Doctoratul nu e o haină pe care o putem arunca oricând din şifonier!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu informaţia că nouă inşi, unii dintre ei persoane publice care, la un moment dat, au deţinut ori mai deţin şi azi importante funcţii în Stat (dl. Bogdan Licu, bunăoară, este, pe mai departe, procuror general adjunct) au făcut încă din luna martie demersuri în vederea renunţării la titlul de doctor în ştiinţe, reprezintă cu adevărat o ştire menită să ne mire şi să ne provoace indignarea.

Ci faptul că Academia Naţională de Informaţii, instituţia în structura căreia funcţionează Şcoala doctorală care, începând din anul 2010, a girat, la rându-i, acordarea acestor titluri de care respectivii posesori nu ştiu acum în ce chip ar putea să scape cât mai repede, ori tace, ori când mai deschide preţioasa-i gură, încearcă să ne liniştească. Să ne asigure, să ne convigă că deja totul ar fi ok, că problema ar fi rezolvată.

Nu, nimic nu e ok, iar problema e departe de a fi rezolvată. Dimpotrivă, e tot mai groasă!

E cum nu se poate mai bine că noul ministru al Educaţiei, dl. prof.univ. dr. Mircea Dumitru, a făcut ieri o declaraţie publică în care a precizat că la un titlu de doctor nu se poate renunţa pur şi simplu. Practic, dl. ministru a lăsat să se înţeleagă că un doctorat nu poate fi făcut uitat în felul în care ai arunca din dulap o haină ce nu-ţi mai place ori nu ţi se potriveşte.

Ar fi de observat că nici unul dintre cei ce vor să facă uitate tezele de doctorat elaborate sub conducerea ştiinţifică a generalului Gabriel Oprea nu şi-a motivat decizia. Dl. Licu, de pildă, s-a mulţumit să spună că ar face-o „ din motive personale”. Să înţelegem oare că cei nouă ar recunoaşte implicit că ar fi plagiat? Dacă da, ar trebui să se pregătească să suporte consecinţele penale ale furtului lor intelectual. Aceasta fiindcă înaintea susţinerii publice au semnat declaraţii prin care susţineau că tezele lor sunt originale, necopiate, cinstite.  

Sau, prin intenţia lor pentru moment zădărnicită de prevederi legale, respectivii ar vrea să protesteze faţă de tratamentul „inuman”, „ingrat” de care ar avea parte acum din partea societăţii româneşti conducătorul lor de doctorat? Cel care vara trecută şi-a sacrificat concediul şi s-a jucat de-a premierul sperând că jocul său chiar îl va face instalat în fotoliul de şef de guvern. Intenţia de renunţare să însemne cumva modul în care cei nouă protestează faţă de faptul că cineva i-ar fi putut vreodată pe ei, stâlpi ai societăţii, că ar fi comis fapte nedemne? La aceste întrebări nu avem răspunsuri deocamdată şi mă îndoiesc că le vom primi vreodată.

Aşa cum am susţinut şi cu alte ocazii, se impune demararea urgentă a unui proces de reevaluare drastică a tuturor şcolilor doctorale şi a profesorilor abilitaţi. Poate chiar o diminuare a acestora. Prioritate absolută la control s-ar cuveni să aibă acele şcoli doctorale despre care există deja dovezi indubitabile ori asupra cărora planează suspiciuni serioase că ar fi încălcat normele şi rigorile academice. Oricum am întoarce-o, nu poate fi socotit deloc normal şi ridică serioase semne de întrebare faptul că în aceeaşi zi (9 martie) nu mai puţin de nouă doctori în ştiinţe ai Academiei Naţionale de Informaţii au depus şi înregistrat oficial cereri prin care renunţă la un doctorat. A cărui dobândire onestă solicită trei-patru ani de muncă susţinută pe care nu o arunci fără regrete peste gard. Deloc normală nu mi se pare nici tăcerea păstrată de SRI, instituţie în subordinea căreia funcţionează respectiva academie al cărei doctor este, pare-se, şi directorul adjunct, omnipotentul general Florian Coldea.

Felul în care cei nouă vor să se facă acum scăpaţi de doctorate mi se pare simptomatic pentru cât de puţin înţeleg ei că ar însemna un astfel de titlu şi viaţa academică în general. Inşii în cauză au acţionat cam după acelaşi calapod de care, în anul 2014, a încercat să se slujească fostul premier, Victor Ponta, declarând că, la urma urmei, el poate renunţa oricând la titlul de doctor. Că oricum nu-i mai foloseşte, deşi acesta i-a adus şi onoruri, şi bani, titluri universitare şi intrarea fără concurs în Baroul Bucureşti

Iar declaraţiile iresponsabile ale d-lui Liviu Dragnea şi ale comilitonilor domniei-sale care văd în iminenta retragere a titlului de doctor obţinut prin plagiat de dl. Victor Ponta „o armă politică” (vineri seară a delirat periculos pe această temă la b1tv ilustrul sociolog Mirel Palada)  nu fac să dovedească încă o dată cât preţ pune PSD pe cinste şi onoare. Şi pe cuvântul dat.           

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite