Actriţa Emilia Popescu a dezvăluit cât câştigă la teatru: „Sunt invidiată că am salariul atât de «mare»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emilia Popescu este actriţă la Teatrul de Comedie şi a făcut parte din juriul „Dansez pentru tine“ FOTO Marian Iliescu
Emilia Popescu este actriţă la Teatrul de Comedie şi a făcut parte din juriul „Dansez pentru tine“ FOTO Marian Iliescu

Fostă membră a juriului „Dansez pentru tine“ şi în prezent actriţă la Teatrul de Comedie, Emilia Popescu vorbeşte despre cât de greu este să supravieţuieşti în lumea artistică, atunci când salariul este sub nivelul decenţei.

Actriţa, în vârstă de 50 de ani, făcea senzaţie în anii ‘90 pe scenă şi pe micul ecran alături de Ştefan Banica Jr., consideraţi un fel de parteneri „tradiţionali“. Mai târziu a devenit cunoscută ca membră a juriului în cadrul emisiunii „Dansez pentru tine“, difuzată de Pro TV, însă la sfârşitul celor 14 sezoane ale show-ului a ales să se întoarcă în teatru, refuzând câteva propuneri de a juca în telenovele. 

Emilia Popescu a vorbit într-un interviu pentru ziarul Metropolis despre situaţia financiară a actorilor de teatru, în România, spunând că, pentru bani, „mari actori s-au dus să apară alături de manelişti“. Întrebată dacă banii sunt importanţi, actriţa a răspuns: 

„Sistemul te face să ajungi sa spui «da» cu toată gura. Dacă e atât de greu să supravieţuieşti de la o lună la alta, da, banii sunt importanţi. În condiţiile în care un salariu la o Trattoria e de 20 de milioane şi eu am tot atât la teatru, da, sunt importanţi. Şi sunt invidiată că am salariul atât de «mare», alţii îl au mult mai mic. Nu e normal. Trebuie să ai un salariu civilizat. Noi nu jucăm de câţi bani avem pe statul de plată pentru că atunci s-ar închide teatrele. Pe de altă parte, există şi mulţi actori slabi şi lipsiţi de bun-simţ şi care ar juca la fel de prost oricâţi bani le-ai da. Şi întrebarea e de ce sunt angajaţi în teatru?“, a declarat Emilia Popescu.

„Probabil că numele meu este asociat cu apariţiile la televiziune. Publicul de teatru este mai puţin numeros decât cel de televiziune, de aceea sunt considerată a fi mai degrabă o actriţă de comedie. Exista prejudecata, atunci când am debutat eu cu Ştefan la televiziune, că ce facem noi este doar un număr de varietăţi. Munca noastră era dusă în derizoriu. Ni se dădea senzaţia că ar fi o ruşine că ştim să cântăm şi să dansăm. Făceam de râs oamenii serioşi. Cu timpul, am văzut că cei serioşi s-au apucat să cânte muzică lăutărească şi au fost foarte iubiţi pentru asta. Apoi cu toţii au vrut să facă music-hall. Întotdeauna mi-am spus că timpul decide. Mă felicit că am răbdare şi sunt foarte conştientă de calităţile mele de actriţă. Cine vrea să le vadă şi să mă descopere poate să o facă. Eu îmi dau silinţa să fiu cât mai bună în ceea ce ştiu să fac cel mai bine“, spunea Emilia Popescu într-un interviu pentru Adevărul.ro.

Emilia Popescu a urmat Liceul „Ion Creangă“ din Bucureşti şi Şcoala de muzică (pian), continuând tradiţia artistică a familiei: tatăl - actor la Operetă (Emil Popescu), mama - balerină şi coregrafă (Malu Iosif - coregraf-colaborator permanent al trupei lui Dan Puric).

A debutat în 1985 în filmul Moromeţii, în rolul Ilincăi şi a absolvit, în 1988, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti, clasa profesorilor Olga Zamfirescu şi Florin Zamfirescu.

După absolvire, a intrat în trupa Teatrului  Bulandra din Capitală, unde a debutat cu piesa „Câinele grădinarului'“ de Lope de Vega, regia Florian Pittiş. Au urmat numeroase piese printre care: „Meditaţiile Ritei“ de Willy Russel, „Visul unei nopţi de vară“, „Julius Caesar'“ şi „Poveste de iarnă“ de William Shakespeare, „Suită de crime şi blesteme“ de Euripide, „Trei surori'“ de A.P. Cehov şi „Tango“ de Slawomir Mrozek.

Începând cu stagiunea 2002-2003 a devenit actriţă a Teatrului de Comedie unde a jucat în spectacole precum „A douăsprezecea noapte“ de William Shakespeare, „Marlene“ de Pam Gems, „Chiriţa of  Bârzoieni“ după Vasile Alecsandri, „Casa Zoikăi“ de Mihail Bulgakov, „Cui i-e frică de Virginia Woolf“ de Edward Albee şi „Pescăruşul“ de A.P. Cehov.

image

Emilia Popescu, în spectacolul „Pescăruşul“, alături de Ştefan Bănică Jr., la Teatrul de Comedie

A jucat şi pe scena Teatrului Naţional în „Jocul ielelor“ (2007), dar şi pe scena Teatrului Metropolis, în „Sex de Rob'“ de Graaf (2013). A avut un rol memorabil, alături de Florin Piersic, în piesa „Străini în noapte“, în regia lui Radu Beligan, fiind înlocuită ulterior de Medeea Marinescu, dar şi în piesa „Un bărbat pentru Sara“ de Sam Bobrick, regia Claudiu Goga (2014).

Emilia Popescu a fost nominalizată la categoria „Cea mai bună actriţă în rol secundar“ pentru rolul Alla Vadimovna din „Casa Zoikăi“, la ediţia 2010 a Galei Premiilor UNITER.

Din filmografia ei amintim: „Moromeţii'“ (1985), „În fiecare zi mi-e dor de tine“ (1988), „Liliacul înfloreşte a doua oară“ (1989), „Divorţ din dragoste“ (1992). În 2005 a făcut parte din distribuţia serialului de televiziune '„Agenţia matrimonială“ în regia lui Gelu Colceag. A făcut parte din juriul emisiunii de divertisment „Dansez pentru tine“, începând cu cel de-al doilea sezon, până la cel din urmă (2007-2013).

Actriţa Emilia Popescu a fost decorată la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Pentru Merit în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului romanesc“, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite