Ministrul Educaţiei anunţă o nouă clasificare a universităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă clasificare care va evalua universităţile în funcţie de cum pregătesc studenţii pentru piaţa muncii urmează să fie lansată în curând, potrivit declaraţiilor făcute pentru Agerpres, de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Oficialul a declarat într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Agerpres că universităţile trebuie să formeze oameni pentru piaţa muncii şi că noua clasificare a universităţilor, care este aşteptată de sistem, "ar trebui să compare lucruri comparabile".

"Este foarte greu să compari performanţa unei universităţi politehnice cu performanţa unei universităţi de arte, de muzică, trebuie să avem criterii specifice relevante şi pentru domeniul de activitate. Ultima clasificare care a fost făcută şi a fost contestată din cauza mai multor elemente pe care nu aş vrea să le menţionez acum ne-a demonstrat că este necesară o clasificare pe baza unor criterii transparente, a unei metodologii transparente şi general acceptate. Aceste discuţii sunt în curs cu toţi factorii interesaţi şi când spun toţi factorii interesaţi mă refer la universităţi, conducerile şi cadrele didactice din universităţi, mă refer la asociaţiile studenţilor, mă refer la angajatori, mă refer la sindicate. Toţi aceşti actori trebuie să fie consultaţi, să se ajungă la un numitor comun", a spus ministrul Educaţiei.

El spune că odată ce va fi acceptată acceptată această metodologie de clasificare a universităţilor de către toţi cei interesaţi, ea va fi viabilă şi va genera predictibilitate şi stabilitate a sistemului de învăţământ la nivelul de învăţământ superior.

În învăţământul universitar există o aşteptare confirmată la nivelul Consiliului Naţional al Rectorilor din România cu privire la clasificarea universităţilor, o clasificare care să fie făcută pe baza unor parametri general acceptaţi, în al doilea rând a unor parametri care să fie obiectivi şi relevanţi pentru aprecierea activităţii unei anumite universităţi, a mai adăugat ministrul.

Cîmpeanu: susţinem promovarea în engleză a ofertei universitare

"Alături de cercetare, partea de educaţie este la fel de importantă, sunt importanţi de asemenea parametrii care ţin de internaţionalizarea activităţii universităţilor româneşti şi în acest sens susţinem universităţile în promovarea unei oferte educaţionale în limba engleză sau alte limbi de circulaţie internaţională, care să poată să atragă studenţii străini inclusiv din ţări non UE şi, nu în ultimul rând, este prioritară legătura dintre învăţământ şi piaţa muncii, criteriul angajabilităţii absolvenţilor de învăţământ superior să fie criteriul cu o pondere importantă în clasificarea universităţilor", a spus ministru Educaţiei.

Consolidarea autonomiei universitare

O altă prioritate o reprezintă susţinerea şi consolidarea autonomiei universitare, inclusiv a autonomiei financiare, spune Cîmpeanu. "Este o condiţie fără de care universităţile româneşti nu vor putea să se dezvolte, nu vor putea să fie competitive la nivel european şi naţional", a spus ministrul pentru Agerpres.

Proiecte de cercetare

În ceea ce priveşte cercetarea, Cîmpeanu spune că trebuie continuate marile proiecte - Extreme Light Infrastructure (ELI - NP) de la Măgurele, sau proiectul "Râuri, delte, mări".

"Ne dorim şi la nivelul cercetării, cu resursele financiare pe care le avem la dispoziţie, să stimulăm demararea celor mai importante competiţii şi în acest sens aş vrea să menţionez faptul că a fost lansată competiţia pentru echipe de tineri cercetători şi realitatea a întrecut de patru ori aşteptările colegilor care se ocupă de activitatea de cercetare, care estimau un număr de 700-800 de cereri de finanţare, ele au fost 3.000. Avem ca prioritate comună iniţierea oricăror măsuri care fac o alternativă viabilă pentru un absolvent foarte bun de liceu să studieze în România. Pentru asta trebuie să fie motivat printr-o resursă umană şi o infrastructură de calitate, printr-un prestigiu al şcolii respective, prin instrumente de natura burselor de studiu şi a altor facilităţi, prin şansa de a participa la competiţii pentru obţinerea de proiecte prin care să îşi poată dezvolta cariera profesională", a declarat Cîmpeanu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite