De ce nuditatea Rihannei ar putea fi cea mai puternică „declaraţie“ feministă din lumea pop
0Numele Rihannei se află, de trei zile, pe paginile tuturor publicaţiilor, blamată sau apreciată, înţeleasă sau contestată, ultima apariţie extravagantă a cântăreţei a împărţit mass-media în două tabere. Şi dacă „The Intependent“ a realizat o analiză care arată că apariţia aproape goală a artistei ar putea fi „una dintre cele mai puternice «declaraţii» feministe“, alte ziare au descris-o ca fiind „vulgară“.
„Cum îndrăzneşte o femeie să-şi facă apariţia la o ceremonie de premiere într-o ţinută atât de intimidantă şi cu o atitudine atât de cinică?“, „Cum a putut să arunce la gunoi normele societăţii cu privire la modul în care o femeie ar trebui să se îmbrace la un asemenea eveniment şi să fie sfidător de sexi?“, „De ce nu poartă sutien?“, a vuit presa.
„Ţinuta obraznică nu a lăsat imaginaţia la voia întâmplării“, a punctat o publicaţie. „Obraznica fată Rihanna stabileşte tendinţele în materie de modă, dar hai să nu copiem această ţinută“, a scris o alta.
Dar câteva publicaţii britanice (atât print, cât şi online - n.r.) au mers atât de departe încât nu au publicat imaginile. Chiar dacă sunt de acord sau nu cu apariţia cântăreţei, Rihanna a reuşit să şocheze – ceea ce probabil că şi-a dorit de la bun început.
Ceea ce nu şi-a dorit, însă, a fost exact ce lumea modei aştepta – să adopte o ţinută inofensivă. În schimb, cântăreaţa a participat la premiile CFDA, unde a fost recompensată cu premiul Style Icon, purtând o ţinută care aminteşte de celebra Josephine Baker. O rochie din plasă argintie, fără sutien şi doar o pereche de slipi tanga de culoarea pielii, accesorizate cu o blană albă, mănuşi strălucitoare şi un turban care face referire la stilul anilor '20.
Mişcarea curajoasă este una dintr-un lung şir de gesturi îndrăzneţe, căci artista este conştientă de faptul că sexul şi controversele sunt două excelente „motoare“ de promovare. Fumează canabis în public, dansează lasciv, nu obişnuieşte să poarte foarte multe haine, şi, spre deosebire de multe dintre colegele de breaslă, pare că îndr-adevăr nu-i pasă de ce cred ceilalţi.
Chiar şi Patti Smith, un poet rock'n'roll care a pavat drumul multor femei în industria muzicii, este un fan al cântăreţei din Barbados, descriindu-i piesa „Stay“ ca fiind „melodia anului 2013“.
„Îmi place foarte mult acest cântec“, a declarat pentru „The Independent“. „Nu ştiam foarte multe despre această piesă, dar mi s-a părut incredibil de sensibilă, atât de frumoasă şi nu m-a deranjat că în videoclip ea cântă dezbrăcată. Mi s-a părut de-a dreptul frumos“, a explicat Smith.
Chiar şi aşa, se pare că societatea nu este destul de pregătită pentru a accepta sexualitatea unei femei. Dovezile sunt clare: pe lângă reacţiile negative stârnite de apariţia de la gala new-yorkeză, reclama la parfumul Rogue, a cărui imagine este, a fost considerată „nepotrivită pentru copii“, după ce Asociaţia pentru Standarde în Publicitate a descris-o ca fiind „sugestivă din punct de vedere sexual“.
Imaginea dezvăluie o Rihanna topless (deşi sâni îi sunt acoperiţi de mâini), care stă pe podea cu picioarele sprijinite de o sticla de parfum. Asociaţia pentru Standarde în Publicitate a recunoscut că expresia facială exprimă „mai degrabă sfidare şi nu vulnerabilitate“, dar au dat totuşi o restricţie pe motiv că este mult prea „provocatoare“.
Problema cenzurării imaginilor cu femei nud a fost una destul de mare în ultima săptămână. Recent, artista şi-a şters contul de Instagram, după ce reţeaua socială a cenzurat o poză topless, ce făcea parte dintr-un pictorial realizat de revista „Lui“, considerată „Playboy-ul“ francez.
Grace Coddington, fost model şi director de creaţie al revistei „Vogue“, a fost nevoită să suporte la rândul ei restricţiile conservatoarei reţele sociale. În vârstă de 73 de ani, Coddington a avut contul suspendat temporal, după ce a postat un desen cu ea topless.
„Eu încerc să lupt pentru dreptul fiecărei femei de a alege modul în care îşi prezintă corpul şi pentru a putea lua această decizie pe baza dorinţei personale şi nu din teama cu privire la cum vor reacţiona oamenii sau cum o va judeca societatea. Nicio femeie nu ar trebui să se simtă ruşinată de corpul ei“, a explicat Scout Willies.
Se pare că, în ochii mass-mediei, o femeie poate fi mult prea încrezătoare în corpul ei. Exprimarea sexualităţii într-un mod îndrăzneţ nu este încă un fenoment plăcut. Aparent, îi face pe mulţi să se simtă inconfortabil şi intimidaţi.
Şi este mult prea uşor ca femeilor să le fie pusă eticheta „dornice să le facă pe plac bărbaţilor“ - o abordare condescentă şi simplistă a femeilor care vor să arate „sexi“ pentru că este unul dintre multele lucruri care le pot face să se simtă puternice.
Aşadar, trebuie să o apreciem pe Rihanna pentru apariţia îndrăzneaţă, care nu a fost altceva decât o „declaraţie“ feministă neînfricată, puternică şi fantastică de care lumea pop ar trebui să fie mândră şi nu speriată, a concluzionat Ella Alexander, de la „The Independent“.