A murit Maureen O'Hara, supranumită „regina Tehnicolorului“: actriţa avea 95 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maureen O'Hara a fost recompensată, în 2014, cu un Oscar onorific FOTO Getty Images
Maureen O'Hara a fost recompensată, în 2014, cu un Oscar onorific FOTO Getty Images

Legendara actriţă Maureen O'Hara, cunoscută mai ales pentru rolul din „Miracle on 34th Street/ Miracolul de pe strada 34“, dar şi pentru filmele regizate de John Ford, a murit la vârsta de 95 de ani, potrivit CNN.

Actriţa americană Maureen O'Hara a murit din cauze naturale, sâmbătă, 24 octombrie, în locuinţa sa din Boise, Idaho. „Maureen a fost o mamă, o bunică, o străbunică şi o prietenă iubitoare. A murit în pace, înconjurată de familia ei, iar viaţa i-a fost celebrată ascultând muzică din filmul ei preferat, «The Quiet Man/ Omul liniştit»“, se arată într-o declaraţie de presă a familiei. 

O'Hara, pe numele real Maureen Fitzsimons, s-a născut în Ranelagh, Irlanda, o suburbie din Dublin, fiind fiica unei cântăreţe şi a unui om de afaceri şi având încă cinci fraţi. Supranumită „regina Technicolorului“ datorită părului său roşcat aprins şi ochilor verzi, Maureen O'Hara a fost considerată una dintre cele mai frumoase actriţe de la Hollywood. A traversat Atlanticul pentru a ajunge în Cetatea Filmului în 1939, an în care a interpretat-o pe Esmeralda în „Cocoşatul de la Notre Dame/ The Hunchback of Notre Dame“. În 1947, O'Hara a apărut în „Miracle on 34th Street/ Miracolul de pe strada 34“, acesta fiind rolul care i-a marcat cariera.

Maureen O'Hara a jucat în peste 60 de filme, printre care „The Black Swan/ Lebăda neagră“ (1942), „Simbad the Sailor/ Simbad marinarul“ (1947), „Our Man In Havana/ Omul nostru din Havana“ (1960), având drept parteneri pe marile ecrane nume sonore precum Tyrone Power, Douglas Fairbanks, Sir Alec Guinness, John Payne, Rex Harrison, James Stewart, Henry Fonda, Brian Keith şi John Wayne.

Maureen O'Hara a fost una dintre actriţele favorite ale cineastului John Ford, interpretând rolul principal în cinci dintre filmele sale, inclusiv în „How Green Was My Valley/ Ce verde era valea mea“, câştigător a cinci premii Oscar. Totodată, O'Hara şi John Wayne au avut o chimie incredibilă pe marele ecran, Ford distribuindu-i în lungmetrajele „Rio Grande“ (1950), „The Quiet Man/ Omul liniştit“ (1952) şi „The Wings of Eagles/ Aripile vulturilor“ (1957).

   

Maureen O'Hara s-a retras din lumina reflectoarelor în anii '70 pentru a conduce o companie aeriană alături de soţul său. După moartea acestuia, ea a devenit prima femeie din istoria Statelor Unite ale Americii din fruntea unei companii aeriene regulate.

În autobiografia sa, O'Hara mărturisea că nu s-a considerat niciodată frumoasă, dezvăluind că a ştiut cum să-şi folosească privirea pentru a atrage atenţia asupra personajelor pe care le-a jucat: „Când eram tânără, nu credeam că sunt frumoasă. Mi se spunea că am un chip ursuz, dar după ce am ajuns la Hollywood, am regretat că nu am jucat mai multe roluri dramatice din cauza faptului că eram atât de frumoasă. Mai mult decât orice, însă, a contat modul în care mi-am folosit privirea pentru a atrage atenţia publicului asupra personajelor mele.“

   

În luna noiembrie a anului trecut, O'Hara a fost recompensată cu o statuetă Oscar pentru întreaga carieră. „Personajele ei au fost neînfricate, exact aşa cum era ea în realitate. De asemenea, ea a fost mândră de originile irlandeze şi şi-a trăit viaţa promovând cultura din Insulele de Smarald. Pentru cei care se întreabă cum ar putea să o omagieze, avem o cerere simplă: vizitaţi Irlanda şi gândiţi-vă la Maureen O'Hara“, se mai precizează în declaraţia familiei. 

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite