Despre învăţământul privat, cu rectorul Universităţii Ecologice, la Adevărul Live, de la ora 11.00
0
Astăzi, la Adevărul Live, de la ora 11.00, vom discuta despre evoluţia învăţământului privat în România. Îl avem invitat în platou pe rectorul Universităţii Ecologice, Alexandru Ţiclea.
INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE
In cei peste 24 ani de existenţă, circa 30.000 de tineri au absolvit cursurile Universităţii, devenind reputaţi specialişti în diferite domenii, în ţară si în străinatate.
Universitatea Ecologică din Bucureşti a fost înfiinţată sub auspiciile prestigioasei Societăţi Ateneul Român, fondată în 1865, iar in prezent funcţionează potrivit Legii nr. 282/2003.
Universitatea Ecologică din Bucureşti este o instituţie de învăţământ superior înfiinţată şi acreditată prin Legea nr.282/2003, cu şapte specializări acreditate:
- Drept
- Ecologie şi protecţia mediului
- Finanţe şi banci
- Inginerie economică industrială
- Educaţie Fizică şi Sportivă
- Psihologie
- Comunicare şi relaţii publice
- Universitatea Ecologică funcţionează în sediul din bd.Vasile Milea nr.1G (Casa Ecologiei) şi str.Franceză nr.22:
- Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative
- Facultatea de Psihologie
- Facultatea de Ecologie şi Protecţia Mediului
- Facultatea de Ştiinţe Economice
- Facultatea de Inginerie Managerială şi a Mediului
- Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
- Facultatea de Ştiinţele Comunicării
Cele mai importante declaraţii:
Percepţia socială despre o calitate mai slabă a învăţământului privat este indusă de stat pentru că se acordă atenţia unică şi principală învăţământului de stat, nicio privire învăţământului particular, niciun ajutor. Noi suntem doar controlaţi, în timp ce statul ne face concurenţă prin taxele pe care le cer de la studenţi.
Sunt facultăţi de Drept la stat cu 30-40 de locuri la buget şi 300-400 de locuri la taxă. Mai sunt acelea facultăţi de stat? Sunt deja privatizate, aici este un dezechilibru. Noi primim bani doar de la studenţi. Facultăţile de stat nu au cadre didactice mai valoroase neapărat, nu se justifică.
Noi avem foşti studenţi judecători, procurori la Înalta Curte, prefecţi, nu contează diploma până la urmă ci cunoştinţele.
Sunt circa 38 de universităţi particulare în România, dar învăţământul privat trece printr-o criză din cauza numărului tot mai mic de studenţi. Sunt universităţi particlare care şi-au închis porţile sau se pregătesc pentru că nu mai sunt studenţi.
În România sunt destui absolvenţi de învăţământ superior, nu cred că stăm aşa de prost la nivelul Uniunii Europene. Dacă nu sunt studenţi sunt în pericol şi universităţile de stat. În plus 3 milioane de români sunt în afara graniţelor. Ni se întâmplă aproape zilnic ca 1-2 studenţi să îngheţe anul pentru că nu-şi mai permit să-şi plătească taxele.
Eu cred că este important să relaxeze condiţiile de promovare a examenului la BAC pentru elevii aceştia sunt produsul societăţii în care trăim, în plus aceste camere video stresează. Ar trebui scoase acele camere video şi acea exigenţă dusă la extreme. Subiectele trebuie făcute ca să verifici ce ştie studentul nu ce nu ştie.
Există această percepţie publică despre generaţiile de elevi că sunt din ce în ce mai slabe, dar acest conflict între generaţii a existat mereu. Poate că există o delăsare pentru care sunt vinovate şi mass-media şi politicul, nu se mai pune accent pe pregătire, ci pe afaceri.
Învăţământul privat poate juca un rol important pentru îndeplinirea ţintelor din Strategia Europa 2020. Dar economia noastră este capabilă? Suntem întrebaţi cum pregătim pentru piaţa muncii, dar piaţa muncii unde se află? Nu este capabilă să îi absoarbă.