Tichia de mărgăritar a Educaţiei: Senatul a avizat înfiinţarea unui Institut pentru cercetarea culturilor din Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultură şi Civilizaţia Levantului, proiect iniţiat de către Călin Popescu Tăriceanu, la propunerea fostului preşedinte Emil Constantinescu, a fost avizat pozitiv, marţi, de către Comisia de învăţământ a Senatului. Asta după ce în noiembrie preşedintele Iohannis le-a cerut parlamentarilor să clarifice statutul juridic al Institutului.

Proiectul care prevede înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului (ISACCL) a fost aprobat marţi de către Comisia de Învăţământ, urmând să intre în dezbatere în plenul Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Potrivit proiectului, obiectul de activitate al Institutului ar fi, "extinderea cercetărilor ştiinţifice asupra culturilor şi civilizaţiilor din spaţiul istoric al Levantului (Orientul Mijlociu, nordul Africii, Balcani, Caucaz) (...); promovarea dialogului între popoarele din spaţiul istoric al Levantului în vederea creării unei culturi a păcii prin dialog între mediul academic, liderii religioşi şi tânăra generaţie", arată PressOne.

Aviz favorabil în pofida nemulţumirilor

Chiar dacă înfiinţarea a fost acceptată de către Comisia de Învăţământ, acest lucru nu s-a întâmplat fără dezbateri şi nemulţumiri când senatorul USR Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, a atras atenţia că nu există specialişti în domeniu şi a spus că posturile ar putea deveni „sinecuri” dacă nu este definit precis scopul acestui institut.

"Ce calificări au rectorii să aprobe un Institut de Studii Orientale? Mă aşteptam să găsesc orientalişti, istorici, lingvişti. Nu vă supăraţi că am folosit cuvântul «sinecură», dar eu nu văd caracterul ştiinţific al acestui proiect. Sunt profesor universitar, conducător de doctorat şi vă spun că nu în acest fel se creează un institut de cercetare. Acum mi-a scris cineva să mă întrebe cine conduce doctorate în civilizaţia şi cultura arabă în România. Răspunsul este: nimeni. Nu există! Cine sunt specialiştii pe care contaţi dumneavoastră? (...) Nu văd pe cine contaţi ca director al viitorului institut. Pe cine contaţi? Dumneavoastră sunteţi geolog!”, a spus Vlad Alexandrescu, citat de către PressOne.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut în noiembrie reexaminarea legii prin care se înfiinţează Institutul de Studii Avansate pentru Cultură şi Civilizaţia Levantului, că Institutul ar urma să fie finanţat atât din venituri proprii cât şi de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului.

„Având în vedere modul de finanţare a cheltuielilor curente şi de capital ale Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, parţial asigurat prin bugetul Senatului României, considerăm că trebuie clarificată natura juridică a Institutului, precum şi raporturile funcţionale dintre acesta şi Senatul României", arăta în cererea de reexaminare a lui Iohannis.

Cu toate acestea, textul ar fi rămas la fel.

Schimbare de viziune la Academie

Şi Academia Română a criticat aspru acest proiect, prin vocea vicepreşedintelui Victor Spinei, anul trecut, „căci o unitate de cercetare fără specialişti şi fără dotări complementare şi totodată, lipsită de o îndrumare competentă nu poate fi productivă”.

Acum, preşedintele Academiei, Ionel-Valentin Vlad, şi-a schimbat poziţia. 

„În primul rând, vicepreşedintele Victor Spinei nu a avut un vot al prezidiului. Eu, când vin aici, mă prezint în numele Academiei Române. Deci, am un vot al forului care decide. Eu sunt obligat să fac ceea ce spune prezidiul Academiei Române. Nu a avut acest gir. E un punct de vedere personal, noi respectăm aceste lucruri. Aşa trebuie luată chestiunea. Dacă se discută şi se adoptă un punct de vedere oficial al prezidiului, atunci devine poziţia Academiei. Nici eu nu am dreptul să fac mai mult. Dacă vreau să vin aici şi să vă spun, nu vorbesc în nume propriu”, a declarat preşedintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, pentru PressOne.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite