Cambridge şi Oxford se retrag din clasamentul universitar anunţat de Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liga Universităţilor Europene de Cercetare, din care fac parte 21 de universităţi de top care pun accent pe cercetare, cum ar fi Cambridge, Oxford sau Edingburgh, se retrag din proiectul european de clasificare a 500 de universităţi din toată lumea - U-Multirank.

Liga Universităţilor Europene de Cercetare (LERU), care reprezintă unele dintre cele mai prestigioase universităţi din Europa, printre care Cambridge şi Oxford, s-a retras din sistemul de clasificare U-Multirank, finanţat de Uniunea Europeană, avertizând că acesta reprezintă un pericol pentru învăţământul superior, scrie portalul Times Higher Education.

Reprezentanţii grupului LERU, din care fac parte 21 de universităţi de top care pun accent pe cercetare, au explicat refuzul de a participa la proiectul european U-Multirank, care ar trebui să publice rezultatele preliminare ale clasificării la începutul lui 2014, prin ”lipsa de date sigure pentru realizarea clasamentului şi a unei platforme care să verifice aceste informaţii.”

Proiectul Comisiei Europene (CE) de ierarhizare a celor 500 de universităţi din lume, care costă două milioane de euro, a fost gândit special pentru clasificarea universităţilor care sunt axate pe cercetare şi va clasifica instituţiile în funcţie de cinci arii: cercetare, predare, caracterul internaţional, schimbul de cunoştinţe şi contribuţia pe care o au la dezvoltarea regională.

Lansat în Dublin pe 30 ianuarie, sistemul de clasificare nu a fost gândit pentru universităţi, ci pentru potenţialii studenţi ai acestor instituţii, au susţinut atunci reprezentanţii CE.

Totuşi, mai multe universităţi de top refuză să contribuie cu date la studiu, iar secretarul general al LERU, Kurt Deketelaere, este de părere că ”proiectul nu este bine gândit”.

"Din punctul nostru de vedere, U-Multirank este, în cel mai rău caz, un pericol pentru învăţământul superior, iar UE nu are absolut nicio scuză pentru folosirea banilor contribuabililor în acest proiect. Liga Universităţilor Europene de Cercetare nu are încredere în credibilitatea studiului având în vedere lipsa de date sigure pentru realizarea clasamentului şi lipsa unei platforme care să verifice aceste informaţii. De asemenea, avem dubii şi în ceea ce priveşte comparaţiile care se fac între ţări la un astfel de studiu", a declarat Deketelaere.

Comisia Europeană susţine proiectul U-Multirank

Pe de altă parte, Comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou, a spus că acest clasament va oferi informaţii foarte importante pentru public în ceea ce priveşte universităţile care pun accent pe cercetare.

"Raportul U-Multirank va contribui la modernizarea şi calitate învăţământului superior şi prin faptul că le oferă universităţilor o modalitate prin care îşi pot identifica punctele forte şi pe cele slabe, dar şi să înveţe din experienţa celuilalt", a declarat Vassiliou.

Finanţare de două milioane de euro de la UE

U-Multirank este rezultatul unei iniţiative care îşi are originea într-o conferinţă organizată sub preşedinţia franceză din 2008 a Uniunii Europene, care a solicitat o nouă clasificare a universităţilor, bazată pe o metodologie ce reflectă o varietate de dimensiuni de excelenţă în context internaţional.

Ulterior, Comisia Europeană a comandat un studiu de fezabilitate care a fost efectuat de către un consorţiu de organizaţii din cadrul învăţământului superior şi al cercetării, cunoscut sub numele de CHERPA şi finalizat în 2011.

Studiul, bazat pe colaborarea cu 150 de instituţii de învăţământ superior din Europa şi din întreaga lume, a confirmat faptul că atât conceptul unei clasificări multidimensionale, cât şi punerea sa în practică sunt realiste.

U-Multirank va fi elaborată în 2013-2014 şi va primi o finanţare de două milioane de euro din partea UE în cadrul Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii, cu posibilitatea de a prelungi cu doi ani finanţarea iniţială în 2015-2016. Obiectivul este ca o organizaţie independentă să realizeze, ulterior, clasificarea.

MIT, prima în topul mondial QS al universităţilor

La mijlocul lunii septembrie, universitatea americană Massachusetts Institute of Technology (MIT) a fost declarată ca cea mai bună universitate din lume în anul universitar 2012-2013, potrivit clasamentului anual realizat de QSTopUniversities.

MIT a detronat astfel universitatea Cambridge, iar rezultatul a fost surprinzător, mai ales că în urmă cu cinci ani instituţia ocupa doar locul 10 din top.

Patru universităţi din România au intrat în ultimul top 700 realizat la nivel mondial - Clasamentul QS World University Rankings pentru 2012, dar se regăsesc în coada clasamentului, ca în anii trecuţi.

Clasificarea universităţilor cu cea mai bună reputaţie

Un alt studiu al celor mai prestigioase universităţi din lume, realizat de Times Higher Education, este dominat de instituţii din Statele Unite ale Americii cu 43 din 100, dintre care 28 de instituţii sunt în primele 50 de locuri.

Universitatea Harvard se află pe prima poziţie în top, urmată de Massachusetts Institute of Technology (MIT),  Cambridge şi Oxford pe locul patru. Nicio universitate din România nu figurează în topul celor 100 de instituţii de învăţământ superior cel mai bine văzute în lume.

Top 10 universităţi din lume ca renume:

1. Harvard University, SUA
2. Massachusetts Institute of Technology, SUA3. University of Cambridge, Marea Britanie
4. University of Oxford, Marea Britanie
5. University of California, Berkely (SUA)
6. Stanford University
7. Princeton University (SUA)
8. University of California, Los Angeles (SUA)
9. University din Tokio (Japonia)
10. Yale University, SUA

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite