Oana Cuzino, despre ce înseamnă un stil de viaţă sănătos şi cum îmbătrânim frumos: „Este o luptă permanentă cu tentaţiile de tot felul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oana Cuzino, în vârstă de 44 de ani, a vorbit într-un scurt interviu pentru „Adevărul“ despre longevitatea emisiunii pe care o realizează la Pro TV, a explicat ce înseamnă un stil de viaţă sănătos şi a dezvăluit care sunt subiectele faţă de care românii arată un interes sporit.

Oana Cuzino prezintă de 14 ani „Ce se întâmplă, doctore?“ la Pro TV şi crede că emisiunea a devenit un reper în viaţa românilor preocupaţi de sănătate şi un stil de viaţă echilibrat. Realizatoare subliniază că avem acces la terapii şi investigaţii moderne, însă oamenii trebuie să fie informaţi pentru a apela la astfel de servicii, în defavoarea celor lipsite de substrat ştiinţific.

Oana Cuzino a dezvăluit că telespectatorii săi sunt preocupaţi în special de diete şi de prevenirea şi tratarea cancerului. Despre ce înseamnă un stil de viaţă sănătos, dar şi despre cum se menţine în formă, Oana Cuzino a vorbit pentru „Adevărul“.

„Adevărul“„Ce se întâmplă, doctore?“ se difuzează de 14 ani. Care crezi că sunt atuurile acestei emisiuni?

Oana Cuzino: În aceşti 14 ani emisiunea s-a bazat mereu pe principiul respectării dovezilor clinice şi ştiinţifice, şi, astfel, a devenit, sper, un reper în viaţa românilor preocupaţi de sănătate şi un stil de viaţă echilibrat. Cred că, în aceşti ani, am reuşit să le insuflu celor care m-au văzut, citit sau ascultat, că pot întreţine starea de sănătate optimă prin preocuparea continuă pentru dietă, sport, analize şi investigaţii medicale periodice, un diagnostic şi tratament corecte, instituite la timp. Lumea medicală românească este una de foarte bună calitate, avem medici care se preocupă permanent de conectarea la standarde înalte de profesionalism internaţional şi avem acces la terapii şi investigaţii moderne. Totul este ca cei care ne urmăresc să fie informaţi şi să apeleze la aceste servicii, în defavoarea celor empirice, lipsite de substrat ştiinţific. De aceea încercăm să disecăm mituri, să oferim doar acele soluţii de medicină complementară care chiar merită atenţia noastră.

Ce mai pregăteşti în viitoarele ediţii?

Continuăm linia informării corecte, într-un domeniu plin de resurse, cu atât mai mult cu cât medicina a ajuns acum, datorită tehnologiei avansate, să rezolve probleme care până acum 10-15 ani erau de neimaginat. Suntem în plină dezvoltare a medicinei regenerative, de depistare a afecţiunilor prin efectuarea de teste simple. Azi poţi depista, de exemplu, dacă ai Hepatita C sau dacă poseszi un risc genetic de cancer, doar printr-un test extemporaneu. Oamenii trebuie să ştie acest lucru! La fel, astăzi este posibil, pe baza unui profil genetic corect, să găseşti cele mai potrivite terapii personalizate, inclusiv în boli foarte grave, prin farmacogenetică. Provocările şi subiectele noi, ce trebuie dezbătute şi aduse la cunoştinţa publicului larg, apar în fiecare zi, nevoia de informare este uriaşă, iar extinderea comunicării în mediul online oferă noi oportunităţi de a fi cât mai aproape de public. 

Sunt foarte mulţi oameni care îţi urmăresc emisiunea şi bănuiesc că primeşti la fel de multe sugestii privind subiectele abordate. Ce-i interesează cel mai mult pe români?

Dietele sunt pe primul loc, fie că vorbim despre slăbire sau dietele asociate diverselor patologii. Urmează subiectele de dermatologie, dar şi prevenirea şi tratarea cancerului, o problemă din ce în ce mai prezentă la români, care atacă şi vârste mai tinere. Apoi hepatitele B şi C, afecţiuni  frecvente la noi, care, însă, în lumina noilor terapii curative se detaşează prin interesul crescut al celor suferinzi şi familiilor lor, care caută soluţii eficiente de tratament şi testare eficientă.

Suntem inundaţi de informaţii şi sfaturi privind viaţa sănătoasă, dar, paradoxal, numărul cazurilor de boli de nutriţie continuă să fie mare. De ce crezi?

Este o luptă permanentă cu tentaţiile de tot felul. Oamenii găsesc multă plăcere în a mânca, iar o masă gustoasă, copioasă, dar nesănătoasă pare un rău mic pe moment. Efectele se instalează în timp printr-o alimentaţie greşită şi, din păcate, pot afecta sistemic organsimul. Partea bună este că tot dieta ajută ulterior la regăsirea stării de sănătate, dacă măsurile sunt luate la timp şi dacă în stilul de viaţă cotidian se regăsesc mişcarea şi alte preocupări sănătoase, aducătoare de satisfacţie.

image

Ce înseamnă, de fapt, un stil de viaţă sănătos?

Nu este o mare filozofie; o dietă echilibrată, lipsită de abuzuri, somn şi odihnă, preocupări intelectuale, contactul cu natura, timp petrecut în aer liber, mişcare, sport, o atitudine pozitivă şi generoasă faţă de sine şi cei din jur.

Bănuiesc că e destul de greu să convingi un copil că chipsurile şi dulciurile, în cantităţi mari, nu sunt sănătoase. Tu cum procedezi cu fetiţa ta şi ce sfaturi le-ai da părinţilor?

Nu este greu deloc, dar aici propriul exemplu joacă un rol important. Discuţiile explicative şi o atitudine susţinută, împreună cu propunerea de alternative sănătoase, reuşesc să prevină sau, după caz, să remedieze problema

Ai vreun moment în care îţi doreşti să retuşezi ceva la fizicul tău?

Nu, sunt adepta firescului în viaţa de zi cu zi. „Fizicul meu“ este rezultatul unei diete echilibrate şi constante, fără abuzuri ori invers, înfometare sau alte extreme. De aceea am şi aproximativ aceeaşi greutate din adolescenţă, cu mici fluctuaţii neglijabile. Pe lângă o dietă echilibrată, cu multe elemente proaspete şi proteine de calitate, apelez şi la suplimente eficiente, bazate pe acizii graşi omega 3,6,7 şi 9, superoxid dismutaza, vitamine din complexul B, zinc şi cupru, suplimente necesare oricărei femei în ziua de azi, într-o viaţă atât de poluată şi plină de noxe. În rest, somn suficient şi practicarea de sport, mai precis pilates, de trei ori pe săptămână. Întotdeauna am avut aşteptări realiste de la fizicul meu, ştiu că frumuseţea vine doar din interior, cu o stare bună de sănătate şi pace interioară şi nu mi-am dorit decât ceea ce pot obţine susţinut şi natural, prin aceste mijloace.  

Mai practici medicina?

Da, sunt medic primar geriatru, am doctoratul în medicină şi practic medicina neîntrerupt încă de când am terminat facultatea. În prezent, într-un centru clinic, într-o specialitate care mi-a plăcut dintotdeauna şi la care visam încă din facultate: domeniul antiaging şi healthy aging, găsind soluţii la problematica îmbătrânirii sănătoase şi corectării eficiente, prin diverse mijloace moderne. Iar acestea există din plin. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite