Studenţii cer iar Avocatului Poporului să răspundă acuzaţiilor legate de ordonanţa care modifică radical legea educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a trimis marţi o adresă către Avocatul Poporului, în care îşi exprimă „consternarea” vizavi de lipsa de reacţie faţă de problemele semnalate de studenţi şi de societatea civilă privind neconstituţionalitatea ultimei Ordonanţe de Urgenţă care modifică Legea Educaţiei Naţionale, de la finele lunii iunie.

„Nemulţumirile studenţilor vin pe fondul unei pasivităţi totale a Avocatului Poporului manifestată de mai bine de două luni, ca unică reacţie la numeroasele solicitări legate de trimiterea Ordonanţei de Urgenţă nr. 49/2014 pentru a fi analizată de Curtea Constituţională pe care acesta le-a primit în această perioadă de la reprezentanţii studenţilor, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale din sectorul educaţional sau simpli cetăţeni”, se arată în comunicatul de presă de la ANOSR.

Aceştia susţin că au trecut mai bine de două luni de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial şi că „nu pot găsi nicio justificare realistă a lipsei de acţiune a Avocatului Poporului”, ca atare i-au trimis o scrisoare prin care îi cer din nou soluţionarea acestei situaţii.

„Mai mult decât atât, în urmă cu o lună şi jumătate – pe data de 23 iulie, studenţii au participat la o întâlnire cu Avocatul Poporului în care au fost asiguraţi că analiza aspectelor semnalate de studenţi şi Alianţa pentru o Românie Curată privind neconstituţionalitatea OUG-ului este într-o fază avansată”, mai arată ANOSR.

În acest context, studenţii atrag atenţia că ”lipsa unui răspuns din partea Avocatului Poporului nu poate fi asociată decât cu rea voinţă, lipsă de verticalitate şi inconştienţă faţă de efectele nefaste pe care Ordonanţa le poate avea asupra sistemului educaţional”.

Nemulţumirile studenţilor

Reprezentanţii ANOSR  au reluat şi nemulţumirile lor legate de acest subiect. Aceştia nu susţin nevoia adoptării de urgenţă a modificărilor din educaţie, lipsa de consultare a studenţilor şi nici „prevederile care lasă loc de abuzuri şi aduc regrese calităţii şi relevanţei educaţiei româneşti”. 

„Ne referim aici la posibilitatea rectorilor şi a membrilor senatului universitar de a candida ”pe viaţă”, la eliminarea completă a incompatibilităţii rector-parlamentar, la reintroducerea doctoratelor cu ”frecvenţă redusă”, la transformarea universităţilor private în afaceri pe persoană fizică, la posibilitatea universităţilor de a înmatricula studenţi peste capacitatea de şcolarizare stabilită de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior şi la posibilitatea cadrelor didactice care au ajuns la vârsta pensionării de a candida la funcţii de conducere în universităţi şi de a conduce doctorate”, se mai arată în comunicat.

Studenţi trimişi în ajutorul lui Ciorbea

“Din păcate a trecut mai mult decât suficient timp pentru o reacţie documentată, argumentată şi pertinentă a Avocatului Poporului faţă de nemulţumirile semnalate de societatea civilă legate neconstituţionalitatea aceastei Ordonanţe de Urgenţă care întoarce educaţia câteva secole înapoi. În adresa pe care am trimis-o azi domnului Victor Ciorbea ne-am manifestat inclusiv deschiderea să îi trimitem studenţi care să îl ajute să îşi facă treaba, pentru că observăm că e depăşit de situaţie, altfel nu putem înţelege pasivitatea dumnealui”, susţin studenţii. 

„Suntem îngrijoraţi de faptul că această amânare succesivă, nejustificată, poate afecta buna desfăşurare a noului an şcolar şi universitar, în contextul în care ştim cu toţii că modificările legislative venite pe ultima sută de metri bulversează întregul sistem educaţional. Sperăm ca domnul Ciorbea să conştientizeze măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, că datoria lui e să lucreze în favoarea cetăţenilor şi nu împotriva lor”, a declarat Cristi Popescu, preşedintele ANOSR.

Sesizări nenumărate şi de la preşedintele ţării

Şi preşedintele Traian Băsescu a solicitat în mai multe rânduri Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională privind neconcordanţele privind ordonanţa care modifică Legea Educaţiei, ultima dată la finele lunii august.

Tot în august, preşedintele PDL Arad, Gheorghe Falcă, a anunţat că că are informaţii potrivit cărora Comisia de la Veneţia va analiza „cazul unic în istoria Europei“ în care o lege - cea a Educaţiei - este modificată 90% prin ordonanţă de urgenţă, Comisia urmărind şi „lipsa de reacţie“ a Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a răspuns, pe 30 iulie, la cea de-a doua solicitare a preşedintelui Traian Băsescu privind posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale în legătură cu aspecte de neconstituţionalitate a OUG 49/2014, spunându-i că se află într-o fază avansată de examinare a aspectelor semnalate.

Şi o parte din marile universităţi din ţară au contestat modul în care legea educaţiei a fost modificată, din nou prin ordonanţă de urgenţă, şi faptul că nu au fost consultate, în ciuda afirmaţiilor oficialilor de la Ministerul Educaţiei.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 49/26 iunie 2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice şi pentru modificarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, 486 din 30 iunie 2014.


Pe aceeaşi temă:

UPDATE Reacţia Avocatului Poporului la a doua sesizare a preşedintelui: se va pronunţa privind modificarea Legii educaţiei după răspunsul sindicatelor

Avocatul Poporului spune că nu poate sesiza CCR privind ordonanţa din educaţie. Rectorii susţin modificările

UPDATE Băsescu i-a scris lui Ciorbea să sesizeze CCR pe OUG care măcelăreşte Legea educaţiei. Avocatul Poporului va analiza cererea preşedintelui

Legea Educaţiei, măcelărită de Guvern

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite