Băsescu: E nevoie de mai mulţi studenţi decât există acum, dar de calitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu, dezamăgit de modificările prin OUG aduse educaţiei din România                  FOTO: David Muntean / Adevărul
Preşedintele Traian Băsescu, dezamăgit de modificările prin OUG aduse educaţiei din România                  FOTO: David Muntean / Adevărul

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat la Adevărul Live că România are nevoie de mai mulţi studenţi decât cei existenţi, însă are nevoie de o generaţie de tineri mai bine pregătiţi pentru piaţa muncii. Acesta a reiterat pericolul doctoratului la frecvenţă redusă şi a multiplelor sesiuni de Bacalaureat pentru a garanta diploma unui număr cât mai mare de absolvenţi.

Invitat joi dimineaţă la Adevărul Live, preşedintele ţării, Traian Băsescu, a reluat motivele pentru care a cerut Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituţională ultima ordonanţă de urgenţă care modifică radical Legea educaţiei.

Acesta a declarat că a treia sesiune de Bac este „o mare greşeală, ideea asta concesivă”: „Au un an în faţă să se pregătească, Bac-ul trebuie revalorizat, nu poate fi un examen oarecare, e examenul de maturitate, care te califică şi să fii funcţionar fără să mergi mai departe, un astfel de tânăr poate lucra într-o structură de exemplu de absorbţie a fondurilor europene, ştie limbi străine, poate fi uşor instruit şi poate fi util”.

Pasul următor: facultate fără diplomă de Bac

„Este visul mai vechi al Doamnei Andronescu, de a vedea studenţi fără Bac în universităţi. Astfel se permite să facă un an pregătitor în universităţi, pasul următor este să recunoască acest an şi să ia Bac-ul după ce au o diplomă de la o astfel de universitate. Este rezultatul succesului mafiei din educaţie, nu universităţi de stat, dar probabil ”Spiru Haret” s-a bătut pentru aşa ceva”, a adăugat Băsescu.

Preşedintele a mai atras atenţia asupra faptului că „lucrăm la efecte, în loc să lucrăm la cauze, ar trebui să lucrăm la pregătirea tinerilor care dau la Bac”. „Vor fi nişte copii pe care nu-i va angaja nimeni, diploma aia nu va conta, deci păcălim această generaţie de tineri”, a explicat acesta.

Băsescu a adăugat că este o problemă de abordare chestiunea diplomei de Bac pentru a merge la facultate şi a alimenta aşa-numitele fabrici de diplome. „Avem nevoie de mai mulţi studenţi decât avem acum, marea problemă e calitatea oamenilor”, a explicat preşedintele.

Problema universităţilor private

Acesta a ridicat şi problema credibilităţii universităţilor private. „Aproape toţi primarii sunt lectori, sunt profesori, la fel şi parlamentarii, deci grupul de interese care susţine această modificare a legii este un grup egoist, le susţine pentru el, nu pentru creşterea calităţii educaţiei şi a prestigiului educaţiei”, a spus Băsescu.

În ceea ce priveşte reintroducerea doctoratului la frecvenţă redusă, Băsescu a condamnat dur această decizie, făcând referire la acuzaţiile de plagiat la doctorat aduse premierului Victor Ponta.

„Doctoratul e o chestiune de cercetare adâncă, fie că e în domeniul dreptului, fizicii, chimiei sau în alt domeniu, nu se poate face asta cu frecvenţă redusă. Asta arată dispreţul lui Ponta pentru acest titlu de doctor şi explică de ce l-a luat plagiind”, a spus preşedintele.

”Educaţia nu trebuie comercializată”

O altă prevedere pe care nu o susţine este posibilitatea ca persoanele fizice să creeze universităţi private, atingând problema patrimoniului. „Patrimoniul e visul vechi al câtorva universităţi private din Bucureşti ca cei care au fondat universitatea apoi să poată deveni proprietar pe patrimoniu, dar toată dezvoltarea aceea s-a făcut pe banii studenţilor, pe taxele lor - cămine, clădiri amfiteatre”, susţine Băsescu.

„O prevedere mai mult decât alarmantă este transferul terenurilor bune din România către autorităţile publice locale din patrimoniul şcolilor. Este patrimoniul public aflat în proprietatea Ministerului Educaţiei, a statului român şi nu poate deveni o soluţie de comercializare. Patrimoniul educaţiei trebuie securizat, pentru că de educaţie vom avea nevoie tot timpul, nu de afaceri. Este în detrimentul educaţiei, nu trebuie tolerată nicio afacere, inclusiv afacerea universităţilor private, e un standard pe care trebuie să-l îndeplineşti. Vorbim de un cost pe care îl plătim apoi, de o generaţie de absolvenţi care nu vor avea nicio şansă”, a explicat preşedintele ţării pericolul modificării OUG.


Pe aceeaşi temă:

VIDEO Adevărul Live Dezbatere despre schimbările aduse Legii Educaţiei, cu ministrul delegat Mihnea Costoiu

Ministrul delegat pentru Învăţământ superior, Mihnea Costoiu, a dezbătut astăzi, de la ora 14.00, la Adevărul Live, împreună cu bloggeri adevarul.ro, experţi în educaţie şi rectori, schimbările aduse Legii Educaţiei prin ultima ordonanţă de urgenţă, publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

Avocatul Poporului spune că nu poate sesiza CCR privind ordonanţa din educaţie. Rectorii susţin modificările

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, susţine că nu poate contesta la Curtea Constituţională a României (CCR) ordonanţa de urgenţă publicată săptămâna aceasta, care modifică din nou radical Legea educaţiei, după ce preşedintele Traian Băsescu i-a trimis o scrisoare în acest sens. Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Rectorilor şi-a anunţat public susţinerea noilor schimbări din mediul universitar.

Legea Educaţiei, măcelărită de Guvern

Guvernul Ponta a modificat radical Legea educaţiei pentru a treia oară, tot prin OUG. Actul normativ este atacat dur atât de opoziţie, cât şi de experţii în educaţie.

DOCUMENT Doctorat la frecvenţă redusă. Cum se modifică Legea Educaţiei în universitar

Persoanele fizice pot să înfiinţeze universităţi particulare, iar de acum încolo, se vor putea face studii doctorale la facultăţile cu frecvenţă redusă, potrivit unei ordonanţe de urgenţă prin care se modifică Legea Educaţiei.

Contre pe modificările la Legea Educaţiei între minister şi sindicate

Ordonanţa de urgenţă care a modificat Legea Educaţiei stipulează, printre altele, că se va putea organiza a treia sesiune de Bacalaureat şi meditaţii instituţionalizate la liceu pentru cei care au picat Bac-ul. Profesorii salută toate aceste modificări, dar le amintesc guvernanţilor că salariile din învăţământ au rămas aceleaşi şi birocraţia este la fel de mare, ca atare nu se schimbă acolo unde doare.

DOCUMENT Inspectoratele şcolare vor numi directorii de şcoli. Cum se modifică Legea Educaţiei în preuniversitar

De acum încolo, preşedinţii consiliilor de administraţie din şcoli vor fi chiar directorii unităţii de învăţământ, în loc să se mai aleagă un preşedinte din rândul dascolilor, iar concursul de ocupare a funcţiilor de director şi de director-adjunct nu mai este organizat de Consiliul de administraţie al şcolii, ci direct de către inspectorat, potrivit ordonanţei de urgenţă prin care se modifică Legea Educaţiei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite