Supracazare în căminele Politehnicii din Regie. Studenţii se înghesuie în camere cu prea puţine locuri şi dorm pe jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea Politehnică din Bucureşti (UPB) se confruntă anul acesta cu mai mulţi studenţi care nu au loc în cămine şi sunt nevoiţi să doarmă pe jos sau să se înghesuie. Reprezentanţii de la UPB susţin că se vor elibera camere săptămâna aceasta, după redistribuirea locurilor la care au renunţat între timp studenţii care au ales altă variantă de cazare.

După ce Ministerul Educaţiei a suplimentat cu 500 de locuri la licenţă cele 15 facultăţi ale universităţii şi o dată cu mărirea numărului de studenţi veniţi din provincie, s-a mărit şi frecvenţa cazurilor de supracazare din cele 28 de cămine ale Politehnicii.

În camerele de două locuri sunt cazaţi câte trei studenţi, iar în camerele cu patru paturi sunt înghesuiţi câte cinci, unul dintre ei dormind pe jos din lipsă de spaţiu.  Condiţiile în care trăiesc studenţii au fost filmate de către o ehipă de reporteri TVR.

Supracazarea se face cu acordul tuturor celor care locuiesc în respectiva cameră, iar anul acesta cazurile au fost mai multe ca în anii trecuţi, a explicat pentru adevarul.ro Daniel Poţincu, preşedintele Organizaţiei Studenţeşti de la Electrotehnică (OSE). Motivul? Directorul administrativ al Politehnicii, Mihai Corocăescu, spune că anul acesta s-au suplimentat locurile în facultăţi şi că au venit mult mai mulţi studenţi din provincie decât în anii trecuţi.

„Deciziile de supracazare sunt luate de la nivelul comisiilor din facultăţi, nu putem generaliza pentru toată Univeristatea, dar într-adevăr avem mai mulţi studenţi veniţi din provincie însă, momentan nu am datele exacte”, a explicat Corocăescu pentru adevarul.ro.

Şi Poţincu a vorbit de acelaşi motiv, dar şi de faptul că studenţii au apelat la prodecanii responsabili cu rezolvarea cazurilor sociale din facultăţi. „Facultăţile i-au supracazat pe studenţii din anul I şi pe cei cu restanţe, dar asta doar dacă studenţii respectivi se cunosc între ei şi acceptă”, a explicat el. Supracazări există la cel puţin trei facultăţi de la Universitatea Politehnică, susţine el. Este vorba de „Ştiinţa şi Ingineria Materialelor”, „Inginerie Electrică” şi „Energetică”.

Situaţia se poate rezolva la redistribuire

Directorul administrativ al Politehnicii spune că vineri, 11 octombrie, a fost data limită până când cei care au depus cerere pentru un loc în cămin şi au fost acceptaţi au putut să ocupe respectivul loc, altfel îl pierd. De asemenea mai există şi cazuri în care se renunţă la locul din cămin, în special în cazul studenţilor mai mari care îşi găsesc serviciu şi preferă să stea în chirie.

„Chiar acum, săptămâna aceasta, au loc redistribuiri şi aşa se rezolvă cazurile de supracazare”, a explicat el. Pe de altă parte, dacă tot nu sunt suficiente cele 12.400 de locuri din cele 26 de cămine din Regie şi din cele două cămine de la Leu, dintre care unul este împărţit între Universitatea Politehnică şi Universitatea din Bucureşti, cazurile de supracazare vor fi tolerate în continuare, spune Poţincu.

Cum se obţine un loc la cămin

Pentru locurile din căminele Politehnicii, primele cereri sunt depuse la sfârşit de an universitar de către studenţii mai mari, în timp ce bobocii îşi depun actele abia la începutul lui septembrie. Locurile sunt distribuite între 27 – 31 septembrie, potrivit directorului administrativ, iar abia la sfarşitul redistribuirii care are loc zilele astea se vor centraliza datele cu numărul de studenţi cazaţi la căminele facultăţilor.

Daniel Poţincu a ţinut să menţioneze faptul că pentru a trăi în aceste condiţii, studenţii plătesc la comun, luna aceasta, 750 de lei pentru o cameră de două paturi şi 1.250 pentru o cameră de patru paturi, însă cheltuielile vor scădea în noiembrie.


Începe goana după locuri în cămine. Camerele de la stat, deşi scumpe, ajung tot pentru un student din doi

Un nou an universitar începe pe 1 octombrie, iar problema locurilor în cămine a rămas aproape neschimbată. Oferta din căminele studenţeşti ale universităţilor de stat din Capitală acoperă numai jumătate din cerere.

INTERVIU Ionuţ Budişteanu, tânărul geniu al informaticii, începe facultatea în Bucureşti şi va locui în cămin: „Studiul în străinătate este un moft“

Ionuţ Budişteanu, tânărul care la numai 19 ani a câştigat premiul cel mare la una dintre cele mai importante competiţii de ştiinţă şi inginerie (Intel ISEF 2013), va începe primul an universitar la Facultatea de Matematică şi Informatică din Bucureşti şi va locui într-unul dintre căminele Universităţii.

Studenţii care au prins loc în cămine la Iaşi trebuie să dea ochii cu inspectorii Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei

Oficialii Primăriei Iaşi au anunţat începerea unei campanii de "punere în legalitate a studenţilor/elevilor" cazaţi în căminele unităţilor de învăţământ de stat.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite