Criza schimbă regulile la angajare, chiar şi pentru licenţiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UE nu le oferă prea multe şanse celor din „Generaţia Europa“, cum au fost numiţi tinerii născuţi în preajma Tratatului de la Maastricht (1993). Recrutorii le recomandă absolvenţilor să accepte şi joburi care n-au legătură cu pregătirea lor. În vremuri de recesiune, drumul ocolit este cel mai scurt spre jobul dorit.

„Şomeri cu diplomă" a devenit în ultimii doi-trei ani o sintagmă de care mulţi tineri se tem că ar putea deveni realitatea zilei de mâine şi pe care unii dintre absolvenţi ultimilor ani chiar o trăiesc. „Ghidul Candidatului" vă prezintă astăzi câteva soluţii de intrare pe o piaţă a muncii extrem de dificilă, nu doar în România, ci la nivelul întregului continent european. Noi am analizat, împreună cu experţi în Resurse Umane, oportunităţile de carieră de la o ţară la alta şi vă spunem unde să nu vă duceţi să căutaţi o slujbă, fie pentru că statul respectiv nu şi-a deschis piaţa muncii pentru România, fie pentru că perspectivele sunt mai rău decât nesigure.

Statistica, nefavorabilă

De la începutul crizei economice internaţionale, numărul persoanelor rămase fără job sau aflate în căutarea unui loc de muncă a crescut semnificativ în toată Europa. Cei mai loviţi se dovedesc însă tinerii (persoanele între 16 şi 24 de ani), în rândul cărora şomajul este aproape dublu, comparativ cu cel total: 20%, faţă de 9,9%.

De aceea, dacă vă căutaţi un loc de muncă în străinătate, este bine să nu pierdeţi timpul cu statele membre unde şomajul tinerilor este mult peste media europeană. Este vorba de Spania şi Grecia, cu rate de 44,4%, res-pectiv 33,7% în ceea ce priveşte şomajul tinerilor. Aici, nu puteţi spera decât la contracte sezoniere, iar momentul a trecut deja.

Absolvenţii care doresc să se angajeze în Europa au la dispoziţie un site specializat, aparţinând Comisiei Europene, unde sunt publicate joburi valabile în toată Uniunea: http://ec.europa.eu/eures. În această reţea europeană de ocupare sunt disponibile, în momentul de faţă, 5.160 de joburi.

Tot pe acest site găsiţi un portal special dedicat absolvenţilor, unde vă puteţi crea un cont şi sunt descrişi în detaliu (inclusiv în limba română) paşii pe care trebuie să-i parcurgeţi în cazul în care doriţi să munciţi peste hotare.

Consiliere gratuită

Dacă n-aţi identificat nimic potrivit, puteţi apela la un consilier de specialitate, care să vă ajute gratuit, atât la completarea CV-ului ce trebuie postat în reţeaua europeană, cât şi la căutarea efectivă a unui loc de muncă. La următoarea adresă aveţi lista consilierilor EURES autohtoni din fiecare judeţ, cu adrese de e-mail şi numere de telefon: http://eures.anofm.ro/contact.php.

Voluntariatul contează

Specialiştii în recrutare îi sfătuiesc pe absolvenţi să renunţe la pretenţii şi să accepte posturi sub pregătirea lor şi chiar fără nicio legătură cu specializarea urmată. Un job de acest fel nu dăunează CV-ului, în ciuda faptului că aşa se credea, până de curând. Dimpotrivă, susţin acum experţii, acest lucru va fi apeciat de următorul angajator, deoarece demonstrează că tânărul s-a adaptat la situaţia existentă pe piaţă. Chiar şi o perioadă de voluntariat este folositoare, fiindcă implică responsabilitate socială, implicare şi demonstrează în plus că tânărul nu e dispus să stea acasă, fără să facă nimic.

Oricum ar fi, nu pierdeţi timpul, este avertismentul recrutorilor. Folosiţi perioada de căutare pentru dobândirea de noi abilităţi sau măcar pentru îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere a unor limbi străine. Orice se poate dovedi util mai târziu.

Soluţia preferată: prelungirea studiilor

image

În lipsa locurilor de muncă, tinerii aleg să-şi continue studiile   Foto: Reuters



Specialiştii în piaţa muncii au constatat că lipsa joburilor a dus la creşterea perioadelor de studii. Tot mai mulţi absolvenţi de instituţii superioare au ales continuarea cu o altă formă de învăţământ, pentru a supravieţui perioadei de criză şi a dobândi noi abilităţi, folositoare ulterior.

Aceasta rămâne o soluţie la îndemână, iar pe net se găsesc numeroase site-uri unde puteţi studia oferta şi aplica online. Pe platforma online Ploteus, tot a Comisiei Europene, aveţi grupate, pe ţări, informaţii complete referitoare la posibilităţile de continuare în străinătate a studiilor.

O altă variantă este să aplicaţi pentru programe internaţionale de practică (internship) sau intern (treinee). Ele vă oferă atât primul contact cu modul de funcţionare a unei companii, cât şi experienţa necesară pentru a ajunge mai uşor la un job permanent. De altfel, aproximativ 30% din cei care urmează un program de trainee sunt angajaţi cu normă întreagă la finalul programului. Cei interesaţi pot intra pe site-ul Europlacement, cea mai mare reţea europeană în domeniu: http://www.europlacement.com.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite