Tehnici studenţeşti de supravieţuire în Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa nu este ieftină nici peste hotare, aşa că tinerii plecaţi la studii trebuie să găsească diverse metode prin care să se poată întreţine financiar. Bursa și joburile part-time le asigură un trai decent. Nici în ţările care oferă studii gratuite traiul nu este prea uşor. „Visul occidental“ îi costă pe studenţi în medie 500-700 de euro pe lună.

Bursa este principala sursă de venit a studenţilor care studiază în alte ţări. De merit, socială, integrală sau parţială, bursa îi salvează pe tineri de la majoritatea cheltuielilor. Însă un job, în cadrul Universităţii, vine ca o binecuvântare pentru studenţii români: pot munci aproape de campus pe bani satisfăcători.

Andrei Anghel are 22 de ani, studiază la Universitatea Harvard din SUA, specializarea biologie celulară şi moleculară şi poate fi încadrat la capitolul „studenţi norocoşi". Universitatea îi asigură cazarea la cămin, mâncarea la cantină şi taxa şcolară, ceea ce înseamnă 50.000 de dolari pe an. Astfel, lui Andrei îi mai rămâne să acopere doar banii de buzunar, în jur de 100-200 de dolari pe lună.

Muncă 20 de ore pe săptămână

„Pentru restul de bani am o slujbă într-un laborator de cercetare, unde lucrez între 15 şi 20 de ore pe săptămână. Câştig 9,5 dolari pe oră, ceea ce-mi permite să obţin cel puţin 1.000 de dolari pe semestru. Din cauza veniturilor mici din România, în comparaţie cu cele din SUA, majoritatea studenţilor români care sunt acceptaţi la şcoli bune primesc o bursă care acoperă cea mai mare parte a cheltuielilor. De asemenea, cei mai mulţi au un job în campus", povesteşte tânărul.

Astfel, Andrei împuşcă doi iepuri de o dată: face cercetare şi este plătit pe măsură. „Pot face cercetare academică şi să fiu plătit pentru asta ca student, ceea ce în România ar fi de neconceput. În ţară foarte puţini studenţi au acces la laboratoarele de cercetare, şi aceia care au, fac muncă voluntară. Aşadar, dacă aş fi în România, ar trebui să îmi caut o altă slujbă pentru a mă întreţine singur. Probabil că jobul ar fi într-un alt domeniu şi nu m-ar ajuta deloc în cariera", explică studentul.

Independenţă financiară

Mesele în oraș au fost înlocuite cu mâncarea gătită în campus



Ana Neferu (22 de ani) se specializează în chimie şi studii de mediu la Universitatea Richmond din America. Bursa de merit este cea care o salvează şi pe ea de cheltuielile cu taxa de facultate, cazare şi mâncare. Pentru banii de buzunar, Ana a încercat mai multe joburi în cadrul facultăţii: este asistent la un laborator de chimie organică, dă meditaţii la chimie, matematică şi economie altor studenţi, scrie pentru blogul Biroului de Admiteri al universităţii şi traduce texte.

„Cea mai bănoasă slujbă a fost totuşi bursa de cercetare ştiinţifică pe care am primit-o în timpul verii. Am lucrat 40 de ore pe săptămână într-un laborator de cercetare din universitate timp de 10 săptămâni şi am câştigat 4.500 de dolari", spune tânăra.

Ana susţine că îmbină joburile cu studiul mai bine în America, decât în România şi este mulţumită că activităţile care îi aduc venituri contează şi pentru cariera ei din domeniul cercetării.

„În SUA, joburile nu se suprapun cu şcoala. În plus, oferta de lucru e destul de diversificată, încât e aproape imposibil să nu găseşti un job pe placul tău. În afară de asistent de cercetare la ştiinţe politice, unde plata m-a atras cel mai mult, am ales celelalte joburi pentru că-mi aduc şi alte avantaje. Nu câştig foarte mult, dar totuşi nivelul meu de trai e mai ridicat decât în anul în care am fost studentă în ţară", spune Ana. Tânăra este mândră că a ajuns să fie independentă financiar. „După primul an de universitate, nu le-am mai cerut bani părinţilor nici măcar pentru drumurile spre România, când vin să-i vizitez", susţine studenta.

Lucrează şi învaţă la facultate

image

Andrei Anghel cheltuiește 200 de dolari pe lună la cumpărături



Diana Paroiu studiază Relaţii Publice la Universitatea Westminster din Londra, o altă destinaţie foarte scumpă. Pentru a supravieţui, tânăra are nevoie de aproximativ 1.000 de lire pe lună. Din bursa de merit de 4.000 de lire, Diana plăteşte taxa pentru facultate. Restul banilor se duc pe transport, cazare, mâncare şi ieşirile în oraş. Pentru a-şi întregi veniturile, Diana lucrează la biblioteca universităţii, un job foarte vânat printre tinerii din campus, post pentru care s-a luptat în primii doi ani de studenţie. „Lucrez 12 ore pe săptămână la biblioteca facultăţii şi sunt plătită cu nouă lire pe oră", povesteşte Diana.

În plus, tinerii care aleg că studieze în Anglia pot apela la un împrumut de la guvern. „Guvernul le plăteşte anual taxele de şcolarizare, urmând ca studenţii să ramburseze împrumutul după terminarea studiilor, numai atunci când veniturile lunare le vor permite achitarea ratelor", explică Diana.

Joburile din cadrul facultăţii sunt variate, însă se dau „ca pâinea caldă". „La Westminster există multe joburi pentru studenţii din campus: recepţioner, barman, la bibliotecă, vânzător la magazinul studenţesc, casier la cantină. Pe lângă toate aceste joburi, Universitatea Westminster oferă şi un program care se numeşte «Student Ambassador»", povesteşte Diana, despre al doilea job pentru care este plătită cu şapte lire pe oră.

 Astfel, ca „student ambasador", tinerii pot ajuta la evenimentele organizate de facultate cu ocazia zilelor „Porţilor deschise". Tot ca „student ambassador" eşti rugat să vizitezi licee şi să le vorbeşti elevilor despre facultate, dar şi despre viaţa de student.

Job part-time cu salariu întreg

Cristina Gavrilă (20 de ani) studiază Marketing and Management Communication în Danemarca, la Universitatea Aarhus şi este voluntar pentru Liga Studenţilor Români din Străinătate.

Studiile în Danemarca sunt gratuite pentru studenţii din Uniunea Europeană, aşadar trebuie să plătească doar cărţile de la începutul fiecărui semestru, aproximativ 300 de euro şi încă 500 de euro pentru cazare, transport, mâncare şi ieşiri în oraş.

„Am lucrat pentru şase luni la garderoba unui club unde stăteam 30 de ore pe lună. Momentan, încerc să economisesc cât mai mult din cei 500 de euro de la mama. Odată ajuns student în Danemarca, durează cel puţin trei luni până să-ţi găseşti un job. Trimisul aplicaţiilor la diverse adrese de mail funcţionează doar în cazul norocoşilor, trebuie să ajung personal în diverse locuri sau să fii recomandat de către o altă persoană pentru a fi sigur că primeşti jobul", arată Cristina.

Chiar şi aşa, tinerii spun că un student se poate descurca mai bine în străinătate decât în România; joburile part-time le permit să acorde destul timp studiului, iar câştigurile le asigură un trai decent.  

Încearcă afacerile pe cont propriu

Denes Lenard (24 de ani) studiază Drept European în Olanda, la Universitatea Maastricht. „A fi student român în străinătate înseamnă să găseşti metodele care se potrivesc pentru cazul tău: să lucrezi vara ca să strângi 15% din necesar, părinţii să facă un efort ca să îţi asigure 15%, să înveţi ca un nebun ca să iei bursa pentru încă 30%, să faci economii dure ca să reduci 10% etc.", susţine Denes.

Tânărul are nevoie de 700 de euro pe lună pentru a duce un trai fără „extravaganţe". „Folosesc bicicleta, evit să produc cheltuieli, să mănânc în oraş şi reduc la minimum cheltuielile pe haine. După standardele unui student din România aş cheltui aproximativ 850 de euro pe lună", spune tânărul.

Deoarece legislaţia olandeză este foarte strictă în ceea ce priveşte angajarea românilor şi a bulgarilor, Denes s-a gândit să-şi facă propria sa afacere, www.webfoo.ro,  în domeniul webdesign şi marketing online, împreună cu un fost coleg de facultate din România. Afacerea îi asigură banii pentru a se întreţine decent, iar programul şi-l poate face singur în funcţie de seminarele de la facultate.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite