Dan Chişu : „Este vina televizorului!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel care a adus Festivalul DaKINO la aproape 20 de ediţii este nemulţumit că e perceput exclusiv ca realizator de emisiuni culinare. Pentru Festivalul DaKINO, Dan Chişu a pregătit o ediţie de criză: trei zile, 40 de ore de proiecţie, teme ecologice. În acest an, evenimentul se desfăşoară între 27 şi 29 noiembrie.

„Adevărul": Ce vă preocupă în acest moment?

Dan Chişu: Vreau să încep un proiect nou la Cafe Deko: să facem periodic proiecţii de filme de cinematecă. Încep cu filmele lui Iosif Demian (fost operator, a filmat „Nunta de piatră"), acum profesor în Australia, la Sydney. Mai vreau să facem un experiment, tot la Cafe Deko: un spectacol pe care îl va regiza Dorina Chiriac, o actriţă care îmi place foarte mult. Are o viziune specială pe un text de Lia Bugnar.

Partea cea mai interesantă este că jumătate din spectacol se întâmplă pe un ecran. Dar apare o chestie nouă: pe scenă se joacă împreună cu omul de pe ecran. Vrem să luăm filme cu drept de difuzare, unele care au trecut prin DaKINO, altele pentru care vom cumpăra drepturile. Se face stand up comedy la multe cafenele din Bucureşti, dar noi suntem, de un an de zile, singurii care avem bilete...

Faceţi festivaluri de film, constant, dar sunteţi perceput ca autor de cărţi „pe muchie de tigaie" şi realizator de emisiuni de gătit...

Este vina televizorului! Am simţit pe pielea mea care este impactul televiziunii asupra omului. În momentul în care apari săptămânal, în momentul în care faci o chestie programată, ea devine atât e puternică încât anulează orice altceva.

Fiind „vina ei", înseamnă că televiziunea v-a făcut mai mult rău decât bine?

Mie nu mi-a făcut rău. Eu sunt foarte mândru, pentru că am făcut emisiunile cu gătitul cu mare pasiune. Dacă n-aş fi făcut altceva, probabil aş fi fost bucătar sau grădinar. La început, când găteam la Esperanto (restaurantul care-i aparţine, n.r.), intram în bucătărie la ora 12.00 şi până seara nu mai ieşeam, uitam să răspund la telefon.

Nu aş vrea să amintesc asta, dar, din nefericire, aşa a fost: când am început, tocmai se prăpădise Radu Anton Roman şi singura emisiune de genul acesta era a lui. Uitaţi-vă câte sunt acum... Dar când am văzut că percepţia asupra mea era orientată asupra cooking-ului - eram invitat să vorbesc numai despre gătit, numai despre masa de Crăciun, despre Sărbători, la evenimente mondene - mi-am dat seama că este cazul să mă retrag.

După alegeri, în duminica din 13 decembrie, la Realitatea TV, voi intra cu o formă nouă de emisiune, „Călătoresc, deci exist". Şi am o groază de materiale care sunt virgine, nedifuzate. Insist asupra unor teme precum „Cel mai curat oraş din lume" sau „Cel mai ecologic loc de pe Terra".

Dakino împlineşte 19 ani. Este deja un festival „major"!

Anul acesta este o ediţie scurtă, de criză, durează doar trei zile (27-29 noiembrie, n.r.), cu temă ecologistă, cu 40 de ore de proiecţie. Nu am avut parteneri foarte puternici în finanţare şi îl facem la cinema Scala. Dar mie îmi convine pentru că înainte de o ediţie importantă cum este cea cu numărul 20 de anul viitor, este bine să faci ceva mai restrâns, pentru a da amploare celei aniversare...

Şi „Noaptea Devoratorilor de Publicitate" îmbătrâneşte... Am ajuns la a şaisprezecea ediţie! Anul acesta, am organizat Noaptea Devoratorilor în octombrie. Vara, la Sala Palatului, din cauza căldurii, atmosfera devenea noaptea de nesuportat, după două-trei ore de proiecţie. Acum a fost perfect.

Aţi obţinut finanţare de la CNC pentru filmul „Ursul", a cărei regie o semnaţi. În ce stadiu este?

Am terminat astă-vară de filmat „Ursul", în nişte condiţii extraordinare. Nu am avut nicio zi pierdută! Aveam probleme cu aparatura, care trebuia curăţată de praf tot timpul. Dacă dădea doar o ploaie acolo unde filmam, într-o comună lângă Buzău, s-ar fi creat un noroi îngrozitor. „Ursul" este în post procesare sunet, premiera va fi anul viitor. Am terminat filmările şi la „Pac! Eşti mort!", al doilea film de scurtmetraj.

"În momentul în care faci ceva  programat, devine atât de puternic încât anulează orice.''
Dan Chişu
realizator TV

Bregovici, „fratele" lui Dan Chişu

Întrebat ce îl animă în căutările lui, în varii domenii - de la călătorii în colţuri uitate de lume, la gastronomie şi regie de film - Dan Chişu a răspuns: „Superficialitatea - am făcut multe lucruri, dar niciunul nu îl duc la perfecţiune -  şi orgoliul. Nu poţi face şi emisiuni TV, şi ocolul Pământului, de două ori, şi două festivaluri de film, să scrii şi cărţi, fără a avea orgoliul de a duce acel lucru la bun sfârşit". Pe Goran Bregovici l-a adus în România „de cel puţin 25 de ori".
 
Au o relaţie specială, plecată de la un incident major petecut acum zece ani, la Timişoara. „Nu voia să mai vină în Bucureşti pentru că după spectacolul de acolo nu fusese plătit. Eu i-am plătit şi banii pentru Timişoara şi pentru Bucureşti. De atunci, între noi s-a creat o relaţie specială. Şi TVR, când l-au adus pentru Eurovision, au zis că nu au nevoie de Dan Chişu. Apoi, au venit la mine uşor jenaţi... România este al doilea pământ al lui Goran Bregovici. El cântă la Paris, dar face concerte pentru o mie de persoane. În România, la un concert al lui, vin 4000 de persoane. Noi am făcut două turnee în şase oraşe, care înseamnă aproape 60.000 de spectatori!".

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite