţa atunci când m-a făcut. M-a făcut foarte specială“ (Daniel Hillard/Mrs. Doubtfire, în „Mrs. Doubtfire“)

„O pierdere adevărată este posibilă doar atunci când iubeşti ceva mai mult decât de iubeşti pe tine însuţi“ (Sean Maguire, în „Good Will Hunting“)

„O viaţă întreagă de om reprezintă doar o clipă în Rai. Doar atunci vom fi împreună pentru totdeauna“ (Chris Nielsen, în „What Dreams May Come“)

„Aţi fost un public fabulos! Să vă spun sincer, sunteţi cel mai bun public din întreaga lume. Aveţi grijă de voi. Noapte bună, Alice! Noapte bună, Agrabah! Adio, amigos!“ (Genie, în „Aladdin“)

Robin Williams a murit. Maxime şi citate celebre

Articole pe aceeaşi temă:

Robin Williams a murit. Actorul american avea 63 de ani

Actorul american Robin Williams a murit luni. Artistul, care a oferit interpretări memorabile în filme precum „Good Will Hunting“, „Dead Poets Society“, „Mrs. Doubtfire“ şi „Good Morning, Vietnam“, avea 63 de ani. Potrivit poliţiei din departamentul Marin, Statele Unite ale Americii, nu este exclusă posibilitatea unei sinucideri a câştigătorului premiului Oscar, relatează „Hollywood Reporter“.

VIDEO Roluri memorabile ale lui Robin Williams

Robin Williams a murit luni în locuinţa sa din California, la vârsta de 63 de ani. Vedeta de la Hollywood lasă în urmă o carieră de succes în cinematografia americană şi filme care vor rămâne pentru mult timp apreciate.

Robin Williams a murit la 63 de ani. Reacţiile fanilor după aflarea tristei veşti

Robin Williams a murit luni, acesta fiind găsit fără suflare în locuinţa sa din California. Odată cu răspândirea ştirii cu privire la moartea sa fanii din întreaga lume au reacţionat în mediul online, exprimându-şi tristeţea mai ales prin intermediul reţelelor sociale.

Robin Williams a murit la 63 de ani. Reacţiile celebrităţilor după aflarea tristei veşti

Personalităţi din industria cinematografică, lumea sportului sau politicieni şi-au exprimat regretul la aflarea tristei veşti că actorul Robin Williams a murit luni, la vârsta de 63 de ani, corpul neînsufleţit al acestuia fiind găsit în casa sa din California.

Vedete

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite