Facultăţile care asigură angajarea pe piaţa muncii
0Tinerii care se orientează zilele acestea spre facultate trebuie să aleagă cu mare grijă specializarea pe care o vor urma pentru că le va pava drumul spre o carieră, susţin specialiştii. Practic, cel mai important este să se orienteze în funcţie de piaţa muncii şi de aptitudinile lor, mai spun experţii.
Dacă ne uităm la angajabilitatea pe piaţa muncii, observăm că sunt câteva domenii în vogă. Este vorba de informatică (IT), medicină, arhitectură, construcţii, energetică, autovehicule rutiere, finanţe-bănci sau design-industrii creative, potrivit expertului în Educaţie Marian Staş.
„Acestea vor fi cu siguranţă în top în următorii 10-15 ani, din motive de deficit de ofertă până acum. Aici mai fac o distincţie, importantă pentru generaţiile tinere: trebuie să ştie să aleagă între a face bani mulţi imediat şi a învăţa să-şi construiască înţelept cariere solide, care cu siguranţă le vor aduce şi venituri pe măsură. Evident, recomand a doua variantă fiindcă organizaţiile serioase nu încurajează saltul din job în job, ca fluturele din floare în floare, au nevoie de profesionişti de încredere, buni coechipieri şi foarte competenţi“, a explicat Marian Staş.
„O altă variantă deosebit de interesantă este antreprenoriatul, care presupune un set aparte de calităţi: intuiţie, curaj, perseverenţă, anduranţă, foarte bună toleranţă la eşecuri în serie până dai de aur cu o idee isteaţă şi o excelentă capacitate de networking”, mai spune Staş.
Facultăţile tehnice asigură o angajare rapidă
În opinia lui Gabriel Chicioreanu, consilier în carieră, sunt câteva facultăţi care dau meserii sigure. Printre acestea se numără Facultatea de Transporturi, Facultatea de Automatică şi Facultatea de Electronică.
„Sunt angajatori care vin şi iau studenţi chiar de pe băncile facultăţii, din momentul în care aceştia fac stagii de practică. Atunci când termină facultatea, angajatorii îi întreabă ce ştiu să facă, practic, şi nu teoretic”, a explicat consilierul în carieră.
De asemenea, Chicioreanu spune că absolvirea unei Facultăţi de medicină garantează obţinerea unui loc de muncă, în special în străinătate sau în clinicile private de la noi, în timp ce şi cei care termină o Facultate de Geografie au şanse mari să se angajeze, în special în domeniul turismului. Totodată, şi Facultatea de Matematică-Informatică le asigură absolvenţilor un loc de muncă.
Cum aleg candidaţii facultatea în prezent
Specialistul susţine că, la ora actuală, candidaţii aleg facultatea din două perspective. „Merg pe recomandarea părinţilor sau pe trend - dacă sunt mulţi care optează pentru facultatea respectivă. Important ar fi ca facultăţile din ţară să îşi adapteze oferta în funcţie de angajatorii din zonă, să existe o corelare între ce oferă piaţa muncii şi ce se studiază la şcoală”, a conchis consilierul în carieră.