Cum „ucide“ covorul roşu starurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actriá Cate Blanchett, premiată cu Oscar în 2014 FOTO Reuters
Actriá Cate Blanchett, premiată cu Oscar în 2014 FOTO Reuters

Odinioară un ritual strălucitor, defilarea pe covorul roşu punea în valoare celebrităţile. Astăzi este „promenada“ perfectă pentru o defilare a brandurilor, a rochiilor de firmă şi a bijuteriilor de milioane de dolari, în timp ce starurile par a fi doar nişte biete „suporturi“.

Dacă atunci când covorul roşu a intrat în viaţa celebrităţilor de la Hollywood erau doar câteva evenimente importante, în zilele noastre showbizul e practic „devorat“ de gale şi festivităţi de premiere.

E timpul să facem sul covorul roşu, să-l trimitem în magaziile unde se depozitează recuzita şi să lăsăm vedetele să umble printre noi ca nişte oameni ce sunt, nu ca reclame ambulante, notează „Vanity Fair“ într-o analiză.

Să păşeşti pe covorul roşu era un ritual impunător odată, dar totul s-a transformat într-o paradă a modei de lux şi a bijuteriilor scumpe purtate de staruri care ştiu exact unde, când şi cum să se oprească pentru un zâmbet perfect, dar fals, şi pentru o poză. Sau sute de poze, căci de partea cealaltă a covorului roşu stau sutele de fotografi.

image

Jennifer Lawrence, la Oscar FOTO Reuters

Cele mai importante premii din lumea filmului, Oscarurile, au avut pentru prima oară un covor roşu în 1961, dar abia în 1966, când gala a fost transmisă color, această noapte a devenit cu-adevărat strălucitoare. Covorul roşu se aşternea la picioarele celebrităţilor la festivalul de la Cannes sau când regina Elisabeta a Marii Britanii primea oaspeţi de vază.

În ultimele două decenii, însă, a apărut un adevărat maraton de gale ce premiază performanţe din televiziune, film şi muzică: Emmy, BAFTA, Grammy, Globurile de Aur, MTV Music Awards, MTV Movie Awards, Premiile Sindicatului Actorilor Americani, dar şi cele ale Sindicatului Scenariştilor, ale Producătorilor sau ale Criticilor (fie ei din New York sau din Los Angeles). Chiar si copiii au gala lor, Kids’ Choice Awards. Şi, evident, un covor roşu. Iar acestea nu reprezintă nici măcar un sfert din totalul galelor considerate importante la nivel mondial.

image

Madonna, la premiile Grammy FOTO Reuters

Pentru o celebritate nu mai e de-ajuns să dea tot ce are mai bun într-un film sau într-un concert. Publicul vrea mai mult. Trebuie să apară îmbrăcată şi coafată impecabil, într-o formă fizică de invidiat, accesorizată, zâmbind, făcând cu mâna.

Evident, mai sunt şi excepţii care confirmă regula – de multe ori interpretate ca derapaje sau strigăte de ajutor – aşa cum s-a întâmplat la Festivalul de la Berlin în acest an, când actorul american Shia LaBeouf a venit pe covorul roşu cu o pungă de hârtie pe cap (pe pungă scria „Nu mai sunt celebru“).

image

Meryl Streep, una dintre puţinele actriţe care nu au o apariţie ostentativă FOTO Reuters

Până şi temuta Anna Wintour, redactor şef al publicaţiei „Vogue“, crede că celebrul covor roşu este „ca un şarpe care îşi mănâncă coada“.

„În SUA, covorul roşu a devenit o afacere. Celebrităţile sunt plătite să poarte orice. Până la urmă, câte rochii tip sirenă poţi să mai vezi la aceste evenimente?“, a declarat Wintour. „Katharine Hepburne şi alte staruri de la Hollywood au purtat şi ele rochii strălucitoare de seară, dar nu aveau atârnat de trenă un lanţ de lux, dar totuşi un lanţ“, conchide aceasta.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite