Ministerul Educaţiei a lansat 125 de proiecte de cercetare de peste 480 de milioane de lei, cofinanţate din POSCCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Companiile au accesat fonduri structurale nerambursabile pentru a dezvolta proiecte de cercetare
Companiile au accesat fonduri structurale nerambursabile pentru a dezvolta proiecte de cercetare

Ministerul Educaţiei Naţionale a semnat marţi contractele de finanţare pentru 125 de proiecte de cercetare-dezvoltare destinate întreprinderilor, în valoare totală de peste 480 de milioane de lei, cofinanţate din Fonduri Structurale prin Axa Prioritară 2 - Creşterea Competitivităţii prin Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, din cadrul POS CCE.

Beneficiarii sunt exclusiv întreprinderi, iar finanţarea acordată pentru cele 125 de proiecte este de peste 480 de milioane de lei, iar cele mai multe, 46, au ca scop promovarea inovării în cadrul întreprinderilor şi o finanţare contractată de aproape 265 de milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Educaţiei obţinute de adevarul.ro.

”Investiţiile permit construirea de laboratoare şi centre de cercetare, contribuie la crearea de locuri de muncă şi pot asigura companiilor româneşti un plus de competitivitate şi dinamism pe piaţa globală. Companii importante din spaţiul românesc sunt implicate în realizarea acestor proiecte de inovare şi cercetare. Implementarea proiectelor va avea efecte directe în domeniul sănătăţii, al metalurgiei, al producţiei de energie verde, în IT, în agricultură şi în protejarea mediului”, potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei.

În total, în cadrul acestui program vor fi derulate 540 de proiecte.

Din cele 125 de proiecte semnate marţi, alte 36 vizează sprijin acordat pentru start-up-uri şi spin-off-uri inovative, finanţate cu aproape 26 de milioane de lei, iar alte 24 sprijină dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare a întreprinderilor şi crearea de noi locuri de muncă în cercetare, cu fonduri ce însumează peste 177 de milioane de lei.

Cele mai puţine proiecte, 9, sunt proiecte de cercetare în parteneriat între universităţi/ instituţii de cercetare-dezvoltare şi întreprinderi şi au o finanţare totală contractată de aproape 13,5 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. 

Costoiu: Contractele vor aduce locuri de muncă de înaltă specializare

„Semnarea celor 125 de contracte are o importanţă extrem de mare pentru România, pentru că este încă un pas în absorbţia fondurilor comunitare în domeniul cercetării şi inovării, iar desfăşurarea cu succes a acestor proiecte înseamnă, în acelaşi timp, acumularea de experienţe în obţinerea finanţărilor pentru mediul privat, în mod special", a declarat Mihnea Costoiu.

Ministrul Mihnea Costoiu a mai declarat că aceste proiecte vor avea un aport semnificativ la dezvoltarea cercetării în ţara noastră deoarece generează locuri de muncă de înaltă specializare.

„România trebuie să sprijine cercetarea aplicată şi să facă pasul de la idee la produs şi serviciu oferite cetăţenilor. Acest lucru încercăm să-l facem şi astăzi, iar companiile au venit în întâmpinarea iniţiativei noastre", a spus Mihnea Costoiu.

Contractele semnate de către ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, marchează atingerea sumei de 1,4 miliarde lei în privinţa fondurilor absorbite în cercetare-dezvoltare-inovare în intervalul 2007-2013.

Investiţiile permit construirea de laboratoare şi centre de cercetare, iar implementarea proiectelor, pe lângă cele 500-600 de locuri de muncă create, va avea efecte directe în domeniul sănătăţii, al metalurgiei, al producţiei de energie verde, în IT, în agricultură şi în protejarea mediului.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite